rada k zesilovaci - Korekce a ochrany

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nemitom1
Kontaktovat uživatele:

rada k zesilovaci - Korekce a ochrany

#1 Příspěvek od nemitom1 »

Zdravim,
jsem tu s dotazem na nejakou dobrou a jednoduchou ochranu repro (spozdeni+SS) nemel by nekdo nejaky pekny schematko?? na vykon cca 150w do 4ohm ale to bude nejspis jen o relatku ze?

no a potom nejaky kvalitni korekce moje zkusenost konci u LM1036 a docela me to zamrzelo no nerikam ze k nicemu ale spis nic moc.....
tak bych to videl spis na nejaky s poradnyma operakama... treba NE5532 ty jsou myslim docela v pohode (kvalita/cena)

za rady predem dekuji!!!!
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

I když nepokládám korekce za nezbytnou součást zesilovače, projdi si soubory v http://upload.ebastlirna.cz/index.php?& ... ectory=Schémata/Zes , myslím, že si vybereš.
nemitom1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od nemitom1 »

tak nezbytna cast to rozhodne neni.....

ale pokud ti jde signal "jen" z kompu tak je to urcite + :) kdyz potrebujes trochu pridat basy nebo je naopak stahnout.....

po pravde nejak se v tech souborech neorientuju.... alias nic jsem nenasel mozna jsem slepej....
Martinsix

#4 Příspěvek od Martinsix »

Ja jsem si delal tuhle ochranu repro : http://img74.imageshack.us/img74/9130/o ... od2tz0.png

Umi to ochranit proti SS napeti na vystupu zesilovace (celkem 5x)
Spozdene pripojeni repro.
Potom je tu regulace otacek ventilatoru, spolu s ochranou proti prehrati (pouze odpoji repro) a to 2x (mel jsem dva chladice, tak pro kazdej).

Tu SS ochranu jsem zkousel (1,2V baterii) a reaguje na + i - . Pouzivam tuto ochranu ve svem zesilovaci a zatim funguje bezvadne. Teplotni regulace a regulace ventilatoru funguje celkem dobre, zavisi na pouzitem NTC, ja jsem to nastavil na vypnuti pri 70°C. Ale jestli to tak bude nevim. Nemam jak vyzkouset.
Jestli tu nekdo ma k memu schematu pripominky, rad si je vyslechnu.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Třeba Zetawatt 1420.pdf - tam jsou korekce v klasickém zapojení Baxandallově, jen ty operáky to chce nahradit vhodnějšími (NE, NJM), tranzistorový Williamsonův korektor ze zesilovače Twin Twenty, který se tam jmenuje WilliamsonTT.tif,
další Baxandallův korektor je v Tesla AZS218 jen o patro výš ( http://upload.ebastlirna.cz/index.php?d ... ectory=Schémata& ) a v dalších podadresářích se ještě ledacos najde.

Všimni si ale, že takové zesilovače, jako Transiwatt nebo Pioneer korekce nemají, nanejvýš vypínatelný subsonický a šumový filtr.

Ještě si pohledej zapojení pasivního korektoru k 2W zesilovači MA0403A. Na tu bídu, co ten zesilovač uměl, byly ty pasivní korekce přinejmenším slušné, jen vyžadovaly dodatečné zesílení signálu o asi 14dB, to byl jejich útlum při vyrovnané charakteristice, což ovšem nebylo uprostřed dráhy.
Ale líp se nastavují korekce aktivní, to jsou vše převážně variace na Baxandalla, ojediněle Williamsona, a jen hodně zřídka jsem se potkal s nějakou svéráznou konstrukcí, z níž by se podobnost s předchozími dala vysledovat nakonec taky.
proel64
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od proel64 »

Ja som pouzil ochranu z prijimaca Tesla 820A v 2x200w zosilnovaci,jednoducha a plna spokojnost....
http://www.elektronika.czechian.net/820 ... 20a_03.jpg
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jako ss relé používám toto z konstrukční přílohy AR 1985 . Je hodné a jde na první zapojení . Vypne i při limitaci-opravdu obdélníky tak po 1sec . To když zkouším sinus na plný výkon až v limitaci . Nepoužívám to odepnutí při vypnutí zesu , jako relé použínám výprodejní na 48V , jsou jako RP700 .
Přílohy
DSC00369.JPG
(63.24 KiB) Staženo 229 x
walleyman

#8 Příspěvek od walleyman »

na ty korekce zkus použít LM1035, s LM1036 se to nedá srovnávat, je sice dražší (250Kč), ale kvalitka, použil jsem katalogovku, plus par oprav, nebo : http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=107
nemitom1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od nemitom1 »

ale kde sehnat LM1035??
walleyman

#10 Příspěvek od walleyman »

v tom je trošičku problém, sehnal jsem ho přes známýho, rušil se obchod s elektrosoučástkama, bral jsem si jeden, poslední, už to jsou tři roky, ale když jsem se díval nedávno po náhradním, tak ticho po pěšině, nikde ho nemají .... , alespoň v českých obchodech...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“