Galeon FL - náhrada tranzistorů 0409 BA7R18 a J29 58 65NLG

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Galeon FL - náhrada tranzistorů 0409 BA7R18 a J29 58 65NLG

#1 Příspěvek od kybrex »

Zdravím,
pokazil se mi bazénový vysavač ROBOT GALEON FL. Po rozebrání jsem změřil na plošňáku tranzistory (povědomé pouzdro a označení Q2-7) a jedna dvojice je zjevně proražená, prorože narozdíl od dalších 2 sousedních dvojic lze propípnout multimetrem napříč vývody (měřeno s modelem UT61E+). Rád bych je vyměnil, ale u té jedné součástky se vůbec nemůžu dobrat nějakých informací a ten popis šel i velmi těžko přečíst. Musel jsem použít hodinářskou lupu a dobře si to nasvítit.

Zjevně poškozené součástky mají označení:
Q5: J29 58 65NLG (možná C)
Q2: 0409 BA7R18 - oprava 0409 BA7R1B (po odpájení horkým vzduchem se zjasnil nápis na povrchnu součástky)

(Velký kondenzátor je 50V 4300uF)

Než ty tranzistory vypájím z plošňáku, nevěděl byste někdo, co je to zač?
Přikládám foto plošňáku. Vysavač nevysává. Mám k němu originální zdroj na pokusy a výměnou chci zjistit, jestli je příčina v těch tranzistorech, nebo je to jen následek a odpálí se znovu.

Předem díky za rady.
K.
Přílohy
galeon_vysavac_rizeni_2.jpg
galeon_vysavac_rizeni_2.jpg
galeon_vysavac_rizeni_1.jpg
galeon_vysavac_rizeni_1.jpg
Naposledy upravil(a) kybrex dne 30 črc 2024, 21:06, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Budu vařit z vody, ale pravděpodobně to má BLDC motor a toto je trojice MOSFETů na jeho řízení. Pokud se to nepodaří identifikovat, tak bych oměřil, jestli je to opravdu tak a vybral nějakoui vhodnou dvojci P a N-MOSFETu. Napětí i proud půjde docela dobře odhadnout z parametrů motoru.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kybrex »

Motor je tam tento https://www.leboncoin.fr/ad/bricolage/2385414654 (našel jsem ho podle čísla). Trochu mastný od oleje, ale to nevím, jestli je vada, nebo to má být.

Domníval jsem se, že ty tranzistory nebudou stejný a tipoval jsem, že jeden bude N a druhej P, tak bych to mohl snad nějak vylučovací metodou pořídit.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

No vypadá to, že to má tři tlustší dráty na vinutí, takže BLDC asi ano. Co těch dalších 5 ale netuším. Asi to bude zapojený podobně jako na obrázku. Tu jsou ale všechny tranzistory stejný, Ty tam máš tři a tři stejný?
Přílohy
en2h5l6nvwn61.gif
(23.23 KiB) Staženo 82 x
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kybrex »

Jo, podle označení na pouzdru jsou Q2,Q3,Q4 jeden typ (J29 58 65NLG) a Q5,Q6,Q7 druhej typ (0409 BA7R18)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Tak budou vrchní asi P a spodní N. Anebo dokonce bipoláry, ale to bys měl zjistit měřením lehce. Změřil bych ale i to vinutí motoru, alespoň silový.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Jeden je NTD5865NL.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kybrex »

forbidden píše:Tak budou vrchní asi P a spodní N...

Zítra zkusím vypájet a změřit. N/P FETy bych měl rozpoznat podle ochranných diod (u těch neproražených).

rnbw píše:Jeden je NTD5865NL.

Díky :wink:
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kybrex »

Odpájel jsem ten nemocnej pár a pak ten zdravej vedle a zjistil jsem následující.
Nemocnej pár jsou oba již plnohodnotné celovodiče. :lol:

Zdravej pár zdá se funguje dle očekávání

vývody bych tipoval standardně 1Gate 2Drain(chladič/zadní plocha) 3Source
Multimetr jsem nastavil do režimu testování diod (testovací napětí bude pár jednotek V)

Q2: 0409 BA7R1B - mezi vývody 2 a 3 je vypnutej dokud nepřivedu to testovací napětí sondou + na 1 Gate a - na 3Source, pak je mezi 2 a 3 zkrat. Když obrátím polaritu a na 1 Gate dám sondu - a na 3 Source dám sondu +, je zavřenej.

Q5: J29 58 65NLG - Když na chvíli připojím sondy + na 1G a - na 3S, je zavřenej (mezi 2D a 3S je nulová vodivost). Když polaritu mezi G a S obrátím, tak je otevřenej.

Q2 je podle toho testu N-FET a Q5 je P-FET. Objednal jsem snad odpovídající náhradu a uvidím, co to udělá, až to vyměním. Vyměním rovnou všechny tranzistory, ať mají všechny stejné vlastnosti.
Přílohy
test_tranzistoru.png
test_tranzistoru.png
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kybrex »

Tak to zabralo. Vysavač funguje, už vyčistil celý bazén. :wink:
Díky za pomoc.
K.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kybrex »

První úklid asi 2 hodiny v pohodě proveden. Ale při druhém úklidu další den se prej (nebyl jsem u toho) z vysavače zakouřilo a teď jsem to proměřil a odešel jiný tranzistor (na jiné pozici a jenom jeden z páru). Ten kouř byl byl vidět až když to majitel bazénu vyndal ven, že to nejede a rozebral to. Takže kouř bude spíš následek toho již proraženého tranzistoru, přes který to jde asi do zkratu. Může to být tím, že by se nějak zakousnul ten motorek, a tím došlo k nárůstu proudu, co teče tím jedním tranzistorem a spálilo se toě? Jde mi o to, jestli hledat chybu v obvodu, nebo spíš v mechanice. Vadný tranzistor znovu vyměním a pak to zkusím rozběhat na suchu a pozorovat a měřit teplotu té řídící destičky, jestli mě něco trkne a dám vědět, jestli jsem na něco přišel.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kybrex »

Tak jsem vyměnil dva tranzistory (koupil jsem tenkrát 2 navíc). Krátce jsem to zkusil, ale netrápil jsem to dlouho, protože bez vody se to nechladí a taky tam teď není olej v nějaké nádobce, kde má být. Motory se roztočily, zdá se to opět funkční. Nevím, proč ty tranzisotry odešly (tentokrát jiné dva kusy). Zkusím pana majitele přimět k lepší diagnostice, udělání fotografií a videa a sledování činnosti vysavače a uvidím, jestli něco zjistím, až se to zase pokazí, protože uvnitř jsem příčinu nenašel.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Mohlo to být načatý z první závady.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“