snížení-odečtení síťového napětí trafem
Moderátor: Moderátoři
odstředivé čerpadlo je zatížené kombinací výtlak x průtok. Odlehčení se dá většinou snadno naladit přiškrcováním výstupu při sledování odběru. U většiny odstředivých čerpadel zjistíš, že při úplném uzavření výstupu motor běží v podstatě naprázdno. Jestli máš možnost, zkus to. Před a za čerpadlem bývá ventil, pokud to je udělané podle zvyklostí. Aby se dalo čerpadlo vyměnit bez vypouštění systému.
A propos: Čím jsi měřil příkon?
Tak čím si vysvětlit ten zvýšený příkon?
To s najväčšou pravdepodobnosťou meria len zdánlivý výkon vo VA. Ak by to dokázalo merať činný výkon vo W, tak by sa tým výrobca určite pochválil v špecifikácii.bc546 píše:ransom: https://www.shelly.com/products/shelly-pm-mini-gen3 , měřím s tím i jiné věci a zdá se že to měří celkem přesně.
Tak čím si vysvětlit ten zvýšený příkon?
Přesnost zejména levných přístrojů při měření malých proudů na rozsahu 16A nebývá nejlepší.
Při zkoumání zátěže motoru je nejzajímavější odběr proudu ve vztahu k proudu jmenovitému. Tedy pokud je jmenovitý proud na štítku uvedený, a pokud ten motorek nemá třeba elektronickou regulaci.
Protože ve W je správnej výsledek měření jen u stejnosměrnejch veličin, na střídavině se měří ve VA. Pro vysvětlení si naštudýruj pojmy jako fázovej posun, účiník, reaktance, činná a jalová hodnota proudu etc etc etc.bc546 píše:samec: měří to ve "W". K čemu by bylo měření ve VA?
A kutilmile - nelituju tě
Ten měřící modulek jsem po pořízení zkoušel, připojil jsem nějaký spotřebič 150W a nechal to hodinu běžet. Potom se v reportu objevilo za těch 60minut spotřeba 150Wh(0,15kwh). K čemu by potom byli ty reporty a statistky, kdyby to měřilo zdánlivý výkon (=ten neplatím dodavateli elektriky).
Také jsem zkoušel LED žárovku 230V/12W. Správně ukazovalo 12W, napětí 230V ale proud byl naměřený 0,105A. Myslím si správně, že z toho můžu dopočítat účiník 12W/(230V*0,105A)=0,496? Žárovka obsahuje usměrňovač s kondenzátorem(=impulzní odběr proudu) a takové zdroje mívají účiník kolem 0,50. Modulek napřímo nikde neukazuje hodnotu účiníku, pouze napětí a proud.
Mám v těchto úvahách někde chybu?
Řekl bych, že právě skluzem jsou regulovány/přepínány rychlosti těchto čerpadýlek (obvykle 3 až 4 rychlosti). Ty motorky nemají tak "tvrdou" charakteristiku, jakou tady straší Hill. Většinou jsou odolné i proti zablokování (např. nečistotou). Ta charakteristika je tvořena "soustrojím" motor-čerpadlo. Takže bych vůbec ten prvotní nápad z úvodního příspěvku předem nezatracoval a hlavně ho vyzkoušel.Lukas-Peca píše:S menším napětím možná motor bude pracovat s větším skluzem, takže otáčky budou nižší, ale nejspíš jen nepatrně.
Jinak je to přemítání nad nesmrtelností chrousta.