nabíjačka NiCd 12V pre aku vrtačku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jjilek »

masar píše:Taková zvrhlost:)
Na svorkách aku bude jen takové napětí, jaké odpovídá elektrochemickému ději v aku článku (článcích). Zbytek "napětí" se ztratí na vnitřním odporu zdroje. :box:
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

To je správně. Do baterie pustím proud a napětí si na sobě baterie drží sama. Zbytek zůstane na sériovém odporu a vnitřním odporu zdroje.

Jen nesmí v některém z článků dojít ke zkratu, tím méně ve dvou.
To se mi stalo u akupacku Einhell, byly mu sotva čtyři roky. Odpor i trafo to přežily, ale během půlhodiny nabíjení stála baterie v držáku šikmo, jak se zkroutil teplem. Pokusy zprovoznit zkratované články byly jen ztrátou času, vedly jsen k tomu, že příští test odneslo trafo mezizávitovým zkratem. Požadovaná cena za repas baterie přesáhla 50 % ceny nové sady vrtačky Bosch se dvěma lithiovkami, což samozřejmě rozhodlo o dalším osudu NiCd. Články šly ven, z packu jsem udělal konektor a k němu přivedl šňůru 2x 4 mm², olověný akumulátor jsem měl po ruce. V autě v zimě ráno nenastartoval, ale na vrtačku ještě dva tři roky dobrý. Jednou jsem pak dovrtal asi 200 osmiček děr na skolíkování polic knihovny, za měsíc ještě cosi, a příště jsem si koupil celý kufřík s vrtačkou Bosch, nabíječkou a dvěma baterkami nový. Teď to počítám - slouží mi už desátý rok.
hajeklubos

#18 Příspěvek od hajeklubos »

Jardo, beze slov.
Luboš
Přílohy
P1010955.JPG
P1010955.JPG
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Pri skrate v clanku vacsinou odide tepelna poistka v trafe.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Ta pojistka jistila primár, ale na ní bylo namotané sekundární vinutí. Asi nebylo v zájmu výrobce,aby se to vyplatilo opravovat.
hajeklubos

#21 Příspěvek od hajeklubos »

Nevratná pojistka bývá většinou přes papírek až na sekundáru. Je to celé zabandážované a je honička při pitvání netrhnout ten drátek 0.05mm primeru.
Většinou jsem to klemoval kouskem licny (hned jak se ukázaly dráty pojistky) a zakápnul horkým lepidlem protože se vývody začínaj mrcasit a hrozí urvání. Děj se vůle boží. Pokud to bylo možné do sekunderu pojistku nebo polyswitch. To skoro nikde není.
Luboš
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Tie poistky sa daju kupit, takze ich normalne menim. Povodnu odcvaknem (aby som nemusel velmi manipulovat s tenkym drotom) a novu spajkujem na zvysok vyvodov povodnej. Nasledne oblepim kaptonovou paskou (dokola okolo jadra).
workhard
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od workhard »

Já je klemuju. Když je trafo ok, funguje to dál, když ne, přepálí se primár.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

A ked to pretazis, tak sa prepali byt.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od workhard »

To se mi ještě nestalo, vždycky se přerušil primár.
mi-ro

#26 Příspěvek od mi-ro »

To bych nesouhlasil. Takový proud aby přerušil primár tam při zkratu některých článků v baterii nepoteče. Ale trafo zatíží na 200-300%, a bude topit. A hodně topit. Pak se možná nakonec švihnou závity a to už půjde rychle. A nakonec se může roztavit i plastová cívka a dostane se primár do sekundáru. Což by u nabíječky nemuselo tolik vadit. Ale..
..to bude jen ňákej odpůrek
workhard
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od workhard »

Reagoval jsem na zmíněný drátek 0,05 mm. U nabíječky bude silnější, ale při mezizávitovém zkratu se to stejně nakonec upálí někde na přívodu.
hajeklubos

#28 Příspěvek od hajeklubos »

Proto jsem psal o jištění sekunderu proti přetížení. Pokud nemáš takovou tepelnou minipojistku v šupleti tak je oprava nerentabilní a nebo to pokusem o výměnu zkur to je ošklivé slovo. Hovořím zde o minitrafech do zásuvky. Vestavěná běžná trafa do bedny vždy pojistka primer, sekunder. Možná by se dost lidí divilo co provozují zapnuté ve zdi made China. Jaké jsou tam teploty raději nevědět. Teplota je nejlepší kurvítko.
Luboš
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Nestraš .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“