spajkovacia stanica lefavor t12 nefunguje
Moderátor: Moderátoři
spajkovacia stanica lefavor t12 nefunguje
Ani "svetoznáma" ERSA to nevedela vyriešiť... Vždy sa nejaký káblik niekde pri konci prechodky používaním ulomí a potom to nejde.... navyše tie "rúčky" bývajú nerozoberateľné / zaliate, tak si musíš kúpiť novú, alebo opraviť naprasáka.... biznis musí pokračovať! Vo firme sme mali asi 15 "rúčiek" ERSA 80 a každá prešla "opravou" kábla na konci rúčky...v prechodke. Veľa pomôže plastová "špirála", alebo struna na viazanie "organizovanie" káblov....predĺži sa "ohyb" káblika a vydrží dlhšie... niečo takéto
To neodišlo! ... len niekde nie je dokonalý kontakt medzi stanicou, špirálou a sledovaním jej teploty.jopo166 píše:odišlo to tak že lietala teplota hore dole a spajkovacie pero je pripojene dokonca som skušal aj viacere hroty.
Väčšina súčasných "staníc" má možnosť "nakalibrovať" teplotu hrotu, lebo každý má iné vlastnosti a hlavne prenos tepla. Pokiaľ to chceš mať na "precíznej" úrovni, musíš mať k tomu teplomer a podľa tvaru a zloženia hrotu si zakaždým upravovať základné nastavenie stanice... Čiže pred "prácou" si to nakalibruješ...nastavíš si požadovanú teplotu tavenia "materiálu" a pracuješ, ale aj počas výkonu práce dochádza k nejakej degradácii prestupu tepla ...lebo nemeria sa teplota na výmennej špičke nástroja, ale teplota výhrevnej špirály..a tá špička môže mať z brucha povedané aj o 50 či 100°C menej... alebo jej tvar a zloženie nedokáže preniesť požadovaný tepelný výkon. Po výmene hrotu za iný už tie parametre nepasujú..
Dokonalé spájkovanie je rovnako ako v metalurgii... Správna teplota spracovania je nesmierne dôležitá. Odborník vie podľa farby kovu určiť aj približne určiť jeho teplotu... Ja taký nie som... ale keď sa mi "chytá/lepí" hrot spájkovačky do cínu, viem že má malú teplotu a keď cín "odskakuje/prepaluje sa" a hrot fialovie, tak má veľa! ( To je pre moje žuvanie doma) ...Precízne spájkovanie potrebuje aj precíznu kalibráciu "nástroja".
V prvom rade skontroluj kvalitu spojenia - konektor na staničke -konektor rúčky... prepojovací kábel - konektor rúčky a samotná rúčka... Ale keď máš takýto stav - tak mi vychádza z toho, že špirála a stanička je OK a chyba je len vo vedení
Pokiaľ očakávaš napätie na špirálu - a nie je tam, môže byť práve blokované procesorom, - Je tam nejaký obvod - nenameria (prerušeným káblikom) a vyhodnotí nepripojený nástroj...prípadne "nedokonalým" spojom (prerušením vodiča)a ten vyhodnotí ako "chaos". a ďalej sa nič nedeje..
Nehľadaj hneď závadu, tam kde možno ani nie je... Len dokonale funkčná "rúčka" ťa môže posunúť na hľadanie závady v elektronike riadenia..