Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kremik

#106 Příspěvek od Kremik »

Aha, tak pokud mezeru má, pak je to super tlumivka. Z fotky to nejde poznat. Pak by i ta přídavná zátěž, na zkoušku, aby prozradila něco o zdroji, mohla být až za tou tlumivkou. Bylo by to lepší.

Zmínka, že "tak fungují všechny spínané zdroje" nebyla myšlena ve smyslu že bručí a je potřeba je složitě filtrovat. Byla myšlena tak, že žádné kravské tlumivky na výstupu nepotřebují a přesto fungují dobře, tedy "nebrumí". Ostatně, stačí do nějakého zdroje nakouknout a hned je jasno.

Že by proběhla zkouška zvýšení odběru za tlumivkou mi není nic známo.

Ovšem nemyslím si, že by tvé zdroje byly vyloženě špatné. Budou jen jednoduché, zapojeny nějak prostě, ale to určitě neznamená, že by nebyly použitelné, samy po několika minutách po zapnutí ukazují že i ony fungují. I bych se přiklonil k názoru, že by mohly být nějak špatně navržené, ale Hillovi to dělá taky. S jiným zdrojem. Takže jádro pudla bude jinde.
Pokud tě nezajímá kde, není více co psát.

Rád bych si to sám vyzkoušel, ale bojím se, že mi to bručet nebude.
Ale jen pro info, jak máš zapojený vstup, když zes bručí? Jen tak volně ve vzduchu? Uzeměný přes odpor, kondík, zkratem? Abych mohl nasimulovat podobné podmínky. Modul s 2030 jsem nějaký našel a různých zdrojů mám plnou krabici.
DukeNuke

#107 Příspěvek od DukeNuke »

Bručí i se zkratovanými vstupy. To jsem zkusil hned jako první, než jsem sem dal dotaz.
no původně jsem myslel, že to tam prolézá nějak nakmitaný na VF, proto jsem zkusil ten filtr s toroidem. To sice trochu pomohlo, ale furt to brumělo. Teprv pak jsem psal.
Nebýt Hilla, nevím jak dlouho bych do toho čuměl, než bych od toho na chvíli odešel... Něco takového vidím poprvé. Spínáky jsem už na audio použil mnohokrát - naposled na starý autorádio na chalupě, a nikdy nebyl problém.
golemson

#108 Příspěvek od golemson »

Na mě to dělá dojem, jakoby se velký filtrační kond musel tak nějak nasytit, než začne správně fungovat. A mám takový nejasný pocit, že to nebude kond ve zdroji, ale až v zesilovači. Možná by stálo za pokus filtrační kondy ze zdroje vykopat a počkat těch několik minut, jestli to ztichne.
Hill
Administrátor

#109 Příspěvek od Hill »

Ten ferit asi nebude nejvhodnější materiál - stejnosměrný proud je poměrně velký a vzduchovou mezeru bys musel mít několik milimetrů, abys ho nepřesytil už nabíjecím proudem elektrolytu. Přesycený ferit se pak tváří, že tam není, vlastně v tom momentu tam máš vzduchovou cívku s nepodstatnou indukčností a zdroj na to zareaguje, jako by tam tlumivka nebyla, tedy vysadí a startuje v rytmu půlperiod síťového kmitočtu.

Našel se mi čas, tak jsem vzal dva osciloskopy (z toho jeden paměťový), že se na to podívám. Zesilovač byl od včerejška bez napětí (předtím běhal rok na konvenční zdroj od Spectra čtyři až pět hodin denně, používám ho k rádiu nebo k televizi, případně k srovnávacímu poslechovému testování jiných akustických zařízení), elektrolyty jsem pro jistotu ještě zkontroloval, jestli jsou spolehlivě vybité.

Připojil jsem měřáky, zapojil ten pulsák, co používám k externímu disku (typ a dimenzování jsem tu už napsal) - a ono nic. Napětí vylezlo strmě ke 4 - 4,5 V, to asi, jak otevírají přechody ve švábu, tam se asi na 15 ms zdrželo, pak dolezlo na plné a hraje to. Ani si nebroukl, poťouchlík jeden. Zopakoval jsem to s napřed připojeným zdrojem a následně jeho vražením do sítě, najel stejně tiše. A neukecám ho, aby začal bručet.
Čili zase nejsem chytřejší, naměřil jsem kulový. Asi by to chtělo nechat zesík bez napájení pár dní, jestli to zase začne.

Tipuji, že za celou zhovadilostí stojí nějaký svod v elektrolytu SVR nebo ve zpětnovazební smyčce (u TDA2030 možná i ve vazebním na reproduktor), než se doformuje. Tím denním provozem se ty elektrolyty doformovaly.
Taky už jsem psal, na desce koncáku mám velkou kapacitu, aby se dal připojit rovnou na nefiltrovaný výstup můstku, ale původně měl být ten zesík v jiné kastli, kde by k němu byl přístup, teď by se musel vyndat celý konec ven. A to není na hodinu.
Takže z problému podezřívám právě tu zbytečně velkou kapacitu a proudový štos při startu, který pulsní zdroj neustojí, protože se přesytí jeho akumulační tlumivka, prostě - je to na hraně a záleží, "na kterou stranu se to zvrhne". Podle mne stačí omezit proudovou špičku při startu (třeba 6R8 odporem, který pak zkratuji) a bručet to nebude. Nebo vyměnit ten zdrojový elektrolyt za menší kapacitu.
Kremik

#110 Příspěvek od Kremik »

Pokud je ta tlumivka navržena jako filtrační, zas tak honem by se přesytit neměla. Ovšem má docela dost závitů, připusťme tedy že po zapnutí se nabíjecím proudem kondíku přesytí. Ale to bude trvat jak dlouho - maximálně nějaké desetiny sekundy při náběhu zdroje. Dále už bude proud nepatrný, jedna nevybuzená 2030 zas tolik proudu neodebírá, aby ji přesytila. Zde mi naopak přijde na test právě takováto tlumivka velice výhodná, protože kdyby měla pár závitů na otevřeném jádře a brum by nepřestal, stále by mohla být pochybnost že "kdyby se pár závitů přimotalo, třeba by to bylo dobrý...". Tohle je nyní jednoznačně vyvráceno.
Že by brum způsobovaly nezformované kondy si nemyslím. Nerozjíždíme tady 30 let staré uloženky. Nicméně není problém to testnout připojením odpůrku palalelně k podezřelému konďasu. Brum to dle mého nevyvolá.
Celkově se postupně přikláním k dojmu, že zdroje v tom budou zcela nevinně. Se zeslíčkama to prostě není vždy jednoduchý.
HF_Tech

#111 Příspěvek od HF_Tech »

Kremik: jestli němáš užitečnější věci na práci, tak:
1) podívej se jak funguje u spínaného zdroje typu flyback regulace odvozená z pomocného vinutí na primární straně. Tj. bez použití TL431 a optočlenu mezi sekundárem a primárem.
2) Dej si do simulátoru filtr ∏ CLC a vykresli si jeho kmitočtovou charakteristiku.

Pak na to možná přijdeš.
Hill
Administrátor

#112 Příspěvek od Hill »

Tady nastává nějaká interakce zesíku a zdroje: proč nikdy nezabručel na 12 V baterku, ani na konvenční nestabilizovaný zdroj? Proč se po zapojení diody do série s napájením chová stejně, jako bez ní, jen že má menší napájecí napětí, tedy i dosažitelný výkon?
Máme to před sebou, ale nevidíme. To se člověk vždycky na něco upne...
Kremik

#113 Příspěvek od Kremik »

HF_Tech > Co to meleš? :lol: Právě že takové zdroje jsou měkkčí, tak nemají potřebu tak aktivně reagovat, jako zdroje, které jsou utažené mnohem víc.
Vrať se zpátky na píseček, ano? :wink:
masar

#114 Příspěvek od masar »

Teda zírám - 8 stránek dohadů, teorií a fantazií o "brumu jako prase", jehož oscilogram na výstupních svorkách zdroje tady ještě nikdo neviděl.
Je to podobné jako s tou jitrnicí, "jakou svět neviděl". Ano, jistě, oscilogram by nic nevyřešil, ale snad by tuto "objevnou" diskusi zkrátil.
:wink:
HF_Tech

#115 Příspěvek od HF_Tech »

Kremik píše:HF_Tech > Co to meleš? :lol: Právě že takové zdroje jsou měkkčí, tak nemají potřebu tak aktivně reagovat, jako zdroje, které jsou utažené mnohem víc.
Vrať se zpátky na píseček, ano? :wink:
Já nemelu, já vím.
Mně chybí jenom jedna indície - rozlousknout vzorek toho zdroje jestli je tam opravdu ten řídící obvod bez optočlenu nebo ne.
Pak hlavně vím, že přidávat hromadu kapacity nebo indukčnost na výstup spínaného zdroje mimo smyčku zpětné vazby vede k jeho rozkmitání rozkmitání.
Kremik

#116 Příspěvek od Kremik »

Hromada kapacity ani indukčnosti se zatím nekonala. Té "nakmitané" energie by muselo být tolik, aby měla sílu tu zpětnou vazbu přeprat a ještě by musela trefit její časovou konstantu. Kmitalo by to podstatně níž než na 50 Hz. Zdroj jaký popisuješ byl použit např. v "malých" Rubínech, C280 apod. Pro svou jednoduchost potřeboval určitou minimální zátěž, jinak mu stoupalo napětí, ale v rozsahu 10 až 100% výkonu pracoval v tisících kusech naprosto spolehlivě. Odpálený jsem ten zdroj viděl jenom jednou, ovšem když mu přehoří emitorák, vezme to s sebou půlku toho zdroje.
Dneska i ty jednoduché zdroje jsou řízeny lépe, protože zdroj nefungující bez zátěže by byl i na tom nejhorším trhu neprodejný.
Hill
Administrátor

#117 Příspěvek od Hill »

masar píše:...oscilogram na výstupních svorkách zdroje tady ještě nikdo neviděl....
Když jsem kdysi na ten oscilogram koukal, nenapadlo mě ho vyfotit, natož někam vystavit. Hledal jsem, kde jsem udělal chybu, dokonce jsem tehdy postavil ještě jeden zesilovač, ten se ale choval stejně. S jiným zdrojem to nebručelo, tak jsem to tak nechal. A jede několik let pár hodin denně.
Měl jsem snad jasnozřivě předpokládat, že se to stane i někomu dalšímu?
Dnes po ránu jsem si uchystal původní pulsák, dvoupaprskový osciloskop na napětí a druhý s odporem 0,33 Ω na proud, že ty průběhy sejmu, ale ta potvora, jako by to věděla, že ji budu zkoumat, najela bez brouknutí a jiných keců na každý pokus. Ale to už jsem napsal, že jsem naměřil kulový.
samec

#118 Příspěvek od samec »

Čo ten druhý zosilňovač? Tiež prestal brumieť? Možno treba zbastltiť tretí.
Hill
Administrátor

#119 Příspěvek od Hill »

Ten druhý zesilovač skončil ve Fordce, originál rádio mělo jen 2x3 W sinus, tenhle zesík umí na autobaterku nejméně 2x17 W sinus. A, i když nějaké ty šváby bych na další zesilovače měl, nedělám si iluze, že se třetím bude jiné.
masar

#120 Příspěvek od masar »

Hill píše:Měl jsem snad jasnozřivě předpokládat, že se to stane i někomu dalšímu?...
Vůbec ne. Ty jsi chybu neudělal. A nejde o tvůj zdroj ani o tvůj zesilovač, jejichž oscilogramy tu měly být. Ten zdroj, modul zesilovače i vzniklý problém stále vlastní autor tohoto vlákna.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“