Starší tantaly, kap. trimry, BSX20

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

Starší tantaly, kap. trimry, BSX20

#1 Příspěvek od judeware »

Má cenu starší tantaly (z cizích průmyslových desek) revitalizovat ve vhodném přípravku? AVR tester při jejich měření ukazuje nedůvěryhodné hodnoty. A co ten "soudečkový" trimr, odkud pochází? Domníval jsem se, že je původu RVHP. Ovšem stejně jako ten zelený (to by měl býti Philips) trůnil na deskách z TV Grundig.

Je někomu povědomý ten modrý elektrolyt s logem [MM]? Je od Maďarů, Bulharů, Poláku?

Je tranzistor ST BSX20 něčím specifický/výjimečný, že jsem toto kovové provedení potkával na deskách Tesla tel. Tesla LCE až do konce 90. let?
Přílohy
IMG_0190.JPG
IMG_0190.JPG
IMG_0184.JPG
IMG_0184.JPG
DukeNuke

#2 Příspěvek od DukeNuke »

Staří tantaly se chovají divně. Ale stačí je naformovat a pak pracují OK. Používám je na kytarové předzesy a jsou to zbytky z bývalé tesly.
judeware

#3 Příspěvek od judeware »

DukeNuke píše:...stačí je naformovat...
A to jak? Přes vhodný odpor nechat den dva např. na 5Voltůch? Mimochodem - jeden z tantalů je na můj vkus exot (100µF/do 3V max.) a zrovna jeho změření nevěřím ani trochu (110µF, ESR údajně 82Ω). Na tuzemské jsem je nehádal, pochází z desky "západního vzhledu" (zmiňoval jsem tu v dotazu TMS3701, na stejné desce byl ještě 74141 a 7476 - na ten jsem se vykašlal).
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Keramickej trimr může bejt klidně tuzemskej, modře pofóliovanej elyt klidně Ital - Magneti Marelli má podobný logo. Ty "takzvaný dovozový" Grundigy se montovaly dlouhý léta i u nás, stejně tak Thomsony, Panasonic se v Plzni dělá dodneška. Když dodavatel nabídne levnější dodávku, koupí taková montovna klidně i tuzemskou skladovou zásobu - obzvlášť pokud si je otestujou a zjistí, že jsou OK a přitom jako nadnormativní zásoba za hubičku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Tyhle trimry se běžně používaly v západních rádiích v 60. letech. Naše nebudou, ale konstrukčně budou +- shodné. Obdobně jako hrníčkové trimry, co používal už kdysi dávno Philips. Trimry doporučuji nechat - na vyšší napětí se už dnes těžko něco sežene a i ty malé umělohmotné se skoro nedělají a podražily.
Tantaly se prakticky přestaly používat, low ESR elyty a solid state elyty je nahradily. Tantaly měly tendenci jít náhle do zkratu, což se hlavně na logických deskách, kde ji bylo paralelně víc, blbě hledalo, pokud nehořely plamenem :-) Nevíím, jestli má smysl se s nimi zabývat. Ale můžeš je nechat den přžipojené přes 1k odpor na zdroj s jmenovitým napětím a uvidíš.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Alebo vsetky paralelne na tvrdy zdroj a zapnut. Ak niektory zhori, tak vyhodit celu seriu.
judeware

#7 Příspěvek od judeware »

Český hospodář za života nic nevyhazuje (tedy i jááá). :) Hrátky s tantaly počkají. A trimrůch není nikdy dost. :D Přestože se mě týká prakticky jediné nasazení -> Univerzální řadič pro MZ-800.

V příloze je (na ukázku) asi desetina všech mých trimrůch (krčí se mezi červenými polštářky). Jinak je v té piksle od puzzle asi dvacetina mých ostatních C (ellyty skladuju jinak).

O BSX20 jsem se narychlo dočetl, že bych ho mohl se zamhouřenýma očima zařadit mezi česká KSYxx.
Přílohy
IMG_0195.JPG
kondenzátorové puzzle
kondenzátorové puzzle
judeware

#8 Příspěvek od judeware »

Ještě na ukázku typický zdroj vhodných stavitelných C. Konkrétně toto je NOKIA VT-Decoder (Germany). 8-) Ale starší moduly z Grundigů to jistí dvojnásobně.
Přílohy
IMG_0197.JPG
IMG_0197.JPG
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

EKKAR píše:...Panasonic se v Plzni dělá dodneška...
Nedělá, Karle, ta fabrika je už tak rok zbouraná, budou se tam dělat klimošky, nebo tepelný čerpadla nebo něco takovýho.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Součástky“