Výkonový prvek v RC modelu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

Výkonový prvek v RC modelu

#1 Příspěvek od JirkaRCK »

Dobrý den,
řeším problém s autem na dálkové ovládání. Potřeboval bych vědět, jestli se u malého stejnosměrného motorku nějak projevuje vlastní indukce vinutí. Jsem téměř amatér, takže se omlouvám, jestli uvažuju špatně, ale ve většině schémat, ve kterých ovládá tranzistor indukčnost (například relé), je ochrana rychlou diodou, která má zpětný ráz odvést. V originálním zapojení nic podobného nebylo. Auto jezdilo asi tři měsíce a pak se pokazilo (dle mého názoru právě kvůli této výrobní chybě). Od té doby bylo u několika našich známých, kteří opravují televize a ti buď vůbec nevěděli, nebo auto opravili a po pár minutách provozu se některý z koncáků opět odpálil. Auto leželo několik let ve skříni rozebrané, až teď jsem si na něho vzpomněl a myslím, že nejjednodušší oprava by byla vadný blok elektroniky nepoužívat, a celý ho navrhnout vlastní.

Potřeboval bych tedy poradit, jestli má význam zabývat se ochranou tranzistorů, případně jak ji realizovat (sériovou diodu v opačném směru zapojit nemůžu, protože motorek se točí na obě strany). Kdyby se našel někdo, kdo něco podobného již řešil, byl bych vděčný za schema, ušetřilo by mi to práci a z neznalosti odpálené součástky. :)
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož se motor otáčí obousměrně , tak tam jaksi dioda dát nende . Když by jsi to opravoval tak zjistíš , že jsou použity trandy v TO92 , myslím 8050 , 8550 a to když máš lepší články a dětičky to potrápí dopředu a dozadu několikrát za běhu , tak je vymalováno .
jova1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jova1 »

Tak dej ty ochranné diody přímo k tranzistorům. Bude jich třeba sice 4x tolik, ale problém by to mělo vyřešit.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaRCK »

To s použitými trandy jsem už právě zjistil. Byl to velikej jeep, kterej tenkrát stál moře peněz (na pohled i cenově téměř na úrovní modelářkých kousků) a to řešení elektriky mě fakt dostalo... 8O Vyřeším to tak, že někam do kastle nalepím novej plošňák osazenej kvalitníma výkoňákama a přivedu k němu dva plusy od dekodéru, napájení a motorek. A bude vymalováno...

Ty čtyři diody jsou dobrý nápad, zkusím ještě popřemýšlet, jestli by v tomto "obousměrném" zapojení motorku něco neskratovaly a kdyžtak to s nimi vyzkouším...
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Jezdí i bez diod , ale to přetěžování ... Jo mladý ztratil hřídelku od diferoše , tak jsem mu pracně vyrobil novou a on pak právě jízdou vpřed/vzad za hodinu zrušil diferák ....
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JirkaRCK »

Tak tady jsem něco zbastlil a naskenoval. Omlouvám se za kvalitu. Mohli byste mi prosím napsat nějaké případné připomínky co je na vymyšleném zapojení špatně atd? Jaké mám zvolit odpory před báze těch výkoňáků? Můžu báze BD237 budit přímo 2V z IO, nebo tam mám raději přidat ještě další dva obyčejné tranzistory, které by signál z IO předzesílily?

(Funkce obvodu: když se přivede slabý +2V signál z IO na větev A, má se motorek roztočit. Větev B je totožná s větví A, ale při zapojení B se má motorek točit naopak).
Přílohy
Obrázek.jpg
(279.99 KiB) Staženo 87 x
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

Principielně asi dobrý, ale zapojuje se to většinou kapku jednodušeji: http://www.hany.borec.cz/elektro/1.php Jako výkonové tranzistory je lepší použít darlinktony nebo fet http://www.zajacikm.wz.cz/RJ01/rj01.html Jinak se tohle zapojení nazývá H můstek tak se mrkni na Googol.
007
Moderátor

#8 Příspěvek od 007 »

U ovladání typu naplno vpřed-naplno vzad (bez plynulé regulace rychlosti) jsem u několika autíček vyhodil "horní" tranzistory z můstku a nahradil je dvěma relátky s přepínacími kontakty,které ovládají motorek.Jednoduché a spolehlivé.
007
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaRCK »

Bezva, děkuju za pomoc. Takže při konstrukci H můstku mám raději použít bipolární tranzistory FET? Ještě bych se pro jistotu zeptal, kam se indukovaný výboj diodami odvede - jestli nehrozí poškození dalším polovodičovým součástkám se společným zdrojem napájení (tranzistorům od jiného motorku, dekodéru atd)...
jova1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova1 »

Neodvede se nikam. Jde o to že při rozpojení spínacího prvku na vinutí motorku vznikne vysoký napěťový impuls která je schopný prorazit polovodičový přechod. A právě ta dioda ten impuls zkratuje a omezí jeho velikost.
BIPOLAR

#11 Příspěvek od BIPOLAR »

Takže při konstrukci H můstku mám raději použít bipolární tranzistory FET?

Jestli je seženeš :wink:.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaRCK »

FETy nejsou bipolární? :oops: Achjo, omlouvám se, chodím na gympl a studování koníčku po wikipedii a podobně tvoří mezery ve znalostech... :-) (Informace, ze kterých jsem kdysi studoval, tvrdily že FETy nejsou spínány proudem ale napětím a proto jsou bipolární...)

Takže mám použít zapojení včetně typů trandů, na které dal link Jova1?
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

jova1 píše:Neodvede se nikam. Jde o to že při rozpojení spínacího prvku na vinutí motorku vznikne vysoký napěťový impuls která je schopný prorazit polovodičový přechod. A právě ta dioda ten impuls zkratuje a omezí jeho velikost.

Předpokládam, že dotaz byl na diody v můstku a ty tu energii odvedou do zdroje. Zdroj musí být schopný energii pojmout bez toho, že by mu nadměrně stouplo napětí, tj. většinou je v něm dostatečně velký kondík případně paralelní regulátor.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od JirkaRCK »

Zdroj je NiCd akumulátor a kromě tohoto zapojení napájí i další polovodičové součástky (můstek k druhému motorku, přímač a dekodér). To je to na co se ptám, jestli indukované napětí nebude "bloudit" zbytkem elektroniky a neodvaří něco úplně jinde... Vzhledem k tomu, že zdroj je baterka, tedy poskytuje absolutně čisté stejnosměrné napětí tam žádná kapacita být nemůže. Milisekundu po zapnutí by se nabila a potom by neměla žádnou funkci...
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

JirkaRCK píše:Vzhledem k tomu, že zdroj je baterka, tedy poskytuje absolutně čisté stejnosměrné napětí tam žádná kapacita být nemůže. Milisekundu po zapnutí by se nabila a potom by neměla žádnou funkci...

Ale to je omyl, baterie není nic absolutně ideálního, má vnitřní odpor, přívodní vodiče mají odpor a indukčnost a na tom všem se objeví případné přepětí. Kondenzátor přímo na napájení můstku tomu celkem účinně může bránit.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“