Obrazovka 8LO29I
Moderátor: Moderátoři
- onlyvikastar
Pokud si dobře pamatuji tak ideální je když napájení obrazovky je trochu vyšší, například 6,5 V.
Obstarat starý transformátor z elektronkového rádia by bylo také řešení, ale násobič už mám realizován za pomoci zalitých transformátorů do DPS a proto bych rád napájení obrazovky realizoval také za pomoci zalitého transformátoru do DPS.
Co například tento transformátor? Při uvažované zátěži by si snad 6,5 V mohl udržet.
Nevíš, že 7V/0,7VA znamená proud cca 100mA?
Obrazovka 8LO29N asi neexistuje, И není N.
И - zelený paprsek, střední dosvit
M - modrý paprsek, krátký dosvit (poloviční životnost)
Nicméně existence rozdílných údajů o žhavení stejně označené obrazovky jsou mi také záhadou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
K poškození žhavení může dojít pouze nadproudem. Transformátor se jmenovitými hodnotami 230V/6,3V/0,3A nemůže překročit katalogové údaje žhavení 6E1P.
K poškození může vést pouze nedodržení těchto jmenovitých hodnot, nikoliv napětí naprázdno.
To bys pak nemohl žhavit elektronku ani přes srážecí odpor, ne?
Že by obdoba "prdnutí" vlákna žárovky - taky při zapnutí? Neboli proudová špice způsobená menším odporem studenýho vlákna?Celeron píše:No tak vysvětli ty, proč to žhavení prdlo při zapnutí.
A kutilmile - nelituju tě
- onlyvikastar
Každopádně moje bádání v rámci internetu stále pokračuje a našel jsem tento toroid. Jaký pokles napětí se u něj dá přepokládat?
Předem vám děkuji za vaše reakce.
Takže buď se s tím trafem trefíš přesně, nebo použiješ silnější trafo a žhavení obrazovky omezíš seriovým odporem, řádově v ohmech.
https://www.hadex.cz/g362a-trafo-dps-19 ... 238--hahn/
https://www.hadex.cz/g371a-trafo-dps-ha ... 85-6v45va/
https://www.tme.eu/Document/412ff82a0d9 ... Hahn-E.pdf
K tomu je ovšem třeba, aby tazatel znal a uměl používat Ohmův zákon.danhard píše:Takže buď se s tím trafem trefíš přesně, nebo použiješ silnější trafo a žhavení obrazovky omezíš seriovým odporem, řádově v ohmech.
Abych jen "neprudil", předkládám zjednodušený návrh předřadného odporu pro zmíněné toroidní trafo:
--------
Níže je zobrazeno náhradní schema žhavícího obvodu a katalogové údaje zmíněného transformátoru.
Nejprve vypočítáme vnitřní odpor trafa Ri z katalogových údajů:
Kód: Vybrat vše
Ri = (U1-U2)/I = (9,7-7)/0,357 = 7,56ΩKód: Vybrat vše
U2 = U1-Uri = 9,7 - (I * Ri) = 9,7 - (0,3*7,56) = 9,7 - 2,27 = 7,43VKód: Vybrat vše
Rp = Urp/I = (U2-U3)/I = (7,43-6,3)/0,3 = 1,13/0,3 = 3,77ΩVýkon na předřadném odporu:
Kód: Vybrat vše
P = R * I² = 3,9*0,3*0,3 = 0,35W------
Zmíněný výpočet je jen orientační, předpokládající lineární charakter vnitřního odporu Ri. V případě cenných elektronek (jako např. ta Celeronova 6E1P) je nutná opatrnost a zkoušet nejprve větší hodnoty předřadného odporu než je vypočítaný.
Výpočet platí pro trafo s jedním sekundárním vinutím 7V/0,357A. Nezohledňuje druhé sekundární vinutí. Při ponechání druhého sekundárního vinutí bez stejné zátěže bude velikost vnitřního odporu nižší, než vypočítaná.
Ohmetrem změříte jen odpor sekundáru, což je u trafa s jedním sekundárem cca polovina vnitřního odporu, druhá se tam transformuje z odporu primáru.