Dá se bílá/modrá LED zničit statickou elektřinou?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

kulikus píše:LED má mezní napětí v _závěrném_ směru dle typu obvykle 9V. Přivedeš-li vyšší, dojde k průrazu. Některé datasheety to napětí uvádějí.
....
Už jsem se mnohokrát setkal s LEDkou, kterou zničilo obrácený přivedení napětí pro logiku TTL = 5V.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
asdf
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od asdf »

Taky jsem jednu modrou LED zničil trafopájkou. Jestli jí vadila teplota, nebo napětí, nevím. Dal jsem místo ní zelenou a je klid. :)
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Mě se Karle dostal do ruky bastl, kde byla dederónská hranatá červená jako kontrolka přímo přes odpor na střídavinu. Žádná antiparalelní dioda. Makalo to minimálně 10 let. Že by soudruzi z NDR vyjímečně něco nepos rali ale naopak zdokonalili? :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
OMA50

#19 Příspěvek od OMA50 »

Ano ,je to pravda a jsou citlivé na statiku.

Zvlášť modré a bílé jsou na to citlivější.

Nejvíc vydrží žluté a červené.
Má zkušenost....
DukeNuke

#20 Příspěvek od DukeNuke »

Celeron píše:Mě se Karle dostal do ruky bastl, kde byla dederónská hranatá červená jako kontrolka přímo přes odpor na střídavinu. Žádná antiparalelní dioda. Makalo to minimálně 10 let. Že by soudruzi z NDR vyjímečně něco nepos rali ale naopak zdokonalili? :lol:
Taky jsem to viděl. Než jsem popsal k čemu slouží antiparalelní dioda, tak už borec zapojil LEDku přes odpor na 230V. A abych uvěřil, tak to natočil na video. Fakt je, že byla červená. Ale svítila a neodpravilo ji to.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

U některejch kombinací dotace PNpřechodu červenejch LEDek dochází jevu, že má i vlastní zenerův průraz, při kterým nedochází k efektivní světelný emisi. Napětí při kterým k tomu dochází je relativně nízký a pokud má sériovej odpor dost vysokou hodnotu, není tepelná ztráta na přechodu ani ve zpětným směru destruktivní. Taková LEDka pak může vydržet i přímý připojení na 230V AC a i když tím dostává dost na prdel, nezničí se - aspoň ne v krátký době, jako jiný LEDky s vyšším závěrným napětím. Ona se navenek chová jako obousměrnej transil, kterej navíc v jedný polaritě svítí ... Ale dělají to jen LEDky s menším jasem a starší výroby. Nevím, co tenkrát do toho "míchali", ale povětšinou to jsou starý galium-fosfidový substráty, GaP, bez arzénu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

Pokud vím, tak GaP substráty se používají teď (na nich se pak tvoří GaAsP vrstva) a pravěké červené LED byly GaAs.
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

Je fakt že v Noname varných konvicích jsou pro efekt osazeny červené LED (vaří) a modré LED (dovařeno) které jsou zapojený jen přes odpor přímo na 230V. Žádné další diody osazeny nejsou, to by značně prodražilo!! A svítí to.
..to bude jen ňákej odpůrek
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od PabloX »

Podobne som to videl v dvoch laminovačkách na A4 od rôznych výrobcov - indikačné LED priamo na napájanie cez predradný rezistor. Dosť viditeľne nepríjemne blikajú v rytme 25Hz.
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

I když půlvlna tak pořád 50Hz. Ale na polovinu periody zhasíná.
..to bude jen ňákej odpůrek
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od PabloX »

Tak som to myslel, pravda.
houmr

#27 Příspěvek od houmr »

Modré, bílé a ještě zelené s takovým tónem do modra spolehlivě statickou elektřinou odcházejí. Sám jsem jich navyměňoval stovky, než se začal dávat mezi vývody odpor. A nebylo to přehřátím, odcházely i na místech, kde vůbec nesvítily. Z plata, kde jich bylo cca 160 vždy některá z krajních. Po doplnění rezistorů mezi vývody už je klid.
mluno

#28 Příspěvek od mluno »

Zase tolik jsem toho za svou bastlířskou činnost neodpálil, jsem docela opatrný. Ale několik modrých (včetně B od RGB, takže mi zbyla RG) a UV ledek jsem odpálil opačnou polaritou. V době, kdy modré ledky byly ještě docela drahé. Od té doby si dávám pozor a radši jim paralelně dávám diodu (pokud bych se spletl při připojování). U střídavého napájení (větčím napětím, třeba 24V) je to jasné, na to odchází i normální červené (ztrácí jas, ne že by přestaly najednou svítit), ale stejnosměrným jsem klasickou červenou snad nezničil.
Modré ledky a jim podobné (bílé, uv, jasně zelené, růžové... prostě vše na stejném základu) maji dost malé závěrné napětí, menší než propustné, řádově volt, takže neni těžké je odpálit. Nikdy se mi nepovedlo svést to na statickou elektřinu, ale jestli vydrží tak málo, tak je to asi taky možné.
Nedávno jsem odpálil ledku v CNY70 no ale to jsem se na kontaktním poli spletl o dutinku a poslal jí plné napětí bez odporu; holt kdo nic nedělá, nic nezničí. Ale jinak se nestává, že bych něco zničil.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“