Kompatibilita CF karet s IDE HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#31 Příspěvek od DukeNuke »

rnbw píše:fdisk /mbr
Ahoj, nemáš nějaká kouzelná slůvka i pro XP? Kdysi dávno jsem to koupil, instalace proběhla v pohodě, ale nenabootuje to. Soubory na kartě jsou. Zkusil jsem NTFS i FAT32. fixboot a fixmbr nepomůže.
Přílohy
IMG_20250426_103749.jpg
IMG_20250426_103749.jpg
IMG_20250426_103733.jpg
IMG_20250426_103733.jpg
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Aky je to HW? Ked nabootujes do DOSu, tak je karta pristupna?
DukeNuke

#33 Příspěvek od DukeNuke »

Je to notebook hp compaq nx6110. Dos jsem na kartě nezkoušel...
BIOS hlásí buď non system disc error, nebo HDD failure. Klasický HDD normálně jede.
xsc

#34 Příspěvek od xsc »

Non system disk je ještě dobrá hláška, Disk error by odpovídalo HW problému. Kde jsi vytvářel tu XP NTFS partition? V jiných XP, instalačkou XPček nebo jsi použil tu, co už na kartě byla. Je aktivní?
DukeNuke

#35 Příspěvek od DukeNuke »

Tak i tak. FAT 32 stejným způsobem - jak v jiném PC, tak při instalaci. Diskpart (recovery konzola) tvrdí, že aktivní je.
judeware

#36 Příspěvek od judeware »

Kdybych tohle dostal za úkol, použil bych na průzkum Norton disk editor (vejde se na disketu). Umožňuje (mimo jiné) prohlížení obsahu disku po sektorech (ASCII + hex.), bez ohledu na O.S. a souborový systém.
Mahoney

#37 Příspěvek od Mahoney »

Non system disk? Použij Gparted a nastav disk jako systémový (v příznacích)-
judeware

#38 Příspěvek od judeware »

Mahony zřejmě špatně čte, anžto:
DukeNuke píše:Diskpart (recovery konzola) tvrdí, že aktivní je.
Řešení (překvapivé) jsem našel, zaúřadovalo "studium" s pomocí přehlíženého (na fóru bez reakce) programu Norton disk editor. Týká se zřejmě obou hochů (DukeNuke i forbidden). Detaily později... :)
rnbw

#39 Příspěvek od rnbw »

Neviem, co za zazracne riesenie si vymyslel, ale podla mna ma BIOS s tou kartou nejaky problem:
DukeNuke píše:BIOS hlásí buď non system disc error, nebo HDD failure. Klasický HDD normálně jede.
DukeNuke

#40 Příspěvek od DukeNuke »

Ahoj, ještě jsem se k tomu nedostal...
Mrknu na boot pomocí nějakého hex editoru a srovnám to s HDD. Případně zkusím přepsat. A uvidím. Možná by za pokus stál i ten dos.
Taky mě napadlo ještě vyzkoušet linucha, jak se to bude chovat.
Problém je jen v tom bootu. Soubory na kartu zapsat jde. Což ovšem chybu BIOSu nevylučuje...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od forbidden »

judeware píše:Řešení (překvapivé) jsem našel, zaúřadovalo "studium" s pomocí přehlíženého (na fóru bez reakce) programu Norton disk editor. Týká se zřejmě obou hochů (DukeNuke i forbidden). Detaily později... :)
Já se zatím k dalšímu zkoumání nedostal. Mám mezi prací a jinou prací jen úzký okna na zábavu a naskytnou se kolikrát jen párkrát do roka, takže zatím je to u ledu.
DukeNuke

#42 Příspěvek od DukeNuke »

Takže boot sektor vypadá v pořádku. Zkusil jsem nainstalovat fedoru. Prošlo to. Zajímevé je, že se fedora spustí i přes to, že BIOS hlásí HDD failure, to mě moc hlava nebere.
judeware

#43 Příspěvek od judeware »

Svou jedinou letitou experimentální kartu (ADATA 4GB "ACF4GZ-R"), určenou pro blbnutí s osmibity, jsem testoval v desce GA-6ZM7A. Samozřejmě v adaptéru CF <-> ATA (ADIDE2CF), k tomu opt. mech. PATA ve druhém kanále, dále interní floppy (pro načtení pgm. Norton disk editor), paměť 2x 128MiB SDRAM a Petrželon® 366MHz.

V neděli chování odpovídalo tomu, co psal DukeNuke. Inicializace karty proběhla OK (mám pro ty účely bootovací CD "Uni-disk" [spouštěcí procedura odpovídá disketě pro Windows 98], doplněný o složku WIN98 a pár dalších, před lety obecně využitelných věcí. Především obsahuje upravený fdisk, který nelže při vytváření oddílů a funguje bezchybně až do 500GB, 1GB ~ 10^9 bajtůch). Při pokusech s XP nikdy nepoužívám "formát" nabízený instalátorem, jelikož takto (souborový systém FAT32) můžu používat diagnostické nástroje v reálném režimu. Instalátor ohlásil nalezení "disku", neprotestoval nad existencí oddílu FAT32, po jediném potvrzení kl. Enter udělal to, co má, a po průchodu restartem se to celé úspěšně podělalo ("chyba disku" - hláška v textovém režimu po opuštění POST). Norton disk editor zobrazil CHS 0/0/1 (LBA0) plný nenulových hodnot, na adrese 01BE byla tabulka rozdělení disku, na LBA63 začíná programový kód "druhého řádu". Jenomže na něj z nějakého důvodu nedojde. :oops: Tak jsem zkoušel měnit parametry v BIOS-SETUPu (UDMA, PIO), žádný rozdíl. Ovšem když jsem v tabulce existujících disků přepnul z LBA na NORMAL, tak se při dalším pokusu o instalaci chyba při prvním průchodu restartem neprojevila! No to sem blázen. :? To bylo ono heuréka ("řešení"), které jsem tu v sobotu večer uváděl. Jenže ráno je moudřejší večera a v neděli jsem udělal všechno od začátku (včetně preventivního vynulování prvních, intuitivně počítačsky zvolených a zaokrouhlených "nedekadických" 16384 LBA bloků programem NDE). Samozřejmě jsem přešel všechny konektory, včetně externího napájení CF adaptéru. A největší legrace je, že fdisk, format a sys (provedený CD "bootovačkou" v reálném režimu 98SE) proběhl a command.com po restartu naskočil a v tabulce na druhé textové obrazovce byl přitom "disk" uvedený jako 3831MB LBA. Čili odvolávám, co jsem slíbil??? Každopádně následný pokus s XP tentokrát klapnul, až do definitivního konce s rozjetím GUI ("Vítejte"). Takže proč mi to nešlo napoprvé, netuším. Každopádně tato zkušební sestava pro testy karet skončila v bytelném kartónu a je všem dobrým duším k dispozici. Ve smyslu, že pokud mi někdo kartu zašle, provedu s ní na přání stejný pokus, jako s tou svou.

K těm pomůckám :P (zleva doprava, shora dolů):
• když se to séře, je repráček sqjelá nápověda
• přípravek na zkoušení zdrojů (disků, mechanik, bez PeCe)
• předmětná karta a adaptér
• maličkost, zabraňující zničení desky (jelikož mainstream často spouští při servisu desku pouze "pohybem šroubováku", a to nemluvím o neřádu jménem elektrostatika)
Přílohy
IMG_0482.JPG
Než pro zajímavost - užitečné, často používané pomůcky
Než pro zajímavost - užitečné, často používané pomůcky
IMG_0461.JPG
přepnutí parametru během prvního dne pokusů (1, [Enter])
přepnutí parametru během prvního dne pokusů (1, [Enter])
IMG_0465.JPG
testovací sestava
testovací sestava
DukeNuke

#44 Příspěvek od DukeNuke »

Je to moc pjekný, ale nepomůže mi to.
Ten ntb nic takového v BIOSu nenabízí :( Asi na to kašlu.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“