Žertovná úloha z matematiky vs. selský rozum
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Čti pořádně - v mém "zadání" je výchozí PRŮMĚR - tam tu mezeru nakonec dostaneš dvojnásobnou, takže když ji PODĚLÍŠ DVĚMA, dostaneš délku, o kterou se zvětší POLOMĚR - neboli velikost mezery mezi "prodlouženou" obručí a původním povrchem.
Nevím jaké máš ty zadání ale PavelFF to zadal takhle
PavelFF píše:Mám dokonalou kouli o průměru odpovídajícímu zhruba Zeměkouli (asi 13 000km) . Tuto kouli opasám obručí, aby naprosto těsně dosedala na kouli - např. v místě pomyslného rovníku (obvod obruče cca 40800km).
Potom tuto obruč prodloužím o jeden metr, takže vznikne mezera mezi koulí a obručí.
Otázka : Když natáhnu obruč tak, aby se na opačné straně koule a obruč stýkaly a na mé straně byla co největší mezera, bude mezera velká tak, aby se jí protáhl:
a)list papíru
b)myš
c)člověk
Tak si to ještě jednou pořádně přečti, ju?
jandu píše:Výsledok je konštanta = 1/2xpí. A to pri akomkoľvek priemere. Tak mAndrea - pretiahneš sa cez tú medzeru??????
Protáhnu, výsledek je totiž 1/pí
Otázka : Když natáhnu obruč tak, aby se na opačné straně koule a obruč stýkaly a na mé straně byla co největší mezera, bude mezera velká tak, aby se jí protáhl:
No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.PavelFF píše:To seš vyjímka. Zatím všichni, co jsem jim to dal, na to nepřišli (včetně mě, když jsem to četl poprvé).pajosek2 píše:Nic nepočítám,ale použiju ten selský rozum.takže si představím ,že nic neřežu a jen tak zhora k té obruči přidám oblouk z 1 metru obruče.Noa co mi vychází? Že tam proleze člověk
Mimochodem, když přemýšlím o tvém řešení, připadá mi, že nevyhovuje zadání.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
pajosek2 píše:...No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.
Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek
pajosek2 píše:No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.PavelFF píše:To seš vyjímka. Zatím všichni, co jsem jim to dal, na to nepřišli (včetně mě, když jsem to četl poprvé).pajosek2 píše:Nic nepočítám,ale použiju ten selský rozum.takže si představím ,že nic neřežu a jen tak zhora k té obruči přidám oblouk z 1 metru obruče.Noa co mi vychází? Že tam proleze člověk
Mimochodem, když přemýšlím o tvém řešení, připadá mi, že nevyhovuje zadání.
Sice si to tvoje řešení neumím úplně představit, ale je to moje chyba, že jsem to nedefinoval přesně.
Šlo stejně jen o hříčku. Kdyby se v tom soutěžilo o milión, muselo by se to specifikovat o hodně přesněji. Pak by zadání vypadalo asi jako Všeobecné podmínky ke smlouvě o Pojištění domácnosti.
PavelFF píše:Sice si to tvoje řešení neumím úplně představit, ale je to moje chyba, že jsem to nedefinoval přesně.
Šlo stejně jen o hříčku. Kdyby se v tom soutěžilo o milión, muselo by se to specifikovat o hodně přesněji. Pak by zadání vypadalo asi jako Všeobecné podmínky ke smlouvě o Pojištění domácnosti.
Vzdyt to mas napsany jasne...obruc okolo Zemekoule, pak tu obruc prodlouzis o metr a na jedny strane ji prilozis k Zemekouli. Nasledne meris na opacne strane, nez se dotyka obruc a Zemekoule mezeru mezi nimi.
Zmatek máš Ty.Já jsem napsal konkrétně jak bych to udělal selským rozumem. Máš lepší řešení,ale bez výpočtů?stepa píše:pajosek2 píše:...No ono je to celkem zavádějící.Já to pochopil tak,že se bude obruč stýkat s koulí po celém obvodě,ale pouze v místě prodloužení bude nadzvižena.Pokud by to,ale bylo tak,že od poloviny koule se teprve začne zvedat nad povrch,tak to bude trošku jinak.
Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek
Nemám zájem o korekci pravopisu.
pajosek2 píše:Zmatek máš Ty.Já jsem napsal konkrétně jak bych to udělal selským rozumem. Máš lepší řešení,ale bez výpočtů?stepa píše:... Precti si to zadani jeste jednou...myslim si, ze v tom mas sakra zmatek
Na cteni snad nepotrebujes vypocty ne? Ty musis to zadani nejdriv pochopit, i kdyz to chces resit selskym rozumem. Coz se u tebe zatim nekona
-
pajosek dva