Zesilovač TESLA: chrčí bedna z pravého výstupu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Ono to vypadá, že ten zesík už takhle zbastlený získal, ne že ho stavěl. Spíš by to chtělo kontaktovat autora tohoto bastlu, než se shánět po někom, kdo to opraví - protože takový opravář nejdřív bude muset zjistit, k čemu jsou ty vytýkané věci - proč je to připojené jen "lampičkovou" šňůrou, k čemu je ten "nadbytečný" drát vedený ke vstupu jednoho kanálu zesilovače atd.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Oldradio »

AZS220 byl dobrý zesik, divím, že to takhle někdo přestavěl.
ondrej_x

#18 Příspěvek od ondrej_x »

Přesto - poptávka po někom, kdo to dá kupy, přetrvává. Pokud ne, někomu ho věnuju a začnu shánět novej. Jak píšu, skoro vůbec tomu nerozumim, ale přišla mi škoda to vyhodit. Opravit to nezvládnu.
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Oldradio píše:AZS220 byl dobrý zesik, divím, že to takhle někdo přestavěl.

Říká se tomu "tuning" - to se vezme solidní, třeba 20-25let starý přístroj, který by stačilo vyfoukat od prachu a vyměnit mu hovňáky k další 20leté funkci k plné spokojenosti majitele, vnitřnosti se vykuchají, ponechá se z nich jen malá část, většinou vstupy a ovládání, protože to takový "tunič" neumí udělat nové tak, aby pasovalo do původní pixle, dobastlí se "nějaký usměrňovač s kondíkem" bez ohledu na potřebnou míru filtrace a bez ohledu na impedanci přívodů a místo původních diskrétních konců se vmastí integrované konce - bohužel jen s minimálními vědomostmi o tom, co takové zapojení skutečně potřebuje. Výsledek zvenku vypadá jako zmíněný historický přístroj, jeho chování při používání ale neumí předpovědět ani křišťálová koule velikosti sloní lebky...

Je to nemlich to samé, jako vecpat vstřikovou "V8 - pětset-sedmdesát-čtverku" s kompresorem do rámu a kastle Pontiacu ze 70.let, posazené na nápravy s vinutými péry a nastavitelnými hydropneumatickými tlumiči (místo původních listových per). Ještě že ten automobilový tuning je líp vidět a poznat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od durkovic »

ani by som sa nečudoval keby ten čierny drát bol pripojený k krytovaniu toho prepínača vstupov. ale potom by to asi skôr brunelo chrčalo podla mna je to zlý dotyk bežca niektoreho posuvneho poťaku. majitel nenapísal či si staval zosil sam alebo ho kupil dostal, či fungoval pred tým normalne ?
ondrej_x

#21 Příspěvek od ondrej_x »

durkovic:
Zesilovač byl X let nepoužívanej, odloženej, nedávno jsem ho dostal věnováním. Předpokládám, že v kdysi v minulosti fungoval jak se sluší a patří.

Jak jsem uvedl v důvodu, jsem laik. Jsem rád za vaše připomínky. Tuning netuning, rád bych dostal nějakou (pro mě) praktickou odpověď, co s tím mám dělat, i když vim, že z fotky, a anonymnímu pisateli, to neni jednoduchý.
Tak samozřejmě vždycky je cesta koupit novej zesilovač, ale chci tomu dát šanci.
Určitě je to nějaká prkotina typu kolumbova vejce..
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Radu jsi dostal - vem štípačky, ukřápni ty šílený fousy mezi zdrojem a deskama zesíků, udělej ještě jeden zdroj a dej ke každému zesu jeden nebo aspoň přidej filtrační kondíky. Hlavně je dej blíž k těm zesíkům, dokud je máš půl metru daleko, není se čemu divit, že ta LMka asi kmitají jak blázni. Trafa můžeš nechat, měly by stačit, větší problém vidím v těch dlouhých přívodech od filtrace k samotným zesům. A hlavně vyhoď z okna tu lampičkovou šňůru, kterou je to živené a dej tam buď normální 3žílový kabel, nebo (pokud máš trafa zkoušená mezi primárem a sekundárem na odolnost izolace proti napětí 4kV po dobu nejméně 60sekund = bezpečnostní třída B) tam dej standartní 2žilový přívod + vypínač dimenzovaný na síťové napětí na panel - klidně i dozadu.
ondrej_x

#23 Příspěvek od ondrej_x »

Ok, s tím se dá pracovat. Díky.

Ještě bych se rád zeptal - Váš názor na tento zesilovač po těchto úpravách v porovnání s.. řekněme "nějakým bazarovým" zesilovačem za cca 1 tis. Kč?
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Nesrovnávej nesrovnatelné - tohle je bastl, tamto je tovární výroba. Je to jako bys srovnával motor koupený někde na E-bay a doma našroubovaný do staré šáde s bazarovým autem BEZ PŘEDĚLÁVEK...
Atlan

#25 Příspěvek od Atlan »

Myslim ze by nebol problem to prekopat do slusnejsej a funkcnej podoby a nestalo by to vela....
ondrej_x

#26 Příspěvek od ondrej_x »

Spatne jsem se zeptal, spravna otazka mela znit, jestli se to vyplati opravit, nebo radeji rovnou koupit funglovku, ale to bych se mel asi ptat sam sebe.
Zatim se nikdo na opravu neozval - plati stale, dokud tady nenapisu, ze uz je problem vyresen.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Úprava může vyjít tak na dvě hodiny práce a dvě-tři stovky nákladů, aby to nekmitalo a splňovalo bezpečnostní předpisy. Nový zesík se dá koupit už na hranici 2000,-Kč (dokonce je to AV-Receiver) - o jeho kvalitě ale nemám ani ty nejmenší iluze. Značku z hlavy neřeknu, je to samozřejmě šikmoočko, ale má to digitální tuner AM/FM a asi 4 další stereovstupy - nic víc, výkon je kolem 25-35W na kanál (odhadem podle trafa). Měl jsem ho na stole, šlo o špatný elyt - ale nikomu nedoporučuju si ho kupovat...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“