Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?
Moderátor: Moderátoři
zvláště záleží na parazitní kapacitě mezi primární a sekundární stranou zdroje . . .ransom píše:lapač všemožných rušení a brumu. Jeho množství bude závislé na vyhlazení napětí, kapacitě sekundární strany zdroje vůči síti a na způsobu kostření skříňky/chladiče.
tyto malé adaptéry mají obvykle vinutí těsně na sobě oddělené jen slabou izolační páskou a kapacita vinutí bývá značná.
Některé spínané zdroje mají navíc kondenzátory cca 1n z obou pólů síťového přívodu proti výstupnímu mínus pólu . . .
. . . a když měříš na výstupu multimetrem proti kolíku v zásuvce najdeš tam špičky 50Hz s napětím polovičky síťového . . . !!!
je to jen malinký střídavý proud, ale na zanesení brumu do dalšího řetězce to stačí . . .
prostě některé zdroje(adaptéry) to dělají, záleží na jejich konkrétní konstrukci.
To mi pripomenulo, ako som kedysi (z núdze cnosť) tiež používal rôzne takéto šikmácke spínáky v nejakom bastle, najmä ak som potreboval viac napájacích napätí - pospájal mínusy do spoločného bodu, zato neukostril o kolík. Taká mrcha vedela dať kopačky, ani som nemusel ísť na randeok1hga píše:Některé spínané zdroje mají navíc kondenzátory cca 1n z obou pólů síťového přívodu proti výstupnímu mínus pólu . . .
Abych pravdu řekl, moc nechápu, co se tam děje, ale hlavní je to, že takhle to lze použít.
Děkuji všem, kdo přispěli.
Přesto mám jen hypotézu, co ji uvádím výše a potvrzenou výměnou zdroje za klasický s trafem, příliš ekonomicky navržený pulsní zdroj (slušně řečeno).
Jestli nějaký pulzák, tak zdroj od noťasu 19 V by pro TDA2030 v nesouměrném zapojení mohl problémy nedělat, do maximálního provozního napětí daleko, rezerva proudu víc, než dostatečná. To vyzkoušené nemám.
Ta tlumivka tam není proto, aby filtrovala 50Hz. To stáhnou ty elyty. Je tam proto, aby nepustila do napájení zesilovače vysoké kmitočty.lesana87 píše:... Tlumivka v tom přidaném filtru se na 50Hz nebude moc uplatňovat. To chce nějaký kus železa a jen jednoduchou.
A kutilmile - nelituju tě
- kdyby kmital, tak se to na laboráku objeví zvýšeným proudem
- těžko by kmital vždy po zapnutí jen cca 3 minuty
- kromě boucherota mám paralelně k výstupu připojen 10nF kondík (kvůli omezení pásma) => musel by kmitat slyšitelně
- dráty maj průměr 1mm, což je dostačující
- a konečně - kmital by na každém zdroji, aspoň pokud by to bylo přívody.
Tak tohle fakt nee. Operační zesilovače snesou skoro všechno, jenom nemají rády připojení kapacity přímo na výstup.- kromě boucherota mám paralelně k výstupu připojen 10nF kondík (kvůli omezení pásma) => musel by kmitat slyšitelně
Jestli chceš omezit šířku pásma, tak připoj kondenzátor k odporu který je ve zpětné vazbě připojen k výstupu.