Pozor na výměny NE5532

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vaclavpe

Pozor na výměny NE5532

#1 Příspěvek od vaclavpe »

Ahoj, nevím, jestli dnes stále někdo bastlí, nebo servisuje, ale všiml jsem si, že původní Signeticsí obvody měly Vabsmax ±22V. Dnes se většinou prodává klon Texas Instruments a ten má Vabsmax pouhých ±18V! Takže si dejte pozor, kde ty obvody použijete. Původní rozsah napájení mají pouze klony od NXP (čekal bych, že s původním Signeticsem to už nic mít nebude společného kvůli převodům na novější technologie) a pak onsemi.
feliz_navidad

#2 Příspěvek od feliz_navidad »

NE5534 od TI má ±22V také.

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ne5534.pdf
Přílohy
NE5534_TI.png
NE5534_TI.png
vaclavpe

#3 Příspěvek od vaclavpe »

Aha, no pravda, já se díval na NE5532 a tam je to menší, nenapadlo mne podívat se i na 5534. Takže beru předmět zpět, platí to jen pro NE5532.
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Je to pravda a týká se to víc typů OZ pro audio.
Na druhou stranu se v drtivé většině přístrojů napájejí obligátními +/-15V.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Jde o to, že ty nízkošumové rychlé operáky sluší nejvíc v předzesilovačích (snímací v magnetofonu, RIAA pro gramofonovou přenosku), kde rozkmit signálu na výstupu nepřekročí asi 1 V. Takže zabývat se tím, jestli vydrží ±18 V nebo ±22 V, je většinou zbytečné, protože stejnou službu poskytnou i při nesymetrickém napájení napětím nižším, než 9 V. Mně se na předzesilovače podmilivoltových úrovní osvědčil NJM4580 (a je stále dostupný v DIP i SMD verzi), i když jsem měl políčeno na ještě méně šumivý NJM2043, ale ten vystřižený z datašítu nefunguje a u nás se koupit nedá, tak s ním zkušenost nemám. A na to, s čím dělám, nějaké operáky od AD už nepřinášejí odpovídající přidanou hodnotu.

Teprve na stupních pracujících s vyššími úrovněmi má smysl si s napájecím napětím, dělat starosti, ale pro ně se dají použít operáky u nichž není šum tím hlavním parametrem, jen rychlost přeběhu, protože vstupní úrovně užitečného signálu pro ně nebudou ve zlomcích milivoltu, ale o dva tři řády vyšší.
feliz_navidad

#6 Příspěvek od feliz_navidad »

Jedna poznámka k NE5532 od TI:

V aktuální revizi datasheetu z 12/25 už nejsou u typu NE5532A zaručované šumové parametry, pouze typické a stejné jako pro NE5532.
Přílohy
NE5532_šum.png
NE5532_šum.png
vaclavpe

#7 Příspěvek od vaclavpe »

Nexperia i onsemi garantují MAX jen pro šumové napětí A verze, šumový proud taky neměří. Ale aspoň nějaká garance...

Mimochodem, NE5532 od "TY semiconductor" v datasheetu ani žádné šumové parametry nemá. Ani typické, ani maximální.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“