konvertor z KV nebo SV nebo DV na FM

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajik9999

#16 Příspěvek od pajik9999 »

6L31mám kontakt na jednoho chlápka v praze co kšeftuje s lampama a má jich ještě dost skladem za pár korun koupim orchestru nový lampy hned jak budu mít trošku penízky :-) jinak kdybyste někdo měl nějakej typ na antenu krom ohnutýho drátu do takovej ten elipsy tak budu vděčnej :-) v antenách s moc neorientuju
pida_m

#17 Příspěvek od pida_m »

... třeba "rámovou"...
píďa
Dratak

#18 Příspěvek od Dratak »

6L31 je stále ještě snadno dostupná, koupil jsem si jich pár z jednoho zrušeného vojenského skladu a´ 10Kč (no nekupte to!). Abych měl náhradní do gramorádia Dirigent. Jinak to není žádná HiFi lampa, má malou strmost, takže vyžaduje budič s vyšším výstupním napětím než její "nástupkyně" EL84. Plocha anody je navíc malá kvůli malému prostoru v baňce heptalových elektronek, takže při provozu s větší anodovou ztrátou (úplně stačí ztráta 9-10W, maximum je 12W) se anoda špatně chladí a elektronka se přehřívá.
Právě proto se 6L31 nikdy nepoužila v žádném přijímači na VKV, kde byly vyšší nároky na kvalitu reprodukce. Když ještě nebyla dostupná EL84, použili Tesláci radši PL82 (i když kvůli ní museli doplňovat další žhavicí vinutí na síťové trafo) než 6L31.
Dratak

#19 Příspěvek od Dratak »

Jenom ještě doplním, Electro-Harmonix už obnovuje výrobu ECL82 (značí to americky 6BM8), tak se možná dočkáme i ECL86, po kterých začíná být docela hlad. No a potom přijdou ty nové EL90 (=Tesla 6L31) :lol: :lol: .
pajik9999

#20 Příspěvek od pajik9999 »

ja sem byl na amperu v praze minulej tejden myslim a byla tam výroba tesla vršovice a pomaličku se snažej rozjet výrobu lamp zpátky zatim se zaměřujou na nějaký ty vysílací ale mluvil sem sněma a řikali že nejni problem defakto jakoukoliv lampu sehnat z jejich skladu ještě stará dobrá kvalita tesla :-) jinak já s těma rádiama začínám nemám na to moc peníze :-) ale každopádně bych chtěl časem pozbýrat co nejvíc radii tesla :-) ikdyž co sem tam obcházel vesnici hodně lidí se jich už zbavila :-(
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Lukas-Peca píše:Drátovku na panelovém sídlišti jsem měl, než mi na ni šikulíni z technických služeb shodili strom, a s rušením nebyl celkem problém. .

záleží na místních poměrech a na tom, v jakým pásmu přijímáš, ale na nižších AM je to běs, rozklady TV, spínaný zdroje, zapalování kotlů, úsporky, proti feritce neposlouchatelný brajgl. Někdy okolo 2 hodiny ranní to utichne a pak je slyšet rozdíl. Ta feritka to aspoň umí odsměrovat.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenda_KL »

Crifodo píše:
konosuke píše: Na SV ještě večer sem-tam něco hraje ale na DV ? jedna stanice kolem 270 kHz

nesmíš poslouchat na vykotlaným mlýnku na maso. Na slušným rádiu na DV na feritku prakticky všechny evropské stanice podle bandplanu a na SV mnoho desítek. Zajímavé že na DV je u některých stanic modulace a zvuk z přijímače lepší než z FM tržnicového hifi.
Venkovní drátová anténa ve městě v současném rušení je spíš cesta do (_._) než k poslechu.

Koupil jsem do auta nějakýo pionýra a ani by mě před tím nenapadlo, že jsou SV vůbec obsazené....
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“