B444 Lux Super a B4 (ANP 220)
Moderátor: Moderátoři
B444 Lux Super a B4 (ANP 220)
B444 - po zapnutí sítovým vypínačem se z vestavěného reproduktoru ozve šum, na který nemají vliv tónové clony ani zesilování zvuku. Šum připomíná přehrávání kazeťákem nekvalitní kazetu bez záznamu a bez dolby a se zesilovačem na čtvrtinu "volume". Záznam na kotoučovém pásku tento šum sice "přeřve", ale jen při vyšší hlasitosti.
Pro druhý typ, což je jedna z prvních B4 (ANP220) mám dotaz zda někdo nemá zkušenost s unašeči. Spojky kloužou, pravá ještě žije, pásek odtáčí, ale levá je po smrti. Brzdy jsou v pořádku a levý kotouč se nezastaví při rychloposuvu vpřed a při přehrávání neklade odpor.
Díky
Základní seřízení mechaniky B4 jsme tu probírali už před 9 roky.
- TheLastUnicorn
Koncové páry byly 2x2NU72, 2xOC26, nebo 2xOC30, v budičích se našly 104NU70, 104NU71 a/nebo 106NU70 a OC72 nebo GC507.
Asi by bylo lepší tady uvést, který z nich to byl.
Co trápí mne - jak lze snadno vyměnit mezikolo, které přiléhá na setrvačník? Samozřejmě "klasicky" magnetofon někdo nechal po léta v zapnutém stavu, takže dupe (paradoxně je to slyšitelné jen na devítku, ale přiložený prst nerovnost kola potvrdí).
A pak jen pro zajímavost - měnil jsem originální elyt C10 (ten velký vedle trafa), měl nafouklou a zpuchřelou izolaci, a když jsem ho vyndal, zjistil jsem, že má hodnotu 50µ 450/500V, dle schématu tam má být 1000µ na 30V. To někdo ve výrobě šáhnul hodně vedle...
Když chceš vyndat mezikolo řazení rychlostí, tak vypni stroj a:
- odjisti (žlutou) zajišťovací planžetu a vyndej levý unášeč 56 (případně i podtalíř)
- mezikolo pak jde v raménku 89 vyklopit doleva směrem k ose unašeče
- odmontuj plochou přítlačnou pružinu (azurovou) na mezikole
- a mezikolo 90 sejmi s osy.
Obvykle kvůli tomu nemusíš ani vyndávat stupňovitou předlohu řazení (82, 83) rychlostí, ani rozebírat levou brzdu (68, 69), na to stačí přeřadit na čtyřku rychlost a na vyndání mezikola je dost místa.
- Přílohy
-
AB45_2mw.gif- (24.03 KiB) Staženo 35 x
Po nějakém čase jsem rezignoval, a byl jsem rád, když se mi podažilo zpět poskládat volič rychlostí a všechna ty táhla a pružinky. Tak jsem ho spolu se setrvačníkem alespoň trochu vzal šmirglem a nepatrně ten hluk zeslábl.
Ten boční pohled je v servisním manuálu k B400, takže má jiné číslování pozic, ale mezikolo, které se nasazuje shora na konec čepu a pak přiklopí modrým plochým perem, má stále číslo dílu 2PF 423 08.