Už jsem se mnohokrát setkal s LEDkou, kterou zničilo obrácený přivedení napětí pro logiku TTL = 5V.kulikus píše:LED má mezní napětí v _závěrném_ směru dle typu obvykle 9V. Přivedeš-li vyšší, dojde k průrazu. Některé datasheety to napětí uvádějí.
....
Dá se bílá/modrá LED zničit statickou elektřinou?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Taky jsem to viděl. Než jsem popsal k čemu slouží antiparalelní dioda, tak už borec zapojil LEDku přes odpor na 230V. A abych uvěřil, tak to natočil na video. Fakt je, že byla červená. Ale svítila a neodpravilo ji to.Celeron píše:Mě se Karle dostal do ruky bastl, kde byla dederónská hranatá červená jako kontrolka přímo přes odpor na střídavinu. Žádná antiparalelní dioda. Makalo to minimálně 10 let. Že by soudruzi z NDR vyjímečně něco nepos rali ale naopak zdokonalili?
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Modré ledky a jim podobné (bílé, uv, jasně zelené, růžové... prostě vše na stejném základu) maji dost malé závěrné napětí, menší než propustné, řádově volt, takže neni těžké je odpálit. Nikdy se mi nepovedlo svést to na statickou elektřinu, ale jestli vydrží tak málo, tak je to asi taky možné.
Nedávno jsem odpálil ledku v CNY70 no ale to jsem se na kontaktním poli spletl o dutinku a poslal jí plné napětí bez odporu; holt kdo nic nedělá, nic nezničí. Ale jinak se nestává, že bych něco zničil.