Obrazovka 8LO29I

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
onlyvikastar

#16 Příspěvek od onlyvikastar »

Dobrý den přeji, měl bych ještě jeden dotaz, který se týká tématu. V GME a dalších krámech je k vidění bohatá nabídka zalitých transformátorů do DPS. Je obecně známo že tyto transformátory nejsou zrovna nejtvrdší. Jaký napájecí transformátor by jste pro 8LO29M doporučili (6,3V, 0,33 A)? Důvod proč vkládám odkaz je ten že 8LO29M má oproti 8LO29N poloviční spotřebu proudu.
Pokud si dobře pamatuji tak ideální je když napájení obrazovky je trochu vyšší, například 6,5 V.
Obstarat starý transformátor z elektronkového rádia by bylo také řešení, ale násobič už mám realizován za pomoci zalitých transformátorů do DPS a proto bych rád napájení obrazovky realizoval také za pomoci zalitého transformátoru do DPS.
Co například tento transformátor? Při uvažované zátěži by si snad 6,5 V mohl udržet.
masar

#17 Příspěvek od masar »

Ty si tu elektrotechniku představuješ jako Hurvínek válku.
Nevíš, že 7V/0,7VA znamená proud cca 100mA?
Obrazovka 8LO29N asi neexistuje, И není N.
И - zelený paprsek, střední dosvit
M - modrý paprsek, krátký dosvit (poloviční životnost)
Nicméně existence rozdílných údajů o žhavení stejně označené obrazovky jsou mi také záhadou.
:wink:
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

K těm zalitým transformátorům do DPS. Jen aby sis udělal představu. Já mám podobnej HAHN 1,5VA a na sekundáru deklarovaných 2 x 15V. Naprázdno tam je 2 x 23 až 24V. Takže ten Tvůj může mít místo 7V klidně 10-11V. Co tomu při zapnutí bude říkat žhavící vlákno obrazovky bych se docela obával. Já jsem tu ruskou obrazárnu při zkoušce jestli vůbec po těch letech kreslí žhavil z klasickýho EI trafa z nějakýho malýho lampičkovýho rádia a to mělo naprázdno 6,5V a při zatížení obrazovkou 6,35V. Ještě že mělo přepínač 110/220V, takže se dalo přepojit na primáru na 230V. Jinak by bylo žhavící napětí v součastný síti 234-238V, co tu mám moc velký.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#19 Příspěvek od masar »

Celeron píše:Takže ten Tvůj může mít místo 7V klidně 10-11V. Co tomu při zapnutí bude říkat žhavící vlákno obrazovky bych se docela obával...
A kde se v tom trafáčku vezme ten obávaný proud? Fantazie nezná mezí.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

No jasně, fantazie. Až ti prdne po zapnutí žhavení u 6E1, která se pod 20 USD nedá sehnat, při napájení z DPS trafa HAHN 6V/1,9VA 1x6V tak přehodnotíš, co je a není fantazie. Naprázdno dávalo 9,2V.
Jirka

masar

#21 Příspěvek od masar »

Působivé, ale nic nevysvětlující. Odkud se vezme ten nadproud, jsi nevysvětlil. Už tu schází jen "nabité trafo" a bude to dokonalé.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

No tak vysvětli ty, proč to žhavení prdlo při zapnutí. :wink:
Jirka

masar

#23 Příspěvek od masar »

A proč? Mně žádný žhavení "neprdlo":)
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

No protože žádný vysvětlení nemáš a chceš jen prudit. :roll:
Jirka

masar

#25 Příspěvek od masar »

Ne, nechci prudit. Ale když někdo napíše, že mu "prdlo" žhavení v důsledku toho, že má nezatížený sekundár velké napětí, tak podle mne plácá nesmysly.
K poškození žhavení může dojít pouze nadproudem. Transformátor se jmenovitými hodnotami 230V/6,3V/0,3A nemůže překročit katalogové údaje žhavení 6E1P.
K poškození může vést pouze nedodržení těchto jmenovitých hodnot, nikoliv napětí naprázdno.
To bys pak nemohl žhavit elektronku ani přes srážecí odpor, ne?
Naposledy upravil(a) masar dne 17 kvě 2025, 20:18, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:No tak vysvětli ty, proč to žhavení prdlo při zapnutí. :wink:
Že by obdoba "prdnutí" vlákna žárovky - taky při zapnutí? Neboli proudová špice způsobená menším odporem studenýho vlákna?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
onlyvikastar

#27 Příspěvek od onlyvikastar »

Dobrý den, ohledně transformátoru na který jsem odkazoval v předchozím postu, nevšimnul jsem si že výkon je 0,X VA...omlouvám se.
Každopádně moje bádání v rámci internetu stále pokračuje a našel jsem tento toroid. Jaký pokles napětí se u něj dá přepokládat?
Předem vám děkuji za vaše reakce.
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Z měkkého trafa neprdne žhavení ani náhodou, jelikož to přepětí je tam jen naprázdno a nárazový proud je velmi dobře omezen vnitřním odporem toho trafa.
Takže buď se s tím trafem trefíš přesně, nebo použiješ silnější trafo a žhavení obrazovky omezíš seriovým odporem, řádově v ohmech.
https://www.hadex.cz/g362a-trafo-dps-19 ... 238--hahn/
https://www.hadex.cz/g371a-trafo-dps-ha ... 85-6v45va/
https://www.tme.eu/Document/412ff82a0d9 ... Hahn-E.pdf
masar

#29 Příspěvek od masar »

danhard píše:Takže buď se s tím trafem trefíš přesně, nebo použiješ silnější trafo a žhavení obrazovky omezíš seriovým odporem, řádově v ohmech.
K tomu je ovšem třeba, aby tazatel znal a uměl používat Ohmův zákon.
Abych jen "neprudil", předkládám zjednodušený návrh předřadného odporu pro zmíněné toroidní trafo:
--------
Níže je zobrazeno náhradní schema žhavícího obvodu a katalogové údaje zmíněného transformátoru.
Nejprve vypočítáme vnitřní odpor trafa Ri z katalogových údajů:

Kód: Vybrat vše

Ri = (U1-U2)/I = (9,7-7)/0,357 = 7,56Ω
Nyní vypočítáme napětí U2 při požadovaném proudu žhavení I=0,3A:

U2 = U1-Uri = 9,7 - (I * Ri) = 9,7 - (0,3*7,56) = 9,7 - 2,27 = 7,43V
Nyní vypočítáme velikost předřadného odporu Rp pro U3=6,3V:

Rp = Urp/I = (U2-U3)/I = (7,43-6,3)/0,3 = 1,13/0,3 = 3,77Ω
Zvolíme nebližší vyšší hodnotu: 3,9Ω
Výkon na předřadném odporu:

P = R * I² = 3,9*0,3*0,3 = 0,35W
Použijeme dostatečně větší hodnotu: 2W
------
Zmíněný výpočet je jen orientační, předpokládající lineární charakter vnitřního odporu Ri. V případě cenných elektronek (jako např. ta Celeronova 6E1P) je nutná opatrnost a zkoušet nejprve větší hodnoty předřadného odporu než je vypočítaný.
Výpočet platí pro trafo s jedním sekundárním vinutím 7V/0,357A. Nezohledňuje druhé sekundární vinutí. Při ponechání druhého sekundárního vinutí bez stejné zátěže bude velikost vnitřního odporu nižší, než vypočítaná.
Přílohy
předřadný odpor.png
předřadný odpor.png
katalogové údaje.png
katalogové údaje.png
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

Vnitřní odpor trafa se neměří přímo ohmetrem, ale změnou výstupního napětí při jmenovitém zatížení.
Ohmetrem změříte jen odpor sekundáru, což je u trafa s jedním sekundárem cca polovina vnitřního odporu, druhá se tam transformuje z odporu primáru.
Naposledy upravil(a) danhard dne 18 kvě 2025, 20:49, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“