Metoda je v pořádku, zdroj stojí za h....Celeron píše:Na ampérmetru je vidět, že omezenej proud během nabíjení různě kolísá a při každým měření je trochu jinej.
Takže je to metoda spíš na kontrolu než na měření.
Jak změřit elyt 128G/28V?
Moderátor: Moderátoři
- feliz_navidad
Problém může bejt v tom, že velkej kondenzátor má nezanedbatelnou parazitní indukčnost. Indukční reaktance může bejt proti kapacitní reaktanci dominantní, může vytvářet rezonanční obvod s kapacitou na výstupu, a zdroj se pak chová nestabilně. Zjistíš to snadno - RLC metr na vyšším kmitočtu ukáže indukčnost místo kapacity. Někdy už na kilohertzu.
Samec: Zase meleš z cesty, neznám žádný dnes prodávaný laboratorní zdroj, který by neuměl režim konstantního proudu. OP280 by to při vyšších nastavených napětích neuchladil, protože nemá automatické přepínání odboček na trafu. Probíralo se to tu ve vláknu o OP280.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nebo nabíjet sériovým odporem a spočítat.
Nebo mi ho pošli ke změření...
Kua, měl jsem doma 100000uF/16V. Ten jsem snad měřil dokonce na 100Hz RLC metrem. Ale neověřím to, už jsem ho asi někomu dal.
- patrikvarga
- patrikvarga
Tenhle PRCák https://www.laskakit.cz/step-down-menic ... -9a--280w/ měl při měření mnohem větší rozptyl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud by šlo o 7812 a odpor 12Ω, pak bude proud 1A+Id což je klidový proud (katalogová hodnota).