Žertovná úloha z matematiky vs. selský rozum

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Čti pořádně - v mém "zadání" je výchozí PRŮMĚR - tam tu mezeru nakonec dostaneš dvojnásobnou, takže když ji PODĚLÍŠ DVĚMA, dostaneš délku, o kterou se zvětší POLOMĚR - neboli velikost mezery mezi "prodlouženou" obručí a původním povrchem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Čti pořádně - v mém "zadání" je výchozí PRŮMĚR - tam tu mezeru nakonec dostaneš dvojnásobnou, takže když ji PODĚLÍŠ DVĚMA, dostaneš délku, o kterou se zvětší POLOMĚR - neboli velikost mezery mezi "prodlouženou" obručí a původním povrchem.

Nevím jaké máš ty zadání ale PavelFF to zadal takhle

PavelFF píše:Mám dokonalou kouli o průměru odpovídajícímu zhruba Zeměkouli (asi 13 000km) . Tuto kouli opasám obručí, aby naprosto těsně dosedala na kouli - např. v místě pomyslného rovníku (obvod obruče cca 40800km).

Potom tuto obruč prodloužím o jeden metr, takže vznikne mezera mezi koulí a obručí.

Otázka : Když natáhnu obruč tak, aby se na opačné straně koule a obruč stýkaly a na mé straně byla co největší mezera, bude mezera velká tak, aby se jí protáhl:
a)list papíru
b)myš
c)člověk

Tak si to ještě jednou pořádně přečti, ju? :wink:
jandu

#18 Příspěvek od jandu »

Výsledok je konštanta = 1/2xpí. A to pri akomkoľvek priemere. Tak mAndrea - pretiahneš sa cez tú medzeru??????
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

jandu píše:Výsledok je konštanta = 1/2xpí. A to pri akomkoľvek priemere. Tak mAndrea - pretiahneš sa cez tú medzeru??????

Protáhnu, výsledek je totiž 1/pí :party:

Otázka : Když natáhnu obruč tak, aby se na opačné straně koule a obruč stýkaly a na mé straně byla co největší mezera, bude mezera velká tak, aby se jí protáhl:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od stepa »

Andrea píše:
jandu píše:Výsledok je konštanta = 1/2xpí. A to pri akomkoľvek priemere. Tak mAndrea - pretiahneš sa cez tú medzeru??????

Protáhnu, výsledek je totiž 1/pí :party:

Jandu, uz ti je jasny, proc jsem se te ptal, jestli mas takovej pupek? :wink:
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
jandu

#21 Příspěvek od jandu »

Aha, ja som vychádzal iba z rovnomernej vzdialenosti obruče nad povrchom. To zadanie sme totiž dávnejšie riešili z hľadiska porovnania výšky "h" pri pinpongovej loptičke a pri zemeguli. Myslím, že tam je ten výsledok "prekvapujúcejší", málokto predpokladá, že medzera je konštanta a nezávisí od priemeru.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pajosek2 »

PavelFF píše:
pajosek2 píše:Nic nepočítám,ale použiju ten selský rozum.takže si představím ,že nic neřežu a jen tak zhora k té obruči přidám oblouk z 1 metru obruče.Noa co mi vychází? Že tam proleze člověk
To seš vyjímka. Zatím všichni, co jsem jim to dal, na to nepřišli (včetně mě, když jsem to četl poprvé).

Mimochodem, když přemýšlím o tvém řešení, připadá mi, že nevyhovuje zadání.
No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od stepa »

pajosek2 píše:...No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.

Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek :wink:
PavelFF

#24 Příspěvek od PavelFF »

pajosek2 píše:
PavelFF píše:
pajosek2 píše:Nic nepočítám,ale použiju ten selský rozum.takže si představím ,že nic neřežu a jen tak zhora k té obruči přidám oblouk z 1 metru obruče.Noa co mi vychází? Že tam proleze člověk
To seš vyjímka. Zatím všichni, co jsem jim to dal, na to nepřišli (včetně mě, když jsem to četl poprvé).

Mimochodem, když přemýšlím o tvém řešení, připadá mi, že nevyhovuje zadání.
No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.

Sice si to tvoje řešení neumím úplně představit, ale je to moje chyba, že jsem to nedefinoval přesně.
Šlo stejně jen o hříčku. Kdyby se v tom soutěžilo o milión, muselo by se to specifikovat o hodně přesněji. Pak by zadání vypadalo asi jako Všeobecné podmínky ke smlouvě o Pojištění domácnosti.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od stepa »

PavelFF píše:Sice si to tvoje řešení neumím úplně představit, ale je to moje chyba, že jsem to nedefinoval přesně.
Šlo stejně jen o hříčku. Kdyby se v tom soutěžilo o milión, muselo by se to specifikovat o hodně přesněji. Pak by zadání vypadalo asi jako Všeobecné podmínky ke smlouvě o Pojištění domácnosti.

Vzdyt to mas napsany jasne...obruc okolo Zemekoule, pak tu obruc prodlouzis o metr a na jedny strane ji prilozis k Zemekouli. Nasledne meris na opacne strane, nez se dotyka obruc a Zemekoule mezeru mezi nimi.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od pajosek2 »

stepa píše:
pajosek2 píše:...No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.

Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek :wink:
Zmatek máš Ty.Já jsem napsal konkrétně jak bych to udělal selským rozumem. Máš lepší řešení,ale bez výpočtů? :wink:
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Andrea

#27 Příspěvek od Andrea »

Jojo, všichny jsou tu hloupí a neumí počítat, jen jeden je tady přes matematiku král.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od stepa »

pajosek2 píše:
stepa píše:... Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek :wink:
Zmatek máš Ty.Já jsem napsal konkrétně jak bych to udělal selským rozumem. Máš lepší řešení,ale bez výpočtů? :wink:

Na cteni snad nepotrebujes vypocty ne? Ty musis to zadani nejdriv pochopit, i kdyz to chces resit selskym rozumem. Coz se u tebe zatim nekona :wink:
pajosek dva

#29 Příspěvek od pajosek dva »

No jo místní šlechta se opět bouří.To jste celí vy,jak Vám někdo sebere kalkulačku,tak jste v řiti jak Baťa s dřevákama. Selský rozum trošku vázne na pozici vědeckých pracovníků. Ani mi nestojíte za přihlášení tajtrlíci študovaní.
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Pre tento vypocet kalkulacku fakt nepotrebujes. Staci ti vediet, ze pi je priblizne 3 a co mas s tym pi spravit.
obvod = pi*d
Ked obvod zvacsim o 1m, tak d sa zvacsi o 1/pi. Trivialne, ziadny vypocet, ziadna kalkulacka.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“