řeším problém s autem na dálkové ovládání. Potřeboval bych vědět, jestli se u malého stejnosměrného motorku nějak projevuje vlastní indukce vinutí. Jsem téměř amatér, takže se omlouvám, jestli uvažuju špatně, ale ve většině schémat, ve kterých ovládá tranzistor indukčnost (například relé), je ochrana rychlou diodou, která má zpětný ráz odvést. V originálním zapojení nic podobného nebylo. Auto jezdilo asi tři měsíce a pak se pokazilo (dle mého názoru právě kvůli této výrobní chybě). Od té doby bylo u několika našich známých, kteří opravují televize a ti buď vůbec nevěděli, nebo auto opravili a po pár minutách provozu se některý z koncáků opět odpálil. Auto leželo několik let ve skříni rozebrané, až teď jsem si na něho vzpomněl a myslím, že nejjednodušší oprava by byla vadný blok elektroniky nepoužívat, a celý ho navrhnout vlastní.
Potřeboval bych tedy poradit, jestli má význam zabývat se ochranou tranzistorů, případně jak ji realizovat (sériovou diodu v opačném směru zapojit nemůžu, protože motorek se točí na obě strany). Kdyby se našel někdo, kdo něco podobného již řešil, byl bych vděčný za schema, ušetřilo by mi to práci a z neznalosti odpálené součástky.