Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

#31 Příspěvek od mi-ro »

Brum, zemní smyčky a vůbec rušení v reprodukci je poměrně složitý problém. Skoro bych řekl že jeden z největších při amatérských kostrukcích zesilovačů. Tady většinou univerzální rada moc nefunguje. Problém je třeba řešit lokálně a většinou pokusem-omylem. Jinak výše uvedené možnosti problému pochopitelně platí. Zrovna nyní někdo řeší na zvukařině problém brumu s mikrofonem LEWITT kde je údajně pouzdro galvanicky uzemněné, přesto po uchopení začně brumit...
..to bude jen ňákej odpůrek
samec

#32 Příspěvek od samec »

Metódami pokus omyl a inými ezoterickými metódami to riešia ľudia, ktorí problematike nerozumejú.
ok1hga

#33 Příspěvek od ok1hga »

ransom píše:lapač všemožných rušení a brumu. Jeho množství bude závislé na vyhlazení napětí, kapacitě sekundární strany zdroje vůči síti a na způsobu kostření skříňky/chladiče.
zvláště záleží na parazitní kapacitě mezi primární a sekundární stranou zdroje . . .
tyto malé adaptéry mají obvykle vinutí těsně na sobě oddělené jen slabou izolační páskou a kapacita vinutí bývá značná.
Některé spínané zdroje mají navíc kondenzátory cca 1n z obou pólů síťového přívodu proti výstupnímu mínus pólu . . .
. . . a když měříš na výstupu multimetrem proti kolíku v zásuvce najdeš tam špičky 50Hz s napětím polovičky síťového . . . !!!
je to jen malinký střídavý proud, ale na zanesení brumu do dalšího řetězce to stačí . . .
prostě některé zdroje(adaptéry) to dělají, záleží na jejich konkrétní konstrukci.
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

Můžeš tomu rozumět do mrtě, není to nic platné, když stejná součástka od SGS se chová při napájení pod zaručovaným minimálním napětím (a co teprve při náběhu napětí) jinak, než třeba od RFT, či dokonce čínské napodobeniny.
mi-ro

#35 Příspěvek od mi-ro »

Jj, nebo 2 stejné zesilovače chodí, třetí brumí. Pak najdeš nedotaženou M3 na DPS do šasí.
..to bude jen ňákej odpůrek
rampage

#36 Příspěvek od rampage »

ok1hga píše:Některé spínané zdroje mají navíc kondenzátory cca 1n z obou pólů síťového přívodu proti výstupnímu mínus pólu . . .
To mi pripomenulo, ako som kedysi (z núdze cnosť) tiež používal rôzne takéto šikmácke spínáky v nejakom bastle, najmä ak som potreboval viac napájacích napätí - pospájal mínusy do spoločného bodu, zato neukostril o kolík. Taká mrcha vedela dať kopačky, ani som nemusel ísť na rande :D
DukeNuke

#37 Příspěvek od DukeNuke »

@Hill: zabraly tvé zkušenosti - tisíceré díky! Po cca 5 minutách provozu bez dohledu jsem přišel a ticho. Zkusil jsem dát pryč ten můj filtr, funguje to stejně, ale něco maaalinko tam slyšet je (s uchem u repráku). S tím filtrem nic. Neodolal jsem a vyzkoušel druhý zdroj, a světe div se, funguje to stejně. mě by něco takového vůbec nenapadlo.
Abych pravdu řekl, moc nechápu, co se tam děje, ale hlavní je to, že takhle to lze použít.
Děkuji všem, kdo přispěli.
Hill
Administrátor

#38 Příspěvek od Hill »

Průšvih je v tom, že dodnes neumím říci, proč se to tak chová. A to jsem testoval, měřil, vytrvale čuměl na obrazovku osciloskopu, přitom bylo jedno, jestli jsem napřed zapojil zdroj do sítě a pak až stejnosměrnou stranu k zesilovači, nebo připojoval zdroj na síť s už připojeným zesilovačem, prostě to bručelo. To zvlnění bylo tak brutální, že bručel i můstkový zesilovač.
Přesto mám jen hypotézu, co ji uvádím výše a potvrzenou výměnou zdroje za klasický s trafem, příliš ekonomicky navržený pulsní zdroj (slušně řečeno).

Jestli nějaký pulzák, tak zdroj od noťasu 19 V by pro TDA2030 v nesouměrném zapojení mohl problémy nedělat, do maximálního provozního napětí daleko, rezerva proudu víc, než dostatečná. To vyzkoušené nemám.
HF_Tech

#39 Příspěvek od HF_Tech »

Teď jde o to, jestli to zítra po vychladnutí budě dělat znovu nebo ne.
Kdyby ano, tak zkus připojit zatěžovací odpor, aby to bralo tak 20-50mA a nebo zkus připojit k napájení na vstupu desky s TDA elyt 1000uF sériově s odporem 1Ω.
DukeNuke

#40 Příspěvek od DukeNuke »

Je to jak psal Hill. Vždycky po zapnutí to brumí. Po zhruba třech minutách klid. A vzhledem k tomu, že to poběží 24/7, tak to nehraje roli.
lesana87 píše:... Tlumivka v tom přidaném filtru se na 50Hz nebude moc uplatňovat. To chce nějaký kus železa a jen jednoduchou.
Ta tlumivka tam není proto, aby filtrovala 50Hz. To stáhnou ty elyty. Je tam proto, aby nepustila do napájení zesilovače vysoké kmitočty.
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

Hele, on může kmitat i ten zešilovač kvůli vnitřnímu odporu zdroje - mně se například stalo, že mi kmital dvojitej zesík TDA2005 v mostu díky tomu, že měl napájení PROZATÍM natažený jen tenkým ranžírem, protože jsem chtěl ověřit jeho funkčnost dřív, než ho zabuduju do konstrukce a udělám definitivní kabeláž tlustším drátem. Řekne se pár miliohmů, co to je - a vono to udělalo takovouhle paseku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#42 Příspěvek od DukeNuke »

To si dovolím vyloučit hned z několika důvodů:
- kdyby kmital, tak se to na laboráku objeví zvýšeným proudem
- těžko by kmital vždy po zapnutí jen cca 3 minuty
- kromě boucherota mám paralelně k výstupu připojen 10nF kondík (kvůli omezení pásma) => musel by kmitat slyšitelně
- dráty maj průměr 1mm, což je dostačující
- a konečně - kmital by na každém zdroji, aspoň pokud by to bylo přívody.
Hill
Administrátor

#43 Příspěvek od Hill »

DukeNuke píše:Vždycky po zapnutí to brumí. Po zhruba třech minutách klid. A vzhledem k tomu, že to poběží 24/7, tak to nehraje roli...
Ještě, že se často nestává, aby v noci na půlhodinku vypadl proud. Se slušnou bednou ten brum prořve dvoje dveře a ještě za roh. To je pak probuzení!
bu2520

#44 Příspěvek od bu2520 »

Nemůžou být v tom pulzáku nějaké shit kondenzátory na usměrnění 230V . A provozem se zahřeje elektrolyt a už je to v pořádku. S tím už jsem se setkal, taky mají některé zdroje spojený PE s kostrou, ale to zřejmě nebude tento případ. Já bych zkusil ohřívat a chladit komponenty který to dělá. I když jsou věci mezi nebem a zemí .
HF_Tech

#45 Příspěvek od HF_Tech »

- kromě boucherota mám paralelně k výstupu připojen 10nF kondík (kvůli omezení pásma) => musel by kmitat slyšitelně
Tak tohle fakt nee. Operační zesilovače snesou skoro všechno, jenom nemají rády připojení kapacity přímo na výstup.
Jestli chceš omezit šířku pásma, tak připoj kondenzátor k odporu který je ve zpětné vazbě připojen k výstupu.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“