Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rudolf02

#16 Příspěvek od rudolf02 »

No, vezměme to postupně.
Kolik má mít 2030 napájení? Při pokusech jsem používal spínaný zdroj 18V/3,5A z notebooku na zvukový modul z TV. To máme Umax 9V, efektivní 6,3V, ňáká ztráta 6V. Výkon P=36/4=9W, (na bedně s třípásmem 8W reálných, což mohlo být). Odběr středního proudu 0,5A. Takže jeden modul zdroje spolehlivě utáhne dva moduly zesilovačů levou zadní, ale jen teoreticky. Na stole ani omylem. I s kýbly v napájení ve špičkách pravidelně docházelo k vysazování zdroje. Něco jiného jsem viděl na digitálu, něco jiného naznačoval analogový ampérmetr. Průmyslový zdroj (v kovové skříňce) 15V/10A potažený na 17V už problémy nedělal.
Proto se vyhýbám spínaným zdrojům určeným pro trvalé odběry a trafo je trafo.
K tomuto případu to vypadá na zdroj. Zkuste zkratovat vstup a změřit odběr proudu analogem, jak se bude ručka cukat. Pak nahraďte zesík odporem se stejným proudem a budete chytřejší. Pro kontrolu průběhu proudu osciloskopem je opět lepší analog, při převodu na digitál jemné zákmity se nemusí zobrazit.
Dík za opravy a připomínky.
DukeNuke

#17 Příspěvek od DukeNuke »

EKKAR píše:Právě ta zemní smyčka může bejt i v zapojení samotnýho zdroje - takže síťovej brum se přes ni dostává na sekundární stranu. Někdy stačí i jen odrbaná filtrace u vnitřního referenčního zdroje napětí nebo ve větvi napájení chybovýho zešilovače stabilizátoru - a jedeš v tom jak šinkanzen.
No, myslím, že zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... =0&thold=0 je to vysvětleno jasně. Zase máš blábol.
DukeNuke

#18 Příspěvek od DukeNuke »

rudolf: U toho modulu se udává 12V. Katalogově tuším ±18V, tedy až 36. Což nepotřebujeme. Je to na odposlech vysílačky, takže přenosové pásmo 300-3400Hz. Výkonově v pohodě 2x1W max. Navíc ten modul byl testován v reálném provozu a bez komplikací - s jiným zdrojem.
Když jsem tam nasadil ten filtr, tak se to výrazně zlepšilo - jak jsem psal, ale brum je tam furt. Jednoznačně je to zdrojem.
Kdyby bylo na výběr, taky bych radši viděl klasický lineární zdroj s trafem, ale ty už se snad ani nenabízí...
Jsem si říkal, že když pomohl výrazně ten filtr, co jsem stvořil, že může existovat cesta. Zjevně ne.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Podobné zdroje (toto byl jeden z nich) jsem vyzkoušel dva ke koncovému zesilovači s TDA7374 (ten si proti TDA 2030 při stejném napájecím napětí žere asi trojnásobek). Bručely oba zdroje, a to brutálně. Postupně jsem přidával filtrační kapacitu zesilovače až na 6,8 mF, nic nepomohlo, jen charakter brumu se měnil.
Jednou jsem ale po zapnutí musel odběhnout a, když jsem se za asi čtvrthodinu vrátil, zesilovač šlapal bez brumu. Tak jsem vyzkoušel druhý zdroj, ten pro změnu nepřestal bručet, dokud jsem na asi půl minuty neodpojil jeden z reproduktorů. Po té půlminutě už zesilovač hrál bez brumu.
Když jsem zesilovač startoval z 12 V gelovky, následně zdroj připojil paralelně a nakonec odpojil tu gelovku, nebručelo to. Takže na párty, aby se nemuselo čekat, s gelovkou.
Co když to dělá proudové omezení toho pulsního zdroje při zapínacím proudovém rázu v součinnosti s příliš ekonomickou kapacitou za usměrňovačem na síťové straně, kdy to zvlnění přispívá k synchronizaci rozkmitáné regulační smyčky?
Dnes mi ten zesilovač živí zdroj od ZX Spectra (nestabilizovaný, naprázdno 14 V, zatížený 11,5 V) a zatím bez problému.
Naposledy upravil(a) Hill dne 30 kvě 2026, 21:50, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#20 Příspěvek od DukeNuke »

vyzkouším. nechat to běžet mě nenapadlo. V reálu to poběží 24/7, takže gelovky netřeba :-)
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:
EKKAR píše:Právě ta zemní smyčka může bejt i v zapojení samotnýho zdroje - takže síťovej brum se přes ni dostává na sekundární stranu. Někdy stačí i jen odrbaná filtrace u vnitřního referenčního zdroje napětí nebo ve větvi napájení chybovýho zešilovače stabilizátoru - a jedeš v tom jak šinkanzen.
No, myslím, že zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... =0&thold=0 je to vysvětleno jasně. Zase máš blábol.
Zcela zjevně nechápeš, že smyčka vnášející do zapojení a tím i do signálu brum může bejt i mezi jednotlivýma "blokama" zapojení síťovýho zdroje. Stačí si ale PŘEDSTAVIT, že zdroj je v principu zesilovač stejnosměrnýho signálu, tzn. s ideálně nulovým přenášeným kmitočtem. ALE že nevhodný pospojování resdp. nevhodná/mizerná/žádná filtrace/blokování jednotlivejch částí jeho zapojení MŮŽE vnášet do výstupu brumovou složku. Jenomže pokud tahle myšlenka překračuje meze tvojí chápavosti, pak jsou veškerý (nejen moje) připomínky zbytečný ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#22 Příspěvek od DukeNuke »

Milý ekkare, obávám se, že o tvých tvrzeních lze s úspěchem pochybovat.
Co je to zemní smyčka je celkem přesně definováno v odkaze v mém příspěvku. Hledat něco podobného mezi bloky spínaného zdroje - no, hodně štěstí.
Zdroj je zdroj. Je definován napětím/proudem/vnitřním odporem atd. A je jedno, zda je to alternátor, dynamo, signálový generátor, či baterie. A nezlob se na mě, ale abych si přestavil autobaterii jako "v principu zesilovač stejnosměrnýho signálu" tak takhle daleko opravdu nejsem - a ani nebudu. To milerád ponechám takovým, jako jsi ty. A doufám, že ti to vydrží. Mimochodem, co hulíš? :lol:
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Jako "zdroj" jsem samozřejmě myslel elektronický zapojení, ne elektrochemii, která mimochodem neumí aktivně stabilizovat napětí/proud. Myslel jsem aktivně se projevující techniku - a ta moji definici splňuje. A ani nemusím nic inhalovat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#24 Příspěvek od HF_Tech »

Karel jenom zadržuje prdíky. Ty mu pak stoupají do hlavy a tam se mu z nich líhnout tyhle posraný nápady... :roll:

V tom konkrétním zdroji je očividně něco hodně špatně. Těch síťových 50Hz normálně úplně v pohodě vyhladí zpětná vazba. Pokud ne, tak bych to typoval na podvyživený kondenzátor v usměrňovači na primární straně nebo nějakou botu v osazení součástek.
Naposledy upravil(a) HF_Tech dne 30 kvě 2026, 21:41, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#25 Příspěvek od lesana87 »

Když to dělá i s jinam nezapojeným zesilovačem, tj. při klidovém proudu, tak to zvlnění na filtračním kondenzátoru nemůže být nějak veliké. Možná při tom malém odběru padá zdroj do burstů. Zkusila bych nějakou předzátěž, cca 25% nominálního proudu, jestli to nepřestane. Tlumivka v tom přidaném filtru se na 50Hz nebude moc uplatňovat. To chce nějaký kus železa a jen jednoduchou.
masar

#26 Příspěvek od masar »

Myslím, že ten problém už pojmenoval jezevec:
jezevec píše:Řekl bych, že u toho adaptéru chybí kondík a odpor mezi primární a sekundární zemí.
Na obou DC-vývodech zdroje tak může být vf rušení, amplitudově modulované zvlněním primární strany se souhlasnou fází vzhledem k zemi. Proto ta malá účinnost dodatečných filtrů. A s tímto se daný nf zesilovač "vyrovnává" daným způsobem.
:wink:
Kremik

#27 Příspěvek od Kremik »

Tak na to jsem zvědavý. Tohle jsem nikdy nezkoumal, ale moje zkušenost je taková, že pokud jsem měl telefon nebo tablet připojený na nabíječky, které měly mezi primárem a sekundárem konďas, tak ∏čoval dotyk. Když tam ten kondík nebyl, bylo to ok.
Současné nabíječky jsem ještě otevřené neměl, ale "nekopou".
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

A co by tak ukázal osciloskop na napájecí napětí? Když už jsi tam vrazil ten filtr, měl bys to před ním a za ním vidět.
Vždyť ten odběr zesilovače, jak píšeš, dosahuje zlomku toho, co dokáže zesilovač odebírat, i toho, co zdroj dá.
Zaměřil bych se na rozběh: už jsem tu měl nesymetricky napájený A2030, který se při dosažení napájecího napětí kolem 6 V rozkmital, a zdroj vysadil. A cyklus se opakoval. Jestli to mělo nějakou vazbu na síťový kmitočet, si nevzpomínám, ale asi mělo. Tehdy jsem zvětšoval kapacitu v děliči předpětí pro vstup, aby pracovní bod "cestoval" za napájecím napětím s ještě většm zpožděním, ale, když se zdroj rozloučil a koupil se nový, začalo to nanovo, jen to pulsování už nevypadalo, jako síťový brum. Pak jsem zjistil, že odpor páně Boucherota má kolem 150 Ω, takže výměna za výkonnější 1 Ω.
Nakonec to spravil 12 V / 2 A zdroj s poctivým železným tráfkem, ten už si z nějakého kvíknutí při startu a vypnutí nic nedělal.
rudolf02

#29 Příspěvek od rudolf02 »

Hille připomněl jsi mi pokusy s MBA810, tuším verze DS. Katalog píše Umin 5V, chodily už od cca 2,5V, ALE při určitém kmitočtu se mršky rozkmitávaly.
ransom

#30 Příspěvek od ransom »

Upozorňuji předem, že spojením dvou těch modulů na společný zdroj (ve snaze o stereo) vznikne překřížením signálových a silových zemí důmyslný a účinný lapač všemožných rušení a brumu. Jeho množství bude závislé na vyhlazení napětí, kapacitě sekundární strany zdroje vůči síti a na způsobu kostření skříňky/chladiče.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“