Galeon FL - náhrada tranzistorů 0409 BA7R18 a J29 58 65NLG
Moderátor: Moderátoři
Galeon FL - náhrada tranzistorů 0409 BA7R18 a J29 58 65NLG
pokazil se mi bazénový vysavač ROBOT GALEON FL. Po rozebrání jsem změřil na plošňáku tranzistory (povědomé pouzdro a označení Q2-7) a jedna dvojice je zjevně proražená, prorože narozdíl od dalších 2 sousedních dvojic lze propípnout multimetrem napříč vývody (měřeno s modelem UT61E+). Rád bych je vyměnil, ale u té jedné součástky se vůbec nemůžu dobrat nějakých informací a ten popis šel i velmi těžko přečíst. Musel jsem použít hodinářskou lupu a dobře si to nasvítit.
Zjevně poškozené součástky mají označení:
Q5: J29 58 65NLG (možná C)
Q2: 0409 BA7R18 - oprava 0409 BA7R1B (po odpájení horkým vzduchem se zjasnil nápis na povrchnu součástky)
(Velký kondenzátor je 50V 4300uF)
Než ty tranzistory vypájím z plošňáku, nevěděl byste někdo, co je to zač?
Přikládám foto plošňáku. Vysavač nevysává. Mám k němu originální zdroj na pokusy a výměnou chci zjistit, jestli je příčina v těch tranzistorech, nebo je to jen následek a odpálí se znovu.
Předem díky za rady.
K.
Domníval jsem se, že ty tranzistory nebudou stejný a tipoval jsem, že jeden bude N a druhej P, tak bych to mohl snad nějak vylučovací metodou pořídit.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
en2h5l6nvwn61.gif- (23.23 KiB) Staženo 82 x
Nemocnej pár jsou oba již plnohodnotné celovodiče.
Zdravej pár zdá se funguje dle očekávání
vývody bych tipoval standardně 1Gate 2Drain(chladič/zadní plocha) 3Source
Multimetr jsem nastavil do režimu testování diod (testovací napětí bude pár jednotek V)
Q2: 0409 BA7R1B - mezi vývody 2 a 3 je vypnutej dokud nepřivedu to testovací napětí sondou + na 1 Gate a - na 3Source, pak je mezi 2 a 3 zkrat. Když obrátím polaritu a na 1 Gate dám sondu - a na 3 Source dám sondu +, je zavřenej.
Q5: J29 58 65NLG - Když na chvíli připojím sondy + na 1G a - na 3S, je zavřenej (mezi 2D a 3S je nulová vodivost). Když polaritu mezi G a S obrátím, tak je otevřenej.
Q2 je podle toho testu N-FET a Q5 je P-FET. Objednal jsem snad odpovídající náhradu a uvidím, co to udělá, až to vyměním. Vyměním rovnou všechny tranzistory, ať mají všechny stejné vlastnosti.