SMD Schottky dioda
Moderátor: Moderátoři
Opravu modulu do odsavače jsem přijal ze zvědavosti a když mi ho soused přinesl, divil jsem se, co to je (piksla s dotykovými ploškami, druhá s C pro 1f motor, se spínaným zdrojem s diodou na malé straně na kaši, jak jsem záhy zjistil). A proč odešla (říkám si stejně jako celeron a jeho patálie)?judeware píše:...byla tam taky v pánu dioda na malé straně.![]()
Ten modul nahrazoval obyčejné mechanické přepínače rychlostí ventilátoru. Tady byla ovšem klávesnice s nějakou čislicovinou, zdroj na 12V pro cívky relátek a LEDkové osvělení, číslicovina byla napájená pěti volty (Ťing Ťong stabilizátor na 5V TO220 krmený těmi dvanácti volty). Na relátkách nebyly ochranné diody (na vývodech cívek).
Ono se řekne dioda...
Podle zapojení bych zdroj tipoval na něco podobnýho LNK604 pulzáku ale jedna noha mě tam nehraje. Relátko je ošetřený diodama bez popisu v MELF futrálu, možná 1N4148.
Diodu ze sekundáru z toho staršího termostatu jsem vytáhl a na laboráku jsem ji prohnal DC napětím na elektronickou zátěž cca 200mA. Dioda se přerušila na cca 95V a to úplně. Vytáhl jsem diodu z termostatu ze série, která fest odcházela. Termostat měl zdroj v pořádku, ale byl prasklej dotykáč displej, což nemá žádnou spojitost. No a ta dioda při stejným trápení na laboráku a zátěži odešla proražením už při pouhých 27V!
Nejspíš to odejde při souhře více negativních vlivů. Více vybitej superkap, možná náběhovej proud do relátka, nenastavený porty procáku těsně po resetu a možná i něco dalšího. No nakoupím SMA diody na cca 100V a budu měnit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mikroskop, který prodává na sousedním fóru kolega BlackArt, ukazuje docela pěkně.Celeron píše:USB mikroskop mi šel do kopru, prostě Hadex.
Navíc je přiměřeně válcový, takže se dá upnout do stojanu od frézky.
(Jestli bude jeho životnost jako u toho z Hadexu, nedovedu posoudit.)
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
1) každý normální šmatlafoun snad má makro režim, nebo ne? Případně existují různé aplikace typu lupa apod., které to dokáží ještě vylepšit.
2) pokud nefunguje bod 1, tak už fakt hodně dlouho existuje věc zvaná předsádka, dnes se to nabízí i pro šmatlafouny.
No a nebo lze prostě vzít normální lupu a podržet ji ve vhodné vzdálenosti před příslušným objektivem (nejhorší, ale stále funkční řešení).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.