Generátor trojúhelníku už funguje, ale má odchylku
Moderátor: Moderátoři
Co mám na stole a šlo by použít je OPA1642 nebo OPA1652 nebo OPA1655 nebo OPA2810.
Možná by vyhověla i TL072 (větší vstupní napěťový offset).
Nebo nějaký vysokonapěťový CMOS, třeba jsem v šupleti našel TLV9352 (možná už bude moc pomalý).
Poslední dva zmiňované jsou pomalejší, ale snad by to prošlo. Spočítej si sám.
Nemám čas/chuť na detailní analýzu integrátoru, zkus si problematiku nastudovat, nastudovat datasheet daného obvodu a vyvodit důsledky. Ale jak jsem napsal, s rychlejším obvodem by mělo být chování mravnější. Jde o parametry jako šířka pásma pro velké signály (základní údaj je většinou pro desítky až stovky mV - ty máš jednotky V), slew rate a setling time. Setling time by měl být co možná nejmenší, zbytek co největší.
EDIT: Pokud chceš, aby integrátor reagoval na 20 ns hranu, tak musí být dost rychlý. V konečném důsledku jde o šířku pásma a poměry vstupních a zpětnovazebních kapacit. Od pasu bez výpočtů - zaměřil bych se na JFET operáky s šířkou pásma okolo 100 MHz a maximalizoval bych zpětnovazební odpor na nejvyšší možnou udržitelnou mez.
Nešlo by se zbavit šumu Ledek takto pomocí proudových zrcadel ?
Jinak na místě integrátorů se ukázaly jako nejlepší a zcela bez artefaktů čipy AD826ARZ Malaisia.
Prostřední tranzistor spíná zdroje proti sobě a spodní přetlačuje horní dvojnásobným proudem.
Nešumí to, ale výstup je v luftě a nemá to zpětnou vazbu.
Napadlo mě porovnávat výstup komparátorem proti středu a výstup komparátoru zavést přes převodník napěťových hladin do některého ze vstupů poslední děličky a tím provádět korekci střídy změnou šířky pulzu v každém cyklu - DC offset držet na nule v širokém rozsahu teplot, aby to nemohlo vandrovat.
Šlo by to ?