Schmittuv klopný obvod SC-SB

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tatrmann

Schmittuv klopný obvod SC-SB

#1 Příspěvek od tatrmann »

Zdravím všechny!
V záchvatu zoufalství bych potřeboval poradit s tímto zapojením. Je to úkol do školy, ale moc si stím nevím rady, aby to fungovalo pro oboje zapojení. Mám navrhnout odpory tak, aby obvod klopil při Udolní = 0,5V Uhorní = 1,5 , ale lze je pozměnit a aby to pracovalo pro u11 vstupní při u12 = 0V a druhá možnost pro u12 vstupní při u11 = 0V. Je to napájeno +/- 5V Snažil jsem si tím různě poprat, ale nebyl jsem úspěšný, takže ocenín jakoukoli radu, díky...
Přílohy
schema.jpg
(212.23 KiB) Staženo 107 x
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Vypadá to na těžký problém, hlavně pochopit, co se vlastně chce. Snad bys mohl upřesnit všechny možné případy zakreslením rozhodovacích úrovní do nějakých idealizovaných grafů?
Přílohy
tatrmann1.png
(1.34 KiB) Staženo 117 x
tatrmann

#3 Příspěvek od tatrmann »

No, těžký problém, spíš bych potřeboval pochopit jak celý obvod funguje, to že je s histerezí a jak by to mělo klopit to by ještě šlo, ale jak se chovají dané tranzistory;

protože Q1 bude v saturaci (nevim jestli jenom nebo bude přecházet mezi linearitou a saturací) a Q2 bude jen v lineárním režimu

nevím, jestli z nich nebude jeden úplně vypnutý v nějaké fázi a druhý ne nebo naopak, zkrátka nevím, jak se mají v tomto zapojení tranzistory chovat. Kdybych to věděl, tak si hodnoty odporů nějak zvolím, ale takhle bohužel ne, potřeboval bych vědět, jak se to má chovat z hlediska pracovní oblasti tranzstorů...
Bernard

Re: Schmittuv klopný obvod SC-SB

#4 Příspěvek od Bernard »

Já zkrátka nerozumím dost dobře tomu zadání:
tatrmann píše:...Mám navrhnout odpory tak, aby obvod klopil při Udolní = 0,5V Uhorní = 1,5 ...
toto platí pro u11 i u22 ?

tatrmann píše:... ale lze je pozměnit a aby to pracovalo pro u11 vstupní při u12 = 0V ...
lze pozměnit co: odpory nebo Udolní/horní ?

tatrmann píše:... a druhá možnost pro u12 vstupní při u11 = 0V. ...
zase něco pozměnit nebo platí to, co předtím?

Vlivem kladné zpětné vazby je lineární oblast velmi krátká a strmá, s tou bych se netrápil. A ten Q1 se v roli napěťového sledovače do saturace asi dostat nemůže, takže o nulový přenos se postará Q2, buď úplným otevřením (saturací) nebo úplným zavřením.
tatrmann

#5 Příspěvek od tatrmann »

Asi sem to zmateně napsal, ale ty napěťové úrovně Uhorní a Udolní platí pro 2 varianty: kdy u11=0 a u12=vstup A u12=vstup a u11=0. Obě varianty by měli fungovat se stejným zapojením a stejnými odpory, jenom se liší vstupy;
lze pozměnit překlápěcí úrovně, tj. Uhorní i Udolní, tak aby to fungovalo, tyto hodnoty nejsou striktně dané;
pro jistotu sem opíšu zadání, snad jsem si jej špatně nevyložil:
navrhněte velikost všech rezistorů tak, aby rozhodovací úrovně překlápění byly Udolní = 0,5V a Uhorní = 1,5V při napájecím napětí Ucc +/- 5V. Výpočet proveďte jednak pro vstupní napětí u11, kdy předpokládejte u12=0 a jednak pro napětí u12, kdy naopak u11 = 0. Saturační napětí Uce volte 0,1V.
Asi sem to měl napsat rovnou, omlouvám se :roll:
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Tak třeba pro 1. případ, u12=0 a u11 se mění, co myslíš, bude ta přenosová charakteristika vypadat jako graf vlevo nebo vpravo (z toho mého obrázku)?
tatrmann

#7 Příspěvek od tatrmann »

Podle mě to bude ta pravá charakteristika...
Burajko

Re: Schmittuv klopný obvod SC-SB

#8 Příspěvek od Burajko »

tatrmann píše:Zdravím všechny!
V záchvatu zoufalství bych potřeboval poradit s tímto zapojením. Je to úkol do školy... ...Snažil jsem si tím různě poprat, ale nebyl jsem úspěšný, takže ocenín jakoukoli radu, díky...

Povedz to rovno,nechce sa mi hybat rozumom,spravte to za mna,aj tak po skole budem manager...a potom vam to dam zlizat,pretoze mam na to papier... :cry:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

tatrmann píše:Podle mě to bude ta pravá charakteristika...

Podle mne také. Teď si představ, že u11 máš na napětí -5 V, u12=0. Jaká budou v tom případě napětí na všech elektrodách obou tranzistorů? Nemusíš skoro nic počítat, je to hlavně věc úvahy.
tatrmann

#10 Příspěvek od tatrmann »

Bez urážky Burajko, ale lámal jsem si s tím hlavu sám dost dlouho, snažil jsem se to počítat i simulovat, ale nemám dost zkušeností, abych si s tím přesto poradil, byl jsem se zeptat i cvičícího na vysoký škole a čučel do toho 2 hodiny a pak mi řekl, že mi není schopen takhle z fleku poradit, tak co mám asitak dělat, když nejsou lidi...?

Když na u11 bude -5V a na u12=0, tak Q1 bude zavřený, a Q2 bude otevřený...
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Máš tam moc proměnných, tak začni třeba tím, že uvedeš napětí V1 a V2. Od toho se bude odvíjet výpočet ostatních součástek.
Bernard

#12 Příspěvek od Bernard »

tatrmann píše:Když na u11 bude -5V a na u12=0, tak Q1 bude zavřený, a Q2 bude otevřený...

UbQ1 =
UcQ1 =
UeQ1 =
UbQ2 =
UcQ2 =
UeQ2 =

Zkus doplnit čísla.
tatrmann

#13 Příspěvek od tatrmann »

Ale ty hodnoty mám vyplnit vůči čemu? Vůči -5V jakožto nejnižší potenciálu nebo zemi = 0V? dám to vůči zemi...
UbQ1 = -5V
UcQ1 = 5V
UeQ1 = -5V
UbQ2 = 0V
UeQ2 = -5V
UcQ2 = (vůči -5V) 10*[(R1+R2)/((R1+R2)+R3)]
Bernard

#14 Příspěvek od Bernard »

Proti zemi je to nejlepší. Ale není všechno dobře.
Q2 je v saturaci, tedy jeho (e) bude asi o -0,7 V níž než jeho (b). A jeho (c) bude o 0,1 V výš než (e), to máš zadané.
Báze Q1 nemá -5 V, ani teď není důležité přesně vědět kolik, spíš na čem je to závislé.
Tak to zkus vyplnit znovu. :wink:
tatrmann

#15 Příspěvek od tatrmann »

UbQ2 = 0V
UcQ2 = -0,6V
UeQ2 = -0,7V

A u toho Q1; předpokládám, že proud, který jde přes R2 poteče přes R1 do u11=-5V takže do báze žádný proud nepoteče, takže předpokládám UbQ1=0V a že bude tranzistor Q1 zavřený nebo v lin.režimu, jinak nevím... :(
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“