Ahoj, nevím, jestli dnes stále někdo bastlí, nebo servisuje, ale všiml jsem si, že původní Signeticsí obvody měly Vabsmax ±22V. Dnes se většinou prodává klon Texas Instruments a ten má Vabsmax pouhých ±18V! Takže si dejte pozor, kde ty obvody použijete. Původní rozsah napájení mají pouze klony od NXP (čekal bych, že s původním Signeticsem to už nic mít nebude společného kvůli převodům na novější technologie) a pak onsemi.
Jde o to, že ty nízkošumové rychlé operáky sluší nejvíc v předzesilovačích (snímací v magnetofonu, RIAA pro gramofonovou přenosku), kde rozkmit signálu na výstupu nepřekročí asi 1 V. Takže zabývat se tím, jestli vydrží ±18 V nebo ±22 V, je většinou zbytečné, protože stejnou službu poskytnou i při nesymetrickém napájení napětím nižším, než 9 V. Mně se na předzesilovače podmilivoltových úrovní osvědčil NJM4580 (a je stále dostupný v DIP i SMD verzi), i když jsem měl políčeno na ještě méně šumivý NJM2043, ale ten vystřižený z datašítu nefunguje a u nás se koupit nedá, tak s ním zkušenost nemám. A na to, s čím dělám, nějaké operáky od AD už nepřinášejí odpovídající přidanou hodnotu.
Teprve na stupních pracujících s vyššími úrovněmi má smysl si s napájecím napětím, dělat starosti, ale pro ně se dají použít operáky u nichž není šum tím hlavním parametrem, jen rychlost přeběhu, protože vstupní úrovně užitečného signálu pro ně nebudou ve zlomcích milivoltu, ale o dva tři řády vyšší.