Zapojení MF Trafa 455 kHz
Moderátor: Moderátoři
sis2:Tohle schéma jsem měl mít před lety. Zajímavé je, že WP-23 i WP-75 měly ten primár zapojený opačně oproti Svíčkovi , tedy přehozenou tu krajní nohu.
Takže buď odešel generátor do věčných lovišť a nebo jen dělám něco špatně , bohužel nevím co. Budu si s tím hrát odpoledne, samozřejmě dám vědět, jakmile z toho něco vydoluju. Zkusím taky znovu zkouknout výukové video k tomuto osciloskopu, jestli to pomůže.
Dobrá zpráva, generátor jede, na obrazovce mám krásnou sinusovku 455 kHz, tak můžu zkusit měřit tráfko.
Když zkusím samotný generátor, tak je na obrazovce krásná sinusoida 455 kHz.
Když připojím trafo (pro 1.test žluté, ale to je snad jedno)tak, že spojím krajní vývod primáru a protější nohu sekundáru se zemí generátoru a sondy, sondu osciloskopu připevním na druhou nohu sekundáru a generátor přes shora uvedené odpory k odbočce primáru, tak se neděje zhola nic.
Edit: když jsem to zkusil na černém trafu a trochu si s tím víc pohrál, dostal jsem tento obrazec (viz. připojená kresba- můj telefon si s PC moc nerozumí). Kurzory v ose "y" ukazují něco kolem 860 kHz, generátor pořád nastavený na 455 kHz.
Kdybys generátor ještě připojil přes větší odpor, jak píšu výše (oněch cca 250k, aby ses přiblížil Zo pinu 15 A244D), tak můžeš prohazovat konce primáru a přesněji si namodeluješ rozdíly ve výsledné jakosti LC obvodu a tím i odpovídající selektivitě.
Ale to je jen pro úplnost, lepší to bude zkoušet ve funkčním přijímači.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.