led diody na baterii nesvítí na trafu ano
Moderátor: Moderátoři
Já mám v pokoji vypínač co se tu dřív prodával. Je dvojitý, jedna sekce spíná přímo, druhá přes diodu. Když jsem měl v lustru obyčejné žárovky, bylo vidět která sekce je zapnutá, co tam mám LED žárovky je to jedno.
Jestli máš po ruce několik baterií, zkus je zapojovat postupně, při kolika zapojených článcích ty LEDky začnou svítit.
Baterie, kde by šly přidávat články tu nemám na vyzkoušení ale mám tu step up converter, kde by šlo zvýšit napětí, ale trochu se bojím abych ty led nespálil.
Ledky jsou červené, jedna by měla mít odběr 700mA, ale celý řetězec má odběr asi 250mA to taky nechápu.
Pokud se mi to světlo znovu podaří rozebrat tak jak mám zapojit 8 diod aby svítily na 12V? potřebuji aby nesvítily na maximální výkon, protože pak moc topí a v tom světle je málo místa.
A nebo ještě lépe 5 diod. To budeš mít ztrátu asi 10 V a zbude ti na odpor menší výkonová ztráta. Bude pak méně topit.
Radši si to pak vyzkoušej nanečisto, než to tam namontuješ.
Tohle je pecka kdybych něco takového našel tak jsem někde jinde.misocko píše:skus toto napr
Já jsem to počítal dle běžných vzorců a tam prostě vycházelo, že 6 diod po dvou voltech je 12V mě bylo divné že se ty diody chovají jinak než by měly.
testoval jsem odpory do 3W a hřály se.
Tady je odkaz na ty ledky. Jsou to ty červené 3W chladiče jsem musel zmenšit aby se vešly a stačilo by o hodně méně výkonu než 3W. Navíc ty hodnoty výrobce nemusí být úplně přesné.
http://www.aliexpress.com/item/10050033 ... 1802QItXQ3
Jako okamžité řešení mohu zkusit zvednout napětí, nebo vyhodit ten odpor co tam mám?
Z té staré nabéječky bych si postavil zdroj, ten čelní panel s displayem stojí pár korun.
S tím nesouhlasím.mi-ro píše:jakákoliv závada kterékoliv LED vede k destrukci celého svítidla
Pokud se jedna LED v jedné čtveřici přeruší zhasnou zbylé tři LEDky v té čtveřici, ale druhá čtveřice zůstane v provozu. Aby zhasly obě čtveřice musela by se v každé z nich přerušit LEDka.
Pokud dojde k průrazu jedné LED v jedné čtveřici může dojít k destrukci zbylých třech LED ve čtveřici, ale také nemusí. Pokud se všechny LED v té jedné čtveřici neprorazí a některá z nich se jen přeruší tak druhá čtveřice zůstane v provozu.
S rezistorem 10R bude proud v případě připojené jedné čtveřice těch LED okolo 500mA tj. s rezervou pod maximem 700mA.
V případě připojených dvou paralelních čtveřic se to podělí zhruba dvěma. Typově se jedná o shodné LEDky. Drobné rozdíly mezi čtveřicemi tam vždy nějaké budou, ale dle mého názoru nebudou rozdíly až tak výrazné, aby to byl problém, protože to tak jako tak nebude provozováno na hraně výkonového maxima.
S rezistorem 20 ohmu v sérii s každou čtveřicí zvlášť to bude cca 250mA na čtveřici tj. každá LED ve čtveřici bude mít příkon okolo 0,5W. S rezistorem 10 ohmu a dvěma čtveřicemi paralelně to bude zhruba stejné tj. do max 3W na LEDku to bude mít pořád dost daleko.
A to je tak všechno, co s tím můžeš dělat. Jinak bys musel dát mi-rovi za pravdu. Jeho názor je podepřen jak teoreticky, tak praxí. Navrhovat svítidlo s takovou rezervou, jakou jsi navrhl, abys ušetřil jeden odpor, není příliš moudré, nehledě na to, že nevyužívá plně výkonu LED (což jistě nebylo cílem autora dotazu).Valdano píše:S tím nesouhlasím...
Právě naopak to cílem bylo a sám to i deklaroval ve své poslední reakci na této stránce tématu viz citace.masar píše:nevyužívá plně výkonu LED (což jistě nebylo cílem autora dotazu).
Takže xaler jasně deklaroval, že nechce využívat plně výkonu těch LED.xaler píše:stačilo by o hodně méně výkonu než 3W
Vzhledem k tomu, že se v tom mém zapojení vyžívá jen malá část 0,5W na LED (tj. cca 17%) z max. výkonu 3W na LED, stačí jeden rezistor jak už jsem uvedl.
Spíš bych navrhl z těch osmi LED co jsou v tom světle osazeny prostě použít jen čtyři v sérii s tím jedním rezistorem tj. zapojit je třeba jen ob jednu z té osmice. Zbylé čtyři LED ať si nechá zatím nezapojené jako zálohu do budoucna až mu některá z té provozované čtveřice odejde, tak namísto ní pak může zapojit některou z těch co bude mít jako záložní. Aspoň bude mít zálohu LEDek v tom světle na delší dobu.
Otázkou je jaký to světlo má v tom autě vlastně účel. Pokud je to nějaké světlo do interieru nebo do kufru apod. Tak bude úplně stačit ta provozovaná čtveřice a zbylé čtyři LEDky si může nechat jako zálohu nezapojené jak už jsem zmínil.
Ale jinak jste mi dali více než dva týdny hledání na netu a experimentováním s ohmovým zákonem.
Světla se znovu pokusím otevřít a poskládat tak aby se co nejvíce přiblížili tomu co píšete.
Hodně mi pomohla ta kalkulačka s tím schématem, mohu si s tím hrát a najít lepší řešení. Mohu zkusit přidat ledky, nebo změnit odpor a nic při tom nezničím.
Ještě jednou všem děkuji.
Chtěl bych si postavit zdroj, trafo mám. Je tohle řešení, dala by se sehnat kvalitnější stavebnice co by měla o pár ampér více?
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... ry_from%3A