Ohřev bazénu - snížení příkonu topného tělesa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#31 Příspěvek od danhard »

Neznám tarif ACd25, to je jen typ povelu HDO, zřejmě máš tarif D25d.
Při odběru platíš všechny distribuční poplatky, takže to asi nebude 0,2Kč/kWh.
Na pronájmu za rok zaplatíš 1200Kč/1MWh, takže máš silovou elektřinu v zimě za 1,2Kč/kWh + distibuce.
S D25d není od věci si v zimě z NT dobíjet baterku, ztráty jsou cca 0,5Kč/kWh, zbytek nákladů jde na vrub životnosti baterie, ale rozdíl NT a VT je kolem 2Kč/kWh.
Ale funguje Ti to pěkně, kup si auto na elektriku a do něj sypej v létě ten zbytek přetoků.
Nějakej PHVE s dojezdem 100km by byl ideální :D
Petr603

#32 Příspěvek od Petr603 »

Ano, je to přejmenovaný tarif D25d pro majitele FVE.

Jinak se dívám do vyúčtování, a úplně přesně je to tedy 224kč za 1MWh v NT, a 2243kč za 1MWh ve VT. Jsou to ale ceny bez DPH.
Je to teď supr, že tam není výpalné pro solární barony, to mě cenu v NT víceméně ztrojnásobilo, těch jejich 60hal/kWh navíc.

No a elektromobil by byl supr :D, nedaří se ale vyhrát ve sportce , jinak asi nebude..
danhard

#33 Příspěvek od danhard »

Cenu za systémové služby u virt. baterie neplatíš ?

Jinak my máme 18kWp na distribuci PRE, tarif PRE D25d a odkup na spotu,
na přetoky topení do TUV 4MWh ročně a 1MWh prodám na spotu.

Do vody je az cena plynu, cca 1,7Kč/kWh, na spotu v půměru tak 2Kč/kWh, jen abych tomu v létě trochu ulevil, když jde voda přes 70°C :D

PRE by nám dala na přetoky slevu 1,3Kč/kWh, v trochu horším tarifu, ale zase bysme nepotřebovali topení a wattrouter (to stálo 80kKč), to se na SVJ odhlasovalo, takže mi ani nic jiného nezbývá, než to provozovat takhle.
Petr603

#34 Příspěvek od Petr603 »

Všechno platím, ale v tomto případě je to pakatel. Vyúčtování máme každý měsíc, tak mám vše pěkně přehledně rozepsáno. Je to taky paušál za MWh, teď to bylo za květen 2.14kč :D , v zimě při spotřebě zhruba těch 130kWh z venku asi 30kč..

Co mě ale tak trochu vytáčí je povinná platba jménem "cena za provoz nesíťové infrastruktury". Za sdílení, i když nesdílím.. Blbých 13kč měsíčně, ale x12 měsíců x počet odběrných míst v ČR, to už se někdo napakuje..

Když to mělo začít, to byla masáž "odborníků" v mediích, maximálně 3-4kč měsíčně na odběrné místo.. :roll:
mirku

#35 Příspěvek od mirku »

Petr603 píše: ... mě ale tak trochu vytáčí povinná platba jménem "cena za provoz nesíťové infrastruktury"... za sdílení, i když nesdílím ...
se sdílením to nemá moc společného, spíš z toho žije úřední šiml ... ve vyúčtování mám vysvětlení:

Ceny za provoz nesíťové infrastruktury jsou stanoveny dle cenového výměru a nařízení vlády:
1. cena za činnosti operátora trhu, kterou tvoří cena za činnosti související se zúčtováním odchylek v Kč/odběrné místo/měsíc a cena za činnosti související s výplatou a administrací podpory z podporovaných zdrojů v Kč/odběrné místo/měsíc
2. cena za činnosti datového centra v Kč/odběrné místo/měsíc
3. poplatek na činnost Energetického regulačního úřadu v Kč/odběrné místo/měsíc
danhard

#36 Příspěvek od danhard »

Když používáš virtuální baterii, tak jsi v systému a sdílíš to s distributorem.
Prostě jsi připojenej k velkýmu bratrovi :D
3. poplatek na činnost Energetického regulačního úřadu v Kč/odběrné místo/měsíc :lol:
Petr603

#37 Příspěvek od Petr603 »

Oni to do toho schovali, je tam položka č.2. cena za činnosti datového centra v Kč/odběrné místo/měsíc, to dřív nebylo, když se dívám na starší vyúčtování. To je přesně to datové centrum kvůli sdílení. Ale to je jedno, jak říkává jeden kolega, "neušetříš nic, oni ty peníze s Tebe stejně všechny dostanou.."

Ale zpět k tématu, mám skluz, kupovali jsme nakonec ještě nový bazén, původní by tento rok začínal 3-tí sezónu, ale tak někde tekl, díra nešla najít, že jsem koupily nový. https://www.onlineshop.cz/bazeny-s-kons ... 9396P.html
Nic to nevydrží, plachta vespod tlouštky 0,28mm, to je snad schválně.. A nakonec jsem teda ještě kecal, máme a měli jsme bazén o průměru jen 3,05m, vleze do něj něco přes 5000l vody.
Jeden den voda ráno 20°C, po nahučení do něj asi 16kWh odpoledne 26°C, ale na to pere i slunko, není to jen ohřevem.
Druhý den ráno teplotu nevím, ale večer mela už 29°C :D .

No a aby toho nebylo málo, regulátor od číňana vydržel fungovat celé 2dny!! Dneska už byl mrtev. Zas to ojebali. Optotriak MOC3025 budí triak přes SMD rezistor 360ohm. S SMD nedělám, nevím jaké má ten rezistor parametry, byl přerušený. Po výměně za klasický THT 0207, který tam bez problémů vleze už to zase funguje.
danhard

#38 Příspěvek od danhard »

SMD odpory mají mizernou odolnost na pulzní proud.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“