snížení-odečtení síťového napětí trafem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

No, všecky co jsem viděl byly odstředivé. Většinou to je vidět už na tělese čerpadla - vstup vede ke středu oběžného kola, výstup z boku tělesa.
odstředivé čerpadlo je zatížené kombinací výtlak x průtok. Odlehčení se dá většinou snadno naladit přiškrcováním výstupu při sledování odběru. U většiny odstředivých čerpadel zjistíš, že při úplném uzavření výstupu motor běží v podstatě naprázdno. Jestli máš možnost, zkus to. Před a za čerpadlem bývá ventil, pokud to je udělané podle zvyklostí. Aby se dalo čerpadlo vyměnit bez vypouštění systému.
A propos: Čím jsi měřil příkon?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
bc546

#17 Příspěvek od bc546 »

ransom: https://www.shelly.com/products/shelly-pm-mini-gen3 , měřím s tím i jiné věci a zdá se že to měří celkem přesně.

Tak čím si vysvětlit ten zvýšený příkon?
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

Jestli chceš, tak Ti pošlu "televizní regulátor", je tam trafo 2x12V, přesně na tento účel.
p32

#19 Příspěvek od p32 »

bc546 píše: Řeším takovou záhadu, připisoval jsem to tomu zvýšenému síťovému napětí, že příkon naprázdno odpovídá štítku (65W) ale reálný příkon (s vodou v systému) je 93W.
Tak to jsi taky mohl napsat rovnou. Hádej, v čem je asi problém? :lol:
bc546

#20 Příspěvek od bc546 »

p32: to kdybych věděl...jsem z toho nějaký zmatený, protože podle PDF grundfosu toho čerpadla, podle nějakých grafů, by se příkon neměl měnit (nijak zásadně) ani podle průtoku ani podle dopravní výšky.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Cim to meras? Nenameral si nahodou VA namiesto W?
samec

#22 Příspěvek od samec »

bc546 píše:ransom: https://www.shelly.com/products/shelly-pm-mini-gen3 , měřím s tím i jiné věci a zdá se že to měří celkem přesně.

Tak čím si vysvětlit ten zvýšený příkon?
To s najväčšou pravdepodobnosťou meria len zdánlivý výkon vo VA. Ak by to dokázalo merať činný výkon vo W, tak by sa tým výrobca určite pochválil v špecifikácii.
bc546

#23 Příspěvek od bc546 »

samec: měří to ve "W". K čemu by bylo měření ve VA?
ransom

#24 Příspěvek od ransom »

Přístroj který umí korektně měřit činný výkon by měl umět zobrazit i výkon zdánlivý, fázový posun, účiník, proud a napětí.
Přesnost zejména levných přístrojů při měření malých proudů na rozsahu 16A nebývá nejlepší.
Při zkoumání zátěže motoru je nejzajímavější odběr proudu ve vztahu k proudu jmenovitému. Tedy pokud je jmenovitý proud na štítku uvedený, a pokud ten motorek nemá třeba elektronickou regulaci.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

bc546 píše:samec: měří to ve "W". K čemu by bylo měření ve VA?
Protože ve W je správnej výsledek měření jen u stejnosměrnejch veličin, na střídavině se měří ve VA. Pro vysvětlení si naštudýruj pojmy jako fázovej posun, účiník, reaktance, činná a jalová hodnota proudu etc etc etc.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#26 Příspěvek od ransom »

Činný výkon je ve wattech. Lhostejno zda stejnosměrný nebo střídavý. Chyť se za nos, Karle. Co asi ukazuje střídavej wattmetr?
bc546

#27 Příspěvek od bc546 »

k tématu měření: myslím že to opravdu měří ve wattech - činný výkon. Opravte mě jestli se pletu, hlavní elektroměr měří také (=platím) jen činný výkon ne?

Ten měřící modulek jsem po pořízení zkoušel, připojil jsem nějaký spotřebič 150W a nechal to hodinu běžet. Potom se v reportu objevilo za těch 60minut spotřeba 150Wh(0,15kwh). K čemu by potom byli ty reporty a statistky, kdyby to měřilo zdánlivý výkon (=ten neplatím dodavateli elektriky).

Také jsem zkoušel LED žárovku 230V/12W. Správně ukazovalo 12W, napětí 230V ale proud byl naměřený 0,105A. Myslím si správně, že z toho můžu dopočítat účiník 12W/(230V*0,105A)=0,496? Žárovka obsahuje usměrňovač s kondenzátorem(=impulzní odběr proudu) a takové zdroje mívají účiník kolem 0,50. Modulek napřímo nikde neukazuje hodnotu účiníku, pouze napětí a proud.

Mám v těchto úvahách někde chybu?
Přílohy
graf2.jpg
graf2.jpg
hodn2.jpg
hodn2.jpg
masar

#28 Příspěvek od masar »

Lukas-Peca píše:S menším napětím možná motor bude pracovat s větším skluzem, takže otáčky budou nižší, ale nejspíš jen nepatrně.
Řekl bych, že právě skluzem jsou regulovány/přepínány rychlosti těchto čerpadýlek (obvykle 3 až 4 rychlosti). Ty motorky nemají tak "tvrdou" charakteristiku, jakou tady straší Hill. Většinou jsou odolné i proti zablokování (např. nečistotou). Ta charakteristika je tvořena "soustrojím" motor-čerpadlo. Takže bych vůbec ten prvotní nápad z úvodního příspěvku předem nezatracoval a hlavně ho vyzkoušel.
Jinak je to přemítání nad nesmrtelností chrousta.
:wink:
ransom

#29 Příspěvek od ransom »

Bc546:
Nejspíš to opravdu měří činný výkon.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Masar mi ukradl přípodotek . S klidem to sniž trafíčkem , stačí malé , ale škoda , že jsi nenapsal přímo typ čerpadla . Je nesmysl , jak tady někdo psal škrtit výkon kohoutem , okamžitě vznikne kravál . V těchto případech bych se nebál snížit napnap i o 30% . Spíš si zjisti , zda se ti při tom snížení roztočí . Ne že by jsi zničil čerpadlo , ale uvařil kotel .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“