Sušička ovoce Concept SO 1020

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Sušička ovoce Concept SO 1020

#1 Příspěvek od otakarv »

Hezký den všem. Potřeboval bych pouze potvrdit zda uvažuji správně.
Soused došel s touto sušičkou že ventilátor se točí ale nehřeje. Termostat je sepnutý, proměřil jsem samostatně topnou spirálu při odpojeném přívodu na vypínači, ta je v pořádku, nepřerušená pouze ta součástka označená šipkou je neprůchozí. Co jsem přes lupu přečetl je 250V, další označení je vespod. Podle mě je to tepelná pojistka, jenom jí odtamtud dostat. Ty duté nýtky budu muset odvrtat abych jí dostal ven, zjistil na kolik je stupňů a naspět tam novou nanýtovat.
Přílohy
1761306206254.jpg
1761306206254.jpg
1761306206274.jpg
1761306206274.jpg
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

otakarv
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od otakarv »

Díky moc za potvrzení. Nyní jí jenom bez poškození topné spirály i slídového držáku vyměnit. Celé topné tělísko jako náhradní díl jsem nenašel ale to by zase byla zbytečná investice když je vadná pouze ta termopojistka.
masar

#4 Příspěvek od masar »

Uvažuješ správně. Ale než ji tam dáš nazpět, uveď zde její parametry.
Náhradní topné těleso má číslo 42390622, ale dostupné bude asi jen v servisu.
:wink:
decmen

#5 Příspěvek od decmen »

Podle vzhledu sušičky je to stejnej krám jako modely Sencor SFD 790 apod. nebo ECG, měli jsme to na prodejně taky. Ale měnit celé těleso je podle mě ekonomickej nesmysl, ta termopijistka stojí kolem 20 Kč, kupuju je třeba v Nadeta. Jen se to blbě pájí, spíš asi nechat od nýtků co nejdelší nožičky a pak spojit s novou pojistkou třeba dutinkama z čokolády....
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Tyto pojistky má třeba i GME. Jak už je výše uvedeno, je třeba dodržet tepelnou hodnotu a navíc i proudovou zatížitelnost.

Občas má pojistka z pohledu technika až nesmyslně nízkou teplotu vypnutí a pak holt funguje jako kurvítko.

To ale není návod na zvýšení teploty vypnutí nákupem jiného typu!!!
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Snaž se ji nepájet. Pokud to zvládneš, přenýtuj ji, nebo starou ucvakni a nakrimpuj přes trubičky novou. Pokud se ji budeš snažit letovat, můžeš ji načnout a pak se Ti časem přeruší. Nebo ji při pájení hodně intenzivně ochlazuj a neletuj vývody hned u pouzdra a doufej...
samec

#8 Příspěvek od samec »

Vypálenú vystrihni štipačkami tesne pri telese poistky, len aby si prečítal hodnotu. Novú pridrátuj k drátom zostalým po starej poistke (normálne ovíjaným spojom). Ak je poistka na nižšiu teplotu než 200˚C, trebárs 150˚C, tak ju prispájkuj cínovou spájkou. Prestrč vývody cez nity, zahni na druhej strane a nity zalej spájkou.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Děkuji masar za upozornění. :wink: Dávám si na to pozor ale nějak mi to nyní uteklo v tom spěchu. 8-)
decmen píše: Jen se to blbě pájí, spíš asi nechat od nýtků co nejdelší nožičky a pak spojit s novou pojistkou třeba dutinkama z čokolády....
Artaban001 píše:Snaž se ji nepájet. Pokud to zvládneš, přenýtuj ji, nebo starou ucvakni a nakrimpuj přes trubičky novou.
Ještě než jste přidali tyto své příspěvky decmen a Artaban001 tak mi volal soused jak jsem pokročil a po chvíli hovoru mě napadla myšlenka že tu termopojistku ucvaknu těsně u pouzdra a na spojení použiju dutinky co se krimpují na konce káblů. Ale i tak všem moc děkuji za snahu mi pomoci. Přikládám popis termopojistky i fotky.

RY-01E 142
XTDQ
Tf 142 °C
250V 10A
Přílohy
1761314373435.jpg
1761314373435.jpg
1761314373414.jpg
Ke spojení vývodů
Ke spojení vývodů
3.jpg
3.jpg
2.jpg
2.jpg
1.jpg
1.jpg
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od otakarv »

samec i Tobě děkuji za radu, jsem pomalý v psaní. :wink: Jenom s tím "ovíjením" by byl dosti problém když je tam ten odporový topný drát, málo místa a krátký jeden vývod. S tou trubičkou to bude lepší, vyberu takovou aby se do ní těsně vešly vedle sebe vývody, zmáčknu a pojistím cínem s tím že budu chladit tělo termopojistky.
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

Běžné krimpovací dutinky na kabely mají velmi tenkou stěnu, protože jejich úkolem je pouze udržet pohromadě svazek tenkých drátků (a vlastní spoj se realizuje sevřením dutinky ve svorce).

Takže bych doporučil spíš něco jiného (Ms trubičku z modelářského obchodu, půlku dutinky z "čokolády" se šroubkem, kousek z dutého nýtu se silnější stěnou atd.).

Pravda je, že tady teče jen cca 1A, ale jde spíš o mechanickou odolnost proti vibracím atd.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Jodr

#13 Příspěvek od Jodr »

Já bych to řešil skroucením ustřižených vývodů staré pojistky s vývody nové a svařením uhlíkem třeba z monočlánku a trafa 24V. Svařoval jsem takto snímací rezistor proudu stab.zdroje z odporového drátu na praporky a v navijárně motorů se svařovaly dráty vinutí. Jako uhlík se používaly zbytky uhlíku z lamp kinopromítaček.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Podobný tepelný pojistky v přímotopech jsem napojoval silnostěnejma paralelníma dutinkama na spojování kabelů CYKY. Jsou na to kleště s půlměsíc čelistma. V nouzi jde dutinka několikrát za sebou smáčknout stranovejma štípačkama. V elektroinnstalačních krámech mají ty silnostěný dutinky běžně na průřez 1,5 a více. Menší průřezy se shání hůř. Pokud neseženeš paralelní, dá se sériová přeříznout v místě důlku.
https://www.svitidla-osvetleni-elektro. ... delka-20mm
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

Super, tisíceré díky za tip. :prst: Včera jsem již chtěl z Avelmak objednat tu termopojistku (víc kusů) ale něco mi říkalo že možná přes víkend mě ještě něco napadne co bych potřeboval a přihodím to do objednávky a dobře jsem udělal. :wink:
Spojka lisovací
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“