Co používáte na těsnění potrubí ?
Moderátor: Moderátoři
Nedávno mi dělali nový kotel a opravovali přívody k radiátorům apod. a používali teflonovou nit. Pocitově ji tam motal přespříliš (ale jen podle mého laického pohledu), ale nic mu nikdy neteklo. Takže to funguje. Je to rukama.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Připojuju tepelné čerpadlo ke stávajícímu elektrokotli a dělám to poprvé v životě.
Všechno si dělám sám metodou pokusů a omylů
Netěsní mi to tam, kde v mufně vybíhá závit.
Příčina je v tom, že pěkně napakovaná páska (vypadá to náramně) se špatně vytlačí do hloubky závitů, pokud jí tam není vyloženě nadbytek a protože je to krásně pravidelné a závit je v mosazi válcovej, tak tam zůstane kanálek v závitu po celé dálce.
Uvidíme, jestli pomůže trochu zeleného tmelu, co byl ke koudeli.
Že by kšeft? Konopí je docela levné a je ho kupa. Ty teflonové pásky nejsou zrovna levné.sr71 píše:Používám teflonovou niť Loctite a Tangit. Na některé závity dnes výrobci fitinek konopí vůbec nedoporučují používat, z důvodu že hrozí roztržení části se závitem. (z důvodu větší síly nutné pro dotahování, nebo kvůli tomu že konopí nabobtná??)
Mi to jde dobře s konopím. A 100% úspěšnost.
Na teflóne (či inej páske) otočíš pár mm naspäť a už tečie... Konope zapučí - a zatesní na furt...umelina nie je toho schopná....
A to čo prezentujú niektorí "predajcovia/výrobcovia" kvôli rozťažnosti konope.. sa len zichrujú, lebo odrbávajú na materiále fitingov.. keď zmontujem niečo "nasucho" s "namazaním" fermežou, tak do toho spoja sa nemôže dostať toľko vlhkosti, že by ten závit (fitinu) roztrhlo... to zvládne aj čínska mosadz či železo.. na "prvom" závite sa vlhkosť zastaví....
Ale keď nemáš dobre narezaný "G" závit tak sa ti to môže skôr ulomiť - ale cez to konope voda určite neprejde..
Hladké závity nakousnu bočními štípačkami.
Připakoval jsem 3 závity teflon pásky na plocho a malinko zelený do závitu.
A už to šlo jak jsem si představoval, 1" do půlky šel rukou a pak hasákem.
Spoje na železném prodloužení se závitem do kužele jsem ještě o 1/2 závitu na spoj dotáhl, abych se dostal na stejnou sílu dotažení.
Pokud je to teflonová páska na sucho, tak ty niple ani nepotřebují zdrsnit, stačí dotahovat pásku při pakování.
Pokud zdrsnění, tak stačí úplně minimální, strhnout přes závit listem pilky.
Různejma kleštěma a štípačkama to dělají jen barbaři
https://www.fimi.net/prodotto/ermetic-past-pasta-verde/
Stačí úplně minimálně na špičku prstu do závitu mufny.
Teflon si to potom tlačí před sebou a zůstane to ve špičce závitu, kam se to dostává nejhůř.
Na nipl to pakuju nasucho, ani nemusí být zdrsnění, stačí chytnout první závit.
Ručně na to natočím hladkou mosaznou mufnu a když je to moc volné, tak připakuju pár závitů, až to jde s přiměřeným odporem.
Pak máznu trochu pasty do díry a zašroubuju to.
Teď už to dělám na první dobrou a nic neteče.