Panelové měřidlo s ICL7106

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

Panelové měřidlo s ICL7106

#1 Příspěvek od AmarokCZ »

Zdavím, mám problém s digitálním měřákem s ICL7106 zapojeným podle datasheetu ( http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xrtrur.pdf ), problém spočívá v tom, že když je měřidlo napájeno z baterie (měřené napětí je vždy spojeno jedním pólem se zemí) tak je vše OK, ale jakmile je měřidlo napájené síťovým transformátorem, tak se z posledního čísla stane generátor náhodných čísel a měřná hodnota je celkově zkreslena asi o 10% (tzn. při zapojení s baterií to ukazuje o 10% více než při napájení transformátorem).
Zkoušel jsem už všelicos, ale nepodařilo se mi tento problém odstranit, pouze jsem zjistil, že když k napájení dám velký kondík (několik mF), tak po vypnutí zdroje vypínačem problém přetrvává (dokud se kondík nevybije). Pouze po vytažení šňůry ze zásuvky problém zmizí. Z toho jsem usoudil, že neplechu dělá nějaká kapacitní vazba, jen mi nejde do hlavy, proč je ten měřák na to "rušení" tak citlivý.
Split

#2 Příspěvek od Split »

nic nove pod slnkom...ak je z toho trafaku napajane este nieco tak to je jasne..ak nie tak potom treba spravit poriadnu filtraciu a kvalitne blokovacie kondiky...popripade tienenie
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Z toho trafa je napájen jen měřák, blokování nějaké je, a co se týče stínění, tak je tím myšleno odstínění toho měřáku??
makino

#4 Příspěvek od makino »

ja napájam cez trafo Metex 4650 čo je 4 1/2 miestny merák a je to bez problémov, stačí riadna filtrácia, stabilizátor 7809 a blokovacie kondy a musí to chodiť
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Celý měřák stínit, já pro podobnou věc používal trafo 12/12V napájené z AC9V, a mezi vinutími byla stínicí vložka.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Filtraci mám dobrou, ale nepomáhá to, zkusil jsem trochu snížit Rint (odpor vedoucí k pinu 28 ) a trochu to pomohlo. To stínění ještě zkusím.
ViPali

#7 Příspěvek od ViPali »

AmarokCZ píše:Zdavím, mám problém s digitálním měřákem s ICL7106 zapojeným podle datasheetu . . . když je měřidlo napájeno z baterie (měřené napětí je vždy spojeno jedním pólem se zemí) tak je vše OK, ale jakmile je měřidlo napájené síťovým transformátorem, tak se z posledního čísla stane generátor náhodných čísel a měřná hodnota je celkově zkreslena asi o 10% (tzn. při zapojení s baterií to ukazuje o 10% více než při napájení transformátorem). ... proč je ten měřák na to "rušení" tak citlivý.

Otázka je, ako máš zapojené napájanie zo zdroja. V datašite 7106 je nakreslená 9V batéria a meranie na vstupoch +In, -In. Treba si uvedomiť, že -In a -9V batérie sú dva rozdielne potenciály, ktoré nie sú pri pri napájaní z batérie prepojené. Ak ale napájaš zo zdroja a pripojíš -In na kostru meraného zariadenia, tak sa ti cez sieť (220V) uzavrie obvod a na -In ti priloží "plávajúce napätie" zdroja.
Uprav zdroj tak, že vyrobíš ešte jedno pomocné napätie (-3V) - opačne otočená dioda na malý kondík a týmto napätím napájaj -U.
Takže +zdroja pôjde na +U, zem na COMM, a pomocné napätie (-3V) na -U. Malo by to pomôcť.

P O Z O R ! ! ! aby súčet napátí neprekročil povolené napätie.
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

ViPali: Je mi jasné že když mínis napájecího napětí spojím s IN- tak to bude dělat kraviny, jenže já mám pro napájení měřáku speciální trafo a je to celé tudíž galvanicky oddělené od měřeného napětí, tudíž si myslím, že ta úprava kterou uvádíš by mi nepomohla.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

A keby si skusil preklenut -in a -pol napajania kondikom 10n-100n
janousek

#10 Příspěvek od janousek »

Dej schema skutečného zapojení.
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

Tohle taky může dělat svodový proud mezi zdrojem napájení a měřeným obvodem. Dokonce i svodový proud způsobený kapacitním proudem v trafu. Dobrý způsob oddělení je vf tráfkem na feritovém kroužku. Už jsem to tady popisoval.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Přesně tak. Proto používám stínění v trafu... a je třeba to stínění taky správně zapojit.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#13 Příspěvek od PeteBurns »

Ak ti to stále nepôjde, tak môžeš vyskúšať túto schému - už tu bola spomínaná, je to veľmi jednoduché zapojenie za pár korún, vytvorí plávajúce oddelené napájanie pre ICL a netreba ani zvlášť oddeľovací trafáčik, funguje to perfektne :wink:
Přílohy
zdroj_lcd_modulov_103.gif
(7.66 KiB) Staženo 291 x
ViPali

#14 Příspěvek od ViPali »

AmarokCZ píše:ViPali: Je mi jasné že když mínis napájecího napětí spojím s IN- tak to bude dělat kraviny, jenže já mám pro napájení měřáku speciální trafo a je to celé tudíž galvanicky oddělené od měřeného napětí, tudíž si myslím, že ta úprava kterou uvádíš by mi nepomohla.

Ak to nestojí ani za pokus...
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od AmarokCZ »

Tak je to skoro vyřešeno, kámoš mi poradil snížit hodnotu Rosc na minimum které je v katalogu a zvětšit hodnotu Cosc tak aby byla frekvence stejná jako předtím.
Ve výsledku se to chová na 99% dobře, akorát se tam občas objeví hodnota o jedno menší než by měla, ale to už asi řešit nebudu, chtělo by to trafo se stíněním jak psal Sendyx.
Pak jsem ještě snížil Fosc na 20Khz a celý problém zmizel, až na tu drobnost, že se hodnota na displeji obnovuje každých 0.8s ale to mi nevadí vzhledem k tomu, že se ta hodnota moc často nemění.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“