Jaký senzor na měření dráhy k procesoru?
Moderátor: Moderátoři
V každom aute máš také dva meráčiky, ktoré ukazujú približne okamžitú rýchlosť a zdanlivo prejdenú vzdialenosť.
Stačí však zapadnúť do záveja dupať na plyn a pozorovať tieto budíky s akou rýchlosťou sa z toho záveja vzďaľujem a pritom stojím iba na jednom mieste, prípadne slimačím krokom sa hýbem v ľubovolnom smere, hoc aj dozadu.
Nuž a nato, aby som zistil ako sa to teleso v 2D (3D) pohybuje treba tých údajov trochu viac ako impulzy z osičky nápravy, ktoré navyše iba vo veľmi špecifickom prípade v zhode so skutočnosťou integrujú prejdenú vzdialenosť.
A k tej osičke: stačí aj magnetík nalepiť a snímať jazýčkovým relé - myslím,že sa tým v sklenenej trubke zataveným kontaktom hovorí. Ako snímač sa dá zapojiť nesčíselné množstvo integrovaných magnetoxxxx senzorov-spínačov.
Andrea píše:marzou píše:Ono měřit rychlost akcelerometrem není vůbec žádná sranda, lepší je použít gyroskop, nemusíš integrovat a zbavíš se tak všech problémů ...
Mohl bys prosím vysvětlit, jak se gyroskopem měří rychlost a jak z rychlosti získám ujetou dráhu bez integrování?
Zplodil jsem blbost, navíc jsem byl v domnění, že chce měřit rychlost...
Bylo by mozne pouzit taky neco na zpusob kolecka od kresla, ale tady bude asi problem s mechanickou casti.
Koupil jsem 2 Hallovy snímače za 25Kč a na neomag.cz jsem si objednal Neodymové magnety. Ty zabuduju do kol a za pomoci Hallu budu moct snímat rozdíly rychlosti předních vs. zadních kol a z toho by se teoreticky dal poznat smyk taky. Připadá mi to jako celkem elegantní řešení za pár korun.
Ono z akcelerometru je celkem problematický zjistit, kdy už jede smykem. Dobře to detekuje přicházející zatáčku (její počátek) pak to tak zahoupe s grafem, ale to udělá ikdyž jede ve smyku a pak je konec zatáčení...