Tesla Color Oravan/-2 (4333A/4333A - 2)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
studio_cssr

#16 Příspěvek od studio_cssr »

@miroja Som z Rimavskej Soboty. S tým VN TRAFOM som si to pomýlil kvôli obrázku z Google a otec (má 70 a je vyštudovaný alektrotechnik) tak mi povedal že toto VN TRAFO je. Ja sa v televízoroch vyznám minimálne, ja som ich väčsinou iba rozoberal, čistil a naspäť zoskladal. Aj to boli iba Tesla Pluto a Merkur 2, farebnú Oravu z 2008 a malý prenosný televízor asi so 16cm (uhlopriečka) obrazovkou.
Přílohy
Screenshot_20240623-085904.jpg
Tá Orava z 2008-smeho.
Tá Orava z 2008-smeho.
Screenshot_20240623-085420.jpg
Toto je výsledok vyhľadávania.
Toto je výsledok vyhľadávania.
studio_cssr

#17 Příspěvek od studio_cssr »

Ešte som našiel aj studený kontakt vedľa VN TRAFA, jedná sa o ovládanie obrazovky, asi horizontálne nastavenie obrazovky. Tesla Color 425 to má priamo pri kontaktoch crt obrazovky.₁
Přílohy
orca-image-1731870431.jpeg
orca-image-1731870431.jpeg
miroja

#18 Příspěvek od miroja »

Skoda, ze si dost daleko, nakirz celym Slovenskom, iank by som sa ti na to rad pozrel.
To, co si zakruzkoval na tej 425-ke nema s nastavenim horizontalu vobec nic spolocne. Je to trimer na nastavenie ostriaceho napatia. Pri manipulovani s nim si davaj pozor !!!. Su tam kilovolty !!!!.

Uz si mal cas studovat tie servisne informacie ku ktorym si dostal link v prispevku na predchadzajucej strane?

Zacal si uz merat? Ake napatia mas na hlavnom filtracnom dvojkondiku zdroja (2x100M)?. Opat bacha, je to cast galvanicky spojena so sietou a napatie moze dosiahnut aj 300 V !!!
Co pomocny zdroj? Funguje soravne? S-ko generuje riadkove impulzy?

EDiT: Ale ak by pre teba vzdialenost nebol problem a vedel y si mi ho dorucit a potom zabezpecit vyzdvihnutie,, rad sa ti na tu telko pozriem. Kedysi som ich opravoval bezne a este stale mi zosatalo aj "par" nahradnych dielov.
studio_cssr

#19 Příspěvek od studio_cssr »

@miroja OK, takže ten regulátor na 425-ke je to isté čo dole na fotke. Tam akurát mám studený kontakt.
Přílohy
orca-image-2105824012.jpeg
orca-image-2105824012.jpeg
xsc

#20 Příspěvek od xsc »

Ten regulátor je ostření. I kdyby tam byl studeňák, TV poběží a bude něco ukazovat. A je tam asi 6kV...
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

Internet; google; YT - a opravářem je hned každý, kdo má do (_!_) díru 8O :scared:
Honza - kokúň

#22 Příspěvek od masar »

S tím, Bohužel, nic nenaděláme. A nakonec přeju i takovým "opravářům" úspěch, protože se na ty skutečné obrátit nemohou (už nejsou). A ten kladný vztah k těmto historickým zařízením oceňuji.
:wink:
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

To jistě, každý jsme nějak začínali, a to dávno před internetem. Literatura vycházela s několikaletým zpožděním, ale byla. A schémata se dodávala přímo s přístrojem, takže jsme se naučili velice rychle součástky identifikovat.
Těší mě zájem rozchodit Oravana, ale děsí mě, jaké další škody v něm "jůtubový servisák" ještě nadělá, než to dá opravit někomu, kdo zdroje IPSALO umí a má vše potřebné k jejich opravě.
kokun

#24 Příspěvek od kokun »

Njn - ale pokud si někdo plete "ho*vno s pitralónem" (VN-trafo s VN-násobičem), tak ten má víc odvahy než rozumu. Jen aby se tu ještě ozval a nebyl už třeba po smrti :evil:
Na titulní stránce "naší EB" se (mj.) píše:
... Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. ...

Taky oceňuji iniciativu těch, co chtějí zachraňovat historické kousky. Ale pouštět se do oprav bez "základních znalostí", a především bez el.tech. kvalifikace (a tím riskovat nejen zdraví), je úplný hazard :!:
Honza - kokúň

#25 Příspěvek od houmr »

Není to tak dávno, kdy jsme tu základní a obvyklé závady zdroje Oravana rozebírali také s nezkušeným fandou, který sice měl méně sebevědomí, za to větší tah na branku. Podle mne je zbytečné to tu rozebírat znovu, doporučil bych toto vlákno zamknout a tazatele přesměrovat na ono předchozí vlákno. Zároveň bych doporučil si ho nejdřív pročíst a pak se teprve ptát a konat...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“