Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?
Moderátor: Moderátoři
Zmínka, že "tak fungují všechny spínané zdroje" nebyla myšlena ve smyslu že bručí a je potřeba je složitě filtrovat. Byla myšlena tak, že žádné kravské tlumivky na výstupu nepotřebují a přesto fungují dobře, tedy "nebrumí". Ostatně, stačí do nějakého zdroje nakouknout a hned je jasno.
Že by proběhla zkouška zvýšení odběru za tlumivkou mi není nic známo.
Ovšem nemyslím si, že by tvé zdroje byly vyloženě špatné. Budou jen jednoduché, zapojeny nějak prostě, ale to určitě neznamená, že by nebyly použitelné, samy po několika minutách po zapnutí ukazují že i ony fungují. I bych se přiklonil k názoru, že by mohly být nějak špatně navržené, ale Hillovi to dělá taky. S jiným zdrojem. Takže jádro pudla bude jinde.
Pokud tě nezajímá kde, není více co psát.
Rád bych si to sám vyzkoušel, ale bojím se, že mi to bručet nebude.
Ale jen pro info, jak máš zapojený vstup, když zes bručí? Jen tak volně ve vzduchu? Uzeměný přes odpor, kondík, zkratem? Abych mohl nasimulovat podobné podmínky. Modul s 2030 jsem nějaký našel a různých zdrojů mám plnou krabici.
no původně jsem myslel, že to tam prolézá nějak nakmitaný na VF, proto jsem zkusil ten filtr s toroidem. To sice trochu pomohlo, ale furt to brumělo. Teprv pak jsem psal.
Nebýt Hilla, nevím jak dlouho bych do toho čuměl, než bych od toho na chvíli odešel... Něco takového vidím poprvé. Spínáky jsem už na audio použil mnohokrát - naposled na starý autorádio na chalupě, a nikdy nebyl problém.
Našel se mi čas, tak jsem vzal dva osciloskopy (z toho jeden paměťový), že se na to podívám. Zesilovač byl od včerejška bez napětí (předtím běhal rok na konvenční zdroj od Spectra čtyři až pět hodin denně, používám ho k rádiu nebo k televizi, případně k srovnávacímu poslechovému testování jiných akustických zařízení), elektrolyty jsem pro jistotu ještě zkontroloval, jestli jsou spolehlivě vybité.
Připojil jsem měřáky, zapojil ten pulsák, co používám k externímu disku (typ a dimenzování jsem tu už napsal) - a ono nic. Napětí vylezlo strmě ke 4 - 4,5 V, to asi, jak otevírají přechody ve švábu, tam se asi na 15 ms zdrželo, pak dolezlo na plné a hraje to. Ani si nebroukl, poťouchlík jeden. Zopakoval jsem to s napřed připojeným zdrojem a následně jeho vražením do sítě, najel stejně tiše. A neukecám ho, aby začal bručet.
Čili zase nejsem chytřejší, naměřil jsem kulový. Asi by to chtělo nechat zesík bez napájení pár dní, jestli to zase začne.
Tipuji, že za celou zhovadilostí stojí nějaký svod v elektrolytu SVR nebo ve zpětnovazební smyčce (u TDA2030 možná i ve vazebním na reproduktor), než se doformuje. Tím denním provozem se ty elektrolyty doformovaly.
Taky už jsem psal, na desce koncáku mám velkou kapacitu, aby se dal připojit rovnou na nefiltrovaný výstup můstku, ale původně měl být ten zesík v jiné kastli, kde by k němu byl přístup, teď by se musel vyndat celý konec ven. A to není na hodinu.
Takže z problému podezřívám právě tu zbytečně velkou kapacitu a proudový štos při startu, který pulsní zdroj neustojí, protože se přesytí jeho akumulační tlumivka, prostě - je to na hraně a záleží, "na kterou stranu se to zvrhne". Podle mne stačí omezit proudovou špičku při startu (třeba 6R8 odporem, který pak zkratuji) a bručet to nebude. Nebo vyměnit ten zdrojový elektrolyt za menší kapacitu.
Že by brum způsobovaly nezformované kondy si nemyslím. Nerozjíždíme tady 30 let staré uloženky. Nicméně není problém to testnout připojením odpůrku palalelně k podezřelému konďasu. Brum to dle mého nevyvolá.
Celkově se postupně přikláním k dojmu, že zdroje v tom budou zcela nevinně. Se zeslíčkama to prostě není vždy jednoduchý.
1) podívej se jak funguje u spínaného zdroje typu flyback regulace odvozená z pomocného vinutí na primární straně. Tj. bez použití TL431 a optočlenu mezi sekundárem a primárem.
2) Dej si do simulátoru filtr ∏ CLC a vykresli si jeho kmitočtovou charakteristiku.
Pak na to možná přijdeš.
Máme to před sebou, ale nevidíme. To se člověk vždycky na něco upne...
Já nemelu, já vím.Kremik píše:HF_Tech > Co to meleš?Právě že takové zdroje jsou měkkčí, tak nemají potřebu tak aktivně reagovat, jako zdroje, které jsou utažené mnohem víc.
Vrať se zpátky na píseček, ano?
Mně chybí jenom jedna indície - rozlousknout vzorek toho zdroje jestli je tam opravdu ten řídící obvod bez optočlenu nebo ne.
Pak hlavně vím, že přidávat hromadu kapacity nebo indukčnost na výstup spínaného zdroje mimo smyčku zpětné vazby vede k jeho rozkmitání rozkmitání.
Dneska i ty jednoduché zdroje jsou řízeny lépe, protože zdroj nefungující bez zátěže by byl i na tom nejhorším trhu neprodejný.
Když jsem kdysi na ten oscilogram koukal, nenapadlo mě ho vyfotit, natož někam vystavit. Hledal jsem, kde jsem udělal chybu, dokonce jsem tehdy postavil ještě jeden zesilovač, ten se ale choval stejně. S jiným zdrojem to nebručelo, tak jsem to tak nechal. A jede několik let pár hodin denně.masar píše:...oscilogram na výstupních svorkách zdroje tady ještě nikdo neviděl....
Měl jsem snad jasnozřivě předpokládat, že se to stane i někomu dalšímu?
Dnes po ránu jsem si uchystal původní pulsák, dvoupaprskový osciloskop na napětí a druhý s odporem 0,33 Ω na proud, že ty průběhy sejmu, ale ta potvora, jako by to věděla, že ji budu zkoumat, najela bez brouknutí a jiných keců na každý pokus. Ale to už jsem napsal, že jsem naměřil kulový.