Jistič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VASEK_W

#16 Příspěvek od VASEK_W »

A proč by mělo něco odejít?
A já žárovky zase doporučuji. Mám jich několik dle příkonu přístroje od 15W do 200W a pro opravdu velký příkon přístroje pak klidně použiji i tu vzpomínanou varnou konvici.
Napětí na sériově zapojených zátěžích, tj. ochranné se žárovkou a té zkoušené se rozdělí podle příkonu žárovky a té zkoušené. Pokud je příkon zkoušeného (opravovaného) přístroje malý, tak žárovka maximálně trochu žhne, ale pokud je velký, tak se rozsvítí více. Pokud svítí trvale naplno a multimetrem si ověřím, že je na ní prakticky plné napětí sítě, tak mi inteligence radí hledat závadu ve zkoušeném přístroji.
Něco jiného je zapnout přístroj, kde se nabíjejí filtrační kondenzátory. To se mi žárovka běžně na chvíli rozsvítí naplno. Po jejich nabití za několik vteřin pohasne.
Ale tohle vše už řekli kolegové výše přede mnou :-( Není co více dodávat...

Vašek
AZK401

#17 Příspěvek od AZK401 »

@A proč by mělo něco odejít?

Protože nebyl léta zapnutý a dalo se pochybovat o naformátování té roty elektrolytů. Pracovní napájení EL34 je tam 610V.
mi-ro

#18 Příspěvek od mi-ro »

Však právě proto se staré přístroje zapojují na měkký zdroj právě přes žárovku. Po naformování elytů pak lze připojit na "větší" žárovku a nebo pak už bez omezení. Jen v jednom případě omezení žárovku nefunguje spolehlivě. A to u zdrojů s PFC. Ty se totiž snaží dotlačit napětí na výstupním elytu na 390V tím že čím menší napětí, tím vyšší proud. To způsobí tvrdý svit žárovky a nefukčnost PFC.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Na vacsinu zdrojov s aktivnym PFC staci 150W ziarovka.
AZK401

#20 Příspěvek od AZK401 »

Píšu jenom co semi skutečně stalo. Naštěstí to před tím fungovalo podle teorie, žárovka svítila a elyty se formátovaly. Po přerušení a novém zapnutí opak, zesilovač naběhl a žárovka slabě žhnula. Naštěstí už byly elyty naformátované.
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Asi si neumíš věc vysvětlit , zkus to ještě jednou . Ke kW žárovce jsem se dostal nedávno . Na rozbrusky je 150W málo ..... Videa na YT jsou plná předřadných žárovek . Na malé zdroje a spotřebiče mám na stole 75W . Stačí .
p32

#22 Příspěvek od p32 »

Jako obvykle, odborníci odpovídají na něco jiného než byl původní dotaz.
Volcom píše:Můžu si vyrobit šňůru se zasuvkou na kterou dám slabší jistič, tu připojit už normálně do zdi a tím eliminovat chození nahoru a dolů?
Ano, můžeš. (a to snad stačí)

Kdyby se ptal na to, jak předejít zkratu u spotřebiče, tak stačí ta udělaná krabička se žárovkou v sérii s výstupní zásuvkou pro ty spotřebiče a malou prodlužkou ke kterékoliv zásuvce. A diskutovat by se snad dalo jen o velikosti té žárovky podle zkoušených spotřebičů a provedení krabičky.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Ono to snad bylo dobré k tomu , že byl vyvrácen nesmysl o tomto pomocníku .
AZK401

#24 Příspěvek od AZK401 »

rnbw píše:Na vacsinu zdrojov s aktivnym PFC staci 150W ziarovka.
BINGO! Došel jsem ke stejnému závěru a zafixoval jsem si ho tlučením hlavou do zárubně. Popisovaný jev se dostavil, protože jsem na spotřebič s příkonem 200W použil předřadnou žárovku 75W.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Třeba se časem probereš . Nezatížený zdroj nebere skoro nic , to si natluč , můžeš to v životě potřebovat .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“