Domcí kino bez digitalu - prosím o radu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peterr6

Domcí kino bez digitalu - prosím o radu

#1 Příspěvek od Peterr6 »

Dobry den, potreboval bych poradit ohledne zapojeni domaciho kina bez digitalniho prijimace. Mam televizi se zabudovanym digitalnim tunerem. Koupil jsem si domaci kino s dvd recorderem ale bez digitalniho prijimace. Takze vlasne nemuzu pres dvd sledovat ale hlavne ani nahravat digitalni programy. Byl jsem se na toto zeptat v nekolika elektrech ale dostalo se mi ruznych odpovedi. ... Pomuze mi kdyz do dvd recorderu zapojim pres scart jen digitalni tuner? ... Scart mezi tv a dvd je na dvd porad digitalni programy nevyladim. Dekuji za pomoc...
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ne, že by otázce bylo zrovna dokonale rozumět, po několika přidaných a popřesunovaných čárkách mezi slovy jsem vydedukoval asi toto: máš signál DVB-T a chceš ho nahrávat, což rekordér neumožňuje, protože nemá vestavěný digitální tuner.
Existuje možnost nahrávat analogově přes scart z televize. Má to tu nevýhodu, že na ten program, co nahráváš, musíš současně koukat.
Nebo si k rekordéru budeš muset přikoupit set-top box a dávat pozor, aby jeho digitální výstup šlo připojit do digitálního vstupu rekordéru.
Jestli ten ho nemá, zbude ti zase jen scart. A nahrávání analogového signálu. Ten, když budeš nahrávat z STB výstupu VIDEO, bude to stejné, jako z analogového vysílání. V tom případě se sháněj po set-top boxu s výstupy RGB (nejlíp ve scartu), protože pak to propojíš jen kabelem scart-scart nebo RGB-scart a bude to chodit.
Veškeré komponentní výstupy YUV, YPrPb a podobné, s oblibou používané dnes u kde čeho, totiž ve scartu nemají definované piny a, pokud pro ně nemáš samostatné cinche i na rekordéru, prostě je do něj nedostaneš. Jedině černobílý signál Y do vstupu VIDEO.
Scartem se zrovna tak nepřenáší digitální TV signál: v době, kdy vytlačil starší šestikolíkový DIN-AV-konektor, se o nějakém digitálu nikomu ani nesnilo. Pokud nepočítám propojení sběrnic třeba videa a televize, aby si video mohlo zkopírovat nastavení kanálů na televizi (což se dařilo jen u přístrojů téhož výrobce a ještě ne u všech).
Peterr6

#3 Příspěvek od Peterr6 »

Takze jestli jsem to pochopil spravne tak si poridim set-up box, ktery ma zezadu diru na scart a zapojim to do dvd recorderu do druheho scartu ano? Nebo to musim spojit nejakym jinym kabelem (RGB) ? Akorat prodavac v jednom elektru mi jeste rikal, ze by ten set-up box mel mit nejake casovani nebo neco takoveho. Jestli to pomuze tak poslu odkaz na to kino a televizi. Jeste jednou dekuji.
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

Je to správně, koupíš digitální přijímač (set-top-box) a normálním kabelem Scart-Scart, propojíš s DVD rekordérem. No a pokud si chceš nahrávat video během Tvé nepřítomnosti, je potřeba, aby DVD rec. a digi. přijímač měli funkci - zapnutí v danou dobu (onen časovač).
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Pokud počítáš s tím, že budeš využívat funkci časovaného nahrávání, pak samozřejmě hledej settopbox s vlastním časovačem a výstupem RGB nebo aspoň kompozitním CVBS, ale to je jako bys nahrával z analogu v PALu, čili hlavní výhoda RGB je v nenávratnu.
No a šňůru k tomu kup podle toho, jaké konektory bude mít ten settopbox.
Peterr6

#6 Příspěvek od Peterr6 »

Opravdu dekuji za vase vycerpavajici odpovedi. Pujdu si koupit set-up box s funci zapnuti v danou dobu a takovy aby mel scart. Protoze jeden je jeste v recorderu volny. A uz budu moci nahravat z programu, ktere bezi jen na digitalu.... Nestacilo by mi mit akorat ten set-up box jen stale zapnuty (aby nemusel mit tu funkci zapnou v case) ?
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Stačilo. Konečně - je to měsíčně jen asi 40 korun za elektriku navíc.
Peterr6

#8 Příspěvek od Peterr6 »

Zdravím, koupil jsem si tedy set-up box ale nedari se mi jej zpojit tak, abych pres dvd vyladil digitalni programy. Prikladam obrazek zapojeni jak by to asi melo byt. Jediny rozdil je ze ja uz v televizi dvb zabudovane mam. Tak mam udelat v zapojeni nejakou zmenu? Diky moc...
Přílohy
asdfasdf.JPG
Zapojeni
(126.85 KiB) Staženo 103 x
Banda

#9 Příspěvek od Banda »

Zkusím poradit nejdřív jen tak zlehka.
Ze Settopboxu půjde kabel scart-scart do DVD rekordéru a z DVD rekordéru zase kabel scart-scart do TV.
Aby jsi nahrál pořad ze Settopboxu, je potřeba na DVD rekordéru navolit vstup AV1 nebo AV2 (názvy nemusí sedět) podle toho v kterém scartu je Settopbox zapojen.
Zatím bych to dál nerozebíral, nerad bych, aby jsi se do toho zamotal. Budeme čekat na tvou odpověď, jak jsi pořídil.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“