Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#46 Příspěvek od Hill »

bu2520 píše:Nemůžou být v tom pulzáku nějaké shit kondenzátory na usměrnění 230V ...
To se člověk vždycky na něco upne... o tom "příliš ekonomickém elektrolytu" už se tu zmiňuju od počátku, ale on v tom asi nebude sám.
Konečně - dělal jsem s koncáky, které mají vstup MUTE / STAND-BY, zpozdil jsem zapnutí a brum se na napájení objevil už s přechodem ze STAND-BY do MUTE, čili při zátěži klidovým proudem zesilovače. Přitom to napájecí napětí bez brumu tam už předtím bylo. Takže nás nemusí trápit, že TDA2030 tento vstup nemá.

Zopakujeme si, co víme:
- několik různých pulzáků se s tím zesilovačem chová stejně, jen se možná o trochu liší časy do použitelnosti
- velikost kapacity na napájecí větvi zesilovače v rozsahu 1 mF až 6,8 mF má vliv jen na charakter brumu, ale neodstraní ho, musí "ztichnout sám"
- z baterie to funguje od zapnutí
- z relativně měkkého klasického zdroje to taky funguje od zapnutí a bez brumu
- na osciloskopu není vidět, že by koncák kmital, ale při té amplitudě neharmonického brumu deformovaného průběhu na výstupu vychází, že tam nějaké zákmity jsou, ale nic vysokofrekvenčního.

Je možné, aby to měla na svědomí regulační smyčka ve zdroji?
lesana87

#47 Příspěvek od lesana87 »

DukeNuke píše:Ta tlumivka tam není proto, aby filtrovala 50Hz. To stáhnou ty elyty.
Aby ty elyty filtrovaly, potřebují před sebou nějakou nemalou sériovou impedanci, třeba vhodnou tlumivku. Totéž ten 10nF kondenzátor na výstupu zesilovače. Tupé připojování paralelních kondenzátorů na výstup zdroje s malou (elektronicky vytvořenou) impedancí může situaci zhoršit.
HF_Tech

#48 Příspěvek od HF_Tech »

Hill píše:
bu2520 píše:Nemůžou být v tom pulzáku nějaké shit kondenzátory na usměrnění 230V ...
To se člověk vždycky na něco upne... o tom "příliš ekonomickém elektrolytu" už se tu zmiňuju od počátku, ale on v tom asi nebude sám.
Konečně - dělal jsem s koncáky, které mají vstup MUTE / STAND-BY, zpozdil jsem zapnutí a brum se na napájení objevil už s přechodem ze STAND-BY do MUTE, čili při zátěži klidovým proudem zesilovače. Přitom to napájecí napětí bez brumu tam už předtím bylo. Takže nás nemusí trápit, že TDA2030 tento vstup nemá.

Zopakujeme si, co víme:

Je možné, aby to měla na svědomí regulační smyčka ve zdroji?
Vona v tom zdroji asi klasická smyčka zpětné vazby nebude. V rámci katování kostů si ten zdroj reguluje pravděpodobně podle pomocného vinutí na primární straně. Pak zdroj nemá mezi primárem a sekundárem optočlen.
Regulace pak plave s odebíraným proudem. Normálně se to používá k napájení věcí co mají ještě svůj vlastní spínaný stabilizátor a těm to nevadí.
Čím větší kapacitu se člověk snaží připojit na výstup zdroje, tím je pak zvlnění horší. Částečně to lze potlačit připojením toho RC členu cca 1Ω a 1000uF.

Nejjednoduší by bylo, kdyby Duke jeden zdroj rozlouskl a vyfotil a hned budeme vědět...
DukeNuke

#49 Příspěvek od DukeNuke »

lesana87 píše:Aby ty elyty filtrovaly, potřebují před sebou nějakou nemalou sériovou impedanci, třeba vhodnou tlumivku. Totéž ten 10nF kondenzátor na výstupu zesilovače. Tupé připojování paralelních kondenzátorů na výstup zdroje s malou (elektronicky vytvořenou) impedancí může situaci zhoršit.
ten kondík na výstupu uznávám. To změním. S tvým pohledem na fitraci si dovolím nesouhlasit. Stejný postup filtrace je u výkonových zesilovačů, kde odpor, či tlumivka zcela chybí - postačí "baterie" elytů. A jeden ze zdrojů, který jsem zkoušel - a nebrumí - je starý Dell zdroj pro soundbar AS501. Jeho nefunkčního kolegu jsem louskl - jsou tam 4 diody, jeden elyt 2G2, keramika 100nF, odpor 1kΩ paralelně k elytu a 2x cívka. Já bych třeba ještě přidal zablokování diod keramikama, ale to tam není. A přesto filtruje.
Jak jsem psal - cívka v mém filtru neslouží k filtraci 50Hz, ale k zabránění průniku případného VF rušení.
Přílohy
FiltrDell.jpg
FiltrDell.jpg
Hill
Administrátor

#50 Příspěvek od Hill »

Řekl bych, že ta velká kapacita užitečná pro zesilovač může vadit zdroji. Co když se mu nelíbí, že musí pracovat přímo do ní?
Tedy že by vložená impedance mohla hrát pozitivní roli.
masar

#51 Příspěvek od masar »

DukeNuke píše:Stejný postup filtrace je u výkonových zesilovačů, kde odpor, či tlumivka zcela chybí - postačí "baterie" elytů...
Chybí jen zdánlivě, ve skutečnosti platí, co napsala lesana87. Ani "baterie" elytů nebude stačit při nulové impedanci.
:wink:
DukeNuke

#52 Příspěvek od DukeNuke »

OK. A můžeš mi prosím říct, jako laikovi, kde tedy zdánlivě je?
Já to beru tak, že mám graetz, baterii kondenzátorů, zes. A ten nulovou impedanci nemá. Ledaže by byl rozbitý. Ostatně při nulové impedanci by podle mě nefungoval žádný filtr. Jedině proudový zdroj.
EKKAR

#53 Příspěvek od EKKAR »

Tu "filtrační" imprdelanci před kondíkem si můžeš představit jako VNITŘNÍ IMPRDELANCI ZDROJE = SOUHRN VŠECH Ri, KTERÝ JSOU V TOM ZDROJI ZAPOJENÝ DO SÉRIE včetně přetransformovaný imprdelance primárního vinutí. Pak už to nějakej smysl začne dávat, viď?
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 01 čer 2026, 14:44, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#54 Příspěvek od lesana87 »

Nejde o impedanci zátěže (zesilovače), ale zdroje (impedanci v sérii před kondenzátorem). Ten "filtr" s můstkem nebude určený na výstup spínaného zdroje. Podívej se na nějaký síťový zdroj s přídavným filtrem. Před prvním kondenzátorem za můstkem žádná přidaná impedance není (stačí odpor a rozptyl trafa), ale před dalším kondenzátorem už ano (tlumivka nebo odpor). Samotný (ideální) kondenzátor nefiltruje, nemá žádnou zlomovou frekvenci a útlum. Zenerka taky potřebuje předřadný odpor, aby se ty přebytky měly na čem ztrácet.
samec

#55 Příspěvek od samec »

V datašitoch niektorých usmerňovacích diód je napríklad uvádzaná maximálna kapacita filtračných kondenzátorov. To súvisí s principiálnym skratom, ktorý nastáva pri nabíjaní kondenzátora napäťovým zdrojom, kedy je prúd obmedzený len sériovým odporom vinutia transformátora a diód. Znižovanie zvlnenia bezhlavým zvyšovaním kapacity "batérie" filtračných kondenzátorov je nepochopenie základných princípov elektrotechniky.
DukeNuke

#56 Příspěvek od DukeNuke »

@ekkar - prosím, hlavně žádné představy. Tím už jsi se dostatečně historicky znemožnil.
@samec - ano, máš pravdu, ale o tom tohle téma není. Podívej se na začátek, než něco plácneš, ju? Díky.
@lesana - nějak mi vypadlo, tak doplňuji - to foto s diodami je ze zdroje s trafem. A dal jsem ho sem jako důkaz pochybnosti o tvém tvrzení.
Abychom zbytečně nezabředli - tak si to zopakujme.
Ty tvrdíš, že aby bylo možno vyfiltrovat 50Hz, tak je nutno použít mezi kondenzátory tlumivku, nebo odpor.
Já toto tvrzení rozporuji, a naopak tvrdím, že pokud mám dostatečně velkou kapacitu, pak odpor ani tlumivku nepotřebuji. Což se snažím dokazovat tím, že zdroje pro výkonové zesilovače neobsahují ani odpor, ani tlumivku, ale velkou kapacitu.
Buď tedy máš pravdu ty, a pak se všichni ti konstruktéři pletou, nebo pravdu nemáš.
Osobně to vidím takto: Mějme graetz, za ním elyt. Pokud neodebírám žádný proud, pak je napětí na elytu na maximu. Pokud proud mírně zvýším, zase se nic neděje, jen napětí mírně klesne. Ale když zvednu zatížení o hodně, pak se mi objeví zvlnění. V případě graetzu 100Hz. A nyní, zdvojnásobím kapacitu elytu. Co se stane? Zvlnění zmizí (resp. je potlačeno). A tohle mě tedy vede k tomu, že při stálém odběru zesilovače 2xTDA203 naprázdno mi kapacita mého filtru (2x 2G2) naprosto v pohodě těch 50Hz srovná. I bez tlumivky a odporu. protože spínák dává 12V/1A, moduly naprázdno berou 65mA (oba dohromady).
A ano, je možné, že se pletu. A v tom případě bych rád věděl v čem. nerad bych umřel hloupej :-)
lesana87

#57 Příspěvek od lesana87 »

Ale spínaný zdroj není síťové trafo. Spínaný zdroj má nějakou stabilizaci výstupního napětí a ta výstupní impedanci přibližuje k ideálně nulové.
Zkusil jsi ten spínanej zdroj předzatížit, jak jsem ti tu radila a radil ti to i HF_Tech?
DukeNuke

#58 Příspěvek od DukeNuke »

To už je přece dávno vyřešeno a nad tím není třeba bádat. Hill měl pravdu.
Mě teď zajímá ta filtrace 50 Hz.
lesana87

#59 Příspěvek od lesana87 »

masar

#60 Příspěvek od masar »

DukeNuke píše:Osobně to vidím takto: Mějme graetz, za ním elyt. Pokud neodebírám žádný proud, pak je napětí na elytu na maximu. Pokud proud mírně zvýším, zase se nic neděje, jen napětí mírně klesne. Ale když zvednu zatížení o hodně, pak se mi objeví zvlnění...
Tohle je hokynářský způsob uvažování. Na takové platformě se s fyzikem nedomluvíš.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“