B444 Lux Super a B4 (ANP 220)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kosmit

B444 Lux Super a B4 (ANP 220)

#1 Příspěvek od kosmit »

Zdravím a rád bych požádal o radu pro výše uvedené typy
B444 - po zapnutí sítovým vypínačem se z vestavěného reproduktoru ozve šum, na který nemají vliv tónové clony ani zesilování zvuku. Šum připomíná přehrávání kazeťákem nekvalitní kazetu bez záznamu a bez dolby a se zesilovačem na čtvrtinu "volume". Záznam na kotoučovém pásku tento šum sice "přeřve", ale jen při vyšší hlasitosti.
Pro druhý typ, což je jedna z prvních B4 (ANP220) mám dotaz zda někdo nemá zkušenost s unašeči. Spojky kloužou, pravá ještě žije, pásek odtáčí, ale levá je po smrti. Brzdy jsou v pořádku a levý kotouč se nezastaví při rychloposuvu vpřed a při přehrávání neklade odpor.
Díky
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Ten šum myslím dělaly odcházející přepínače a že jich tam je , na brzdě jsou takové gumové čtverečky , ty by měly jít nahradit , odvíjecí spojka je jen unašeč položený přes plst na dolní talířek , tam sílu určují komponenty , a vlastně sílu brždění určuje hmotnost položené cívky , která tlačí přes plst na podtalíř .
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Ty přepínače jsou po létech katastrofa, ale pokud to dělá hned po zapnutí a nemá vliv poloha volume ani korekcí, vzniká to v koncovém stupni. V první řadě bych prošel elyty. Když jsem se naposledy rejpal ve svý B-400 (všecko v tý řadě je to na jedno brdo), bylo jich 90% kaput a zbylejch 10% umíralo. V druhý řadě pak bambusáky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

U té brzdy: ten gumový špalík jde na páce otočit. Kdyby brzdil, ale protáčal se unašeč na talíři, nefungovalo by ano převíjení zpět.
Základní seřízení mechaniky B4 jsme tu probírali už před 9 roky.
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Takovýhle šum může taky dělat polomrtvý germaniový tranzistor. Měl jsem podobný v koncáku u Dolly. Tester pak ukazoval, že jde o 4V zenerku :-) Sice zesiloval, ale víc šuměl.
TheLastUnicorn

#6 Příspěvek od TheLastUnicorn »

A nejen germaniový...proslulé jsou tímhle neduhem i křemíkové 2SC458 od Hitachi. Za mně je ten problém na 90% v tranzistoru koncového stupně.
vlastoTN

#7 Příspěvek od vlastoTN »

Tiež si treba dať pozor na 2sa726 a na 2sc1451 spôsobujú veľké starosti v obvodoch a pri diodovom teste sa javia ako dobré..
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Ale výskyt tranzistorů Hitachi (nota bene křemíkových) v cívkových magnetofonech Tesla, o nichž je toto vlákno? To by byla rarita.
Koncové páry byly 2x2NU72, 2xOC26, nebo 2xOC30, v budičích se našly 104NU70, 104NU71 a/nebo 106NU70 a OC72 nebo GC507.

Asi by bylo lepší tady uvést, který z nich to byl.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

:lol: :lol:
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

V té Dolly to bylo tehdy OC71 v budiči, ale umí to i NU čka. Tranzistor zesiluje, i když třeba trochu míň a zároveň je z něj slušnej generátor šumu.
houmr

#11 Příspěvek od houmr »

Já se přidám se svou B4 - chtěl jsem jednu z nich dát trochu do provozu, resp. v provozu je ale měla také hodně much. Ty šelesty mne trápí také, některé jsou evidentně od přepínačů - stačí dotyčný svazek zmáčknout opakovaně. někdy se projevuje šelest kontinuální, nezávislý na mechanické manipulaci. V minulosti mi podobný šelest v jednom obdobně starém zesilovači způsoboval rezistor v koncovém stupni - hledá se to špatně, někdy to odhalí chladící sprej - po ochlazení vadné součástky šum buď zmizí nebo se změní.

Co trápí mne - jak lze snadno vyměnit mezikolo, které přiléhá na setrvačník? Samozřejmě "klasicky" magnetofon někdo nechal po léta v zapnutém stavu, takže dupe (paradoxně je to slyšitelné jen na devítku, ale přiložený prst nerovnost kola potvrdí).

A pak jen pro zajímavost - měnil jsem originální elyt C10 (ten velký vedle trafa), měl nafouklou a zpuchřelou izolaci, a když jsem ho vyndal, zjistil jsem, že má hodnotu 50µ 450/500V, dle schématu tam má být 1000µ na 30V. To někdo ve výrobě šáhnul hodně vedle...
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Skutečně to nevypadá, že by ten elektrolyt někdo měnil? Jakou má naměřenou kapacitu, jestli spíše nešlo o chybu potisku pouzdra?

Když chceš vyndat mezikolo řazení rychlostí, tak vypni stroj a:
- odjisti (žlutou) zajišťovací planžetu a vyndej levý unášeč 56 (případně i podtalíř)
- mezikolo pak jde v raménku 89 vyklopit doleva směrem k ose unašeče
- odmontuj plochou přítlačnou pružinu (azurovou) na mezikole
- a mezikolo 90 sejmi s osy.
Obvykle kvůli tomu nemusíš ani vyndávat stupňovitou předlohu řazení (82, 83) rychlostí, ani rozebírat levou brzdu (68, 69), na to stačí přeřadit na čtyřku rychlost a na vyndání mezikola je dost místa.
Přílohy
AB45_2mw.gif
(24.03 KiB) Staženo 36 x
houmr

#13 Příspěvek od houmr »

Zkusím na to ještě jednou kouknout, ale když jsem se o to pokoušel, takto snadno to nešlo. Unašeč i to péro jsem dal pryč, ale vytáhnout to kolo nahoru nešlo - má jít i s osou nebo bez?
Po nějakém čase jsem rezignoval, a byl jsem rád, když se mi podažilo zpět poskládat volič rychlostí a všechna ty táhla a pružinky. Tak jsem ho spolu se setrvačníkem alespoň trochu vzal šmirglem a nepatrně ten hluk zeslábl.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

To kolo má na vršku jen bouli, kterou se opírá o to ploché pero, jinak sedí na vrchu hřídelky, která se nevyndává.
Ten boční pohled je v servisním manuálu k B400, takže má jiné číslování pozic, ale mezikolo, které se nasazuje shora na konec čepu a pak přiklopí modrým plochým perem, má stále číslo dílu 2PF 423 08.
Přílohy
B4_mezikolo_rychlosti_zboku.png
B4_mezikolo_rychlosti_zboku.png
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“