Na svorkách aku bude jen takové napětí, jaké odpovídá elektrochemickému ději v aku článku (článcích). Zbytek "napětí" se ztratí na vnitřním odporu zdroje.masar píše:Taková zvrhlost:)
nabíjačka NiCd 12V pre aku vrtačku
Moderátor: Moderátoři
Jen nesmí v některém z článků dojít ke zkratu, tím méně ve dvou.
To se mi stalo u akupacku Einhell, byly mu sotva čtyři roky. Odpor i trafo to přežily, ale během půlhodiny nabíjení stála baterie v držáku šikmo, jak se zkroutil teplem. Pokusy zprovoznit zkratované články byly jen ztrátou času, vedly jsen k tomu, že příští test odneslo trafo mezizávitovým zkratem. Požadovaná cena za repas baterie přesáhla 50 % ceny nové sady vrtačky Bosch se dvěma lithiovkami, což samozřejmě rozhodlo o dalším osudu NiCd. Články šly ven, z packu jsem udělal konektor a k němu přivedl šňůru 2x 4 mm², olověný akumulátor jsem měl po ruce. V autě v zimě ráno nenastartoval, ale na vrtačku ještě dva tři roky dobrý. Jednou jsem pak dovrtal asi 200 osmiček děr na skolíkování polic knihovny, za měsíc ještě cosi, a příště jsem si koupil celý kufřík s vrtačkou Bosch, nabíječkou a dvěma baterkami nový. Teď to počítám - slouží mi už desátý rok.
- hajeklubos
- hajeklubos
Většinou jsem to klemoval kouskem licny (hned jak se ukázaly dráty pojistky) a zakápnul horkým lepidlem protože se vývody začínaj mrcasit a hrozí urvání. Děj se vůle boží. Pokud to bylo možné do sekunderu pojistku nebo polyswitch. To skoro nikde není.
Luboš
- hajeklubos
Luboš