Panelové měřidlo s ICL7106
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Panelové měřidlo s ICL7106
Zkoušel jsem už všelicos, ale nepodařilo se mi tento problém odstranit, pouze jsem zjistil, že když k napájení dám velký kondík (několik mF), tak po vypnutí zdroje vypínačem problém přetrvává (dokud se kondík nevybije). Pouze po vytažení šňůry ze zásuvky problém zmizí. Z toho jsem usoudil, že neplechu dělá nějaká kapacitní vazba, jen mi nejde do hlavy, proč je ten měřák na to "rušení" tak citlivý.
AmarokCZ píše:Zdavím, mám problém s digitálním měřákem s ICL7106 zapojeným podle datasheetu . . . když je měřidlo napájeno z baterie (měřené napětí je vždy spojeno jedním pólem se zemí) tak je vše OK, ale jakmile je měřidlo napájené síťovým transformátorem, tak se z posledního čísla stane generátor náhodných čísel a měřná hodnota je celkově zkreslena asi o 10% (tzn. při zapojení s baterií to ukazuje o 10% více než při napájení transformátorem). ... proč je ten měřák na to "rušení" tak citlivý.
Otázka je, ako máš zapojené napájanie zo zdroja. V datašite 7106 je nakreslená 9V batéria a meranie na vstupoch +In, -In. Treba si uvedomiť, že -In a -9V batérie sú dva rozdielne potenciály, ktoré nie sú pri pri napájaní z batérie prepojené. Ak ale napájaš zo zdroja a pripojíš -In na kostru meraného zariadenia, tak sa ti cez sieť (220V) uzavrie obvod a na -In ti priloží "plávajúce napätie" zdroja.
Uprav zdroj tak, že vyrobíš ešte jedno pomocné napätie (-3V) - opačne otočená dioda na malý kondík a týmto napätím napájaj -U.
Takže +zdroja pôjde na +U, zem na COMM, a pomocné napätie (-3V) na -U. Malo by to pomôcť.
P O Z O R ! ! ! aby súčet napátí neprekročil povolené napätie.
Môžem hovoriť do vedenia!
- Přílohy
-
zdroj_lcd_modulov_103.gif- (7.66 KiB) Staženo 291 x
AmarokCZ píše:ViPali: Je mi jasné že když mínis napájecího napětí spojím s IN- tak to bude dělat kraviny, jenže já mám pro napájení měřáku speciální trafo a je to celé tudíž galvanicky oddělené od měřeného napětí, tudíž si myslím, že ta úprava kterou uvádíš by mi nepomohla.
Ak to nestojí ani za pokus...
Môžem hovoriť do vedenia!
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Ve výsledku se to chová na 99% dobře, akorát se tam občas objeví hodnota o jedno menší než by měla, ale to už asi řešit nebudu, chtělo by to trafo se stíněním jak psal Sendyx.
Pak jsem ještě snížil Fosc na 20Khz a celý problém zmizel, až na tu drobnost, že se hodnota na displeji obnovuje každých 0.8s ale to mi nevadí vzhledem k tomu, že se ta hodnota moc často nemění.