Brum z žhavení ECC83 u overdrive

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
0ff58c

#91 Příspěvek od 0ff58c »

Myslel jsem si že to bude míň bručet, ale je to stejny.Do 2/2 to leze ze žhavení ale do 1/2 nevim od kud to leze.

Sendyx píše:U vstupu byl původně odpor 68K, ty tam máš místo něj kond 100n ? Proč ?
Sendyx

#92 Příspěvek od Sendyx »

Tak tam ten odpor vrať, jinak si zaděláváš na kumulaci potíží.
0ff58c

#93 Příspěvek od 0ff58c »

Už jsem ho dal zpátky. A co dál?

Sendyx píše:Tak tam ten odpor vrať, jinak si zaděláváš na kumulaci potíží.
Sendyx

#94 Příspěvek od Sendyx »

Měřit a hledat. Já to na dálku řešit nebudu.
Jo, a ten odpor patří bezprostředně k vývodu elky, ne někde metr daleko.
0ff58c

#95 Příspěvek od 0ff58c »

on je asi 5mm vedle el.

když se kabely k transformátoru (primární vinutí) odstíní tak brum je 1/4.

Sendyx píše:Měřit a hledat. Já to na dálku řešit nebudu.
Jo, a ten odpor patří bezprostředně k vývodu elky, ne někde metr daleko.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Brudr »

No, ze 100mV jsme se dostli na 10mV, to je myslím úspěch. To žhavení máš nějakým způsobem uzemněné nebo ne? Pokud ne, tak ho uzemni. Problém je ve vysoké citlivosti toho vstupního obvodu. Vrať zpět i původní hodnotu katodového kondenzátoru, popř.ho můžeš i vypustit. Klesne ti sice zesílení, ale měl by také klesnout i brum. I když nevím, jestli bych to řešil. Pokud těch 10mV neslyšíš, tak bych se tím nezabýval. Můžeš dát na elektronku stínící kryt, který uzemníš, tím odstraníš vliv pole generované trafem. Změř si, jaký proud ti teče přes 1. elku. Možná bych ještě polaboroval s nastavením pracovního bodu. Úplně nakonec bych se zabýval tou odpojenou zpětnou vazbou. Já osobně bych ji tam nedával, ale to je na tobě.
0ff58c

#97 Příspěvek od 0ff58c »

Ne je tam 35-40mV-na repráku to je pořád dost. (ten brum je i s nějakým šumem-ta 50Hz na osciloskopu je rozmazaná).Uzemněný to je na 9, když se ještě uzemní rezistorama 120R tak to je stejný jako jenom s tou 9. Zkusím změnit anodový kondenzátor 1nF na 22nF. Ten kondenzátor na katodě je na zkreslení.

Brudr píše:No, ze 100mV jsme se dostli na 10mV, to je myslím úspěch. To žhavení máš nějakým způsobem uzemněné nebo ne? Pokud ne, tak ho uzemni. Problém je ve vysoké citlivosti toho vstupního obvodu. Vrať zpět i původní hodnotu katodového kondenzátoru, popř.ho můžeš i vypustit. Klesne ti sice zesílení, ale měl by také klesnout i brum. I když nevím, jestli bych to řešil. Pokud těch 10mV neslyšíš, tak bych se tím nezabýval. Můžeš dát na elektronku stínící kryt, který uzemníš, tím odstraníš vliv pole generované trafem. Změř si, jaký proud ti teče přes 1. elku. Možná bych ještě polaboroval s nastavením pracovního bodu. Úplně nakonec bych se zabýval tou odpojenou zpětnou vazbou. Já osobně bych ji tam nedával, ale to je na tobě.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Brudr »

0ff58c píše:Ne je tam 35-40mV-na repráku to je pořád dost. (ten brum je i s nějakým šumem-ta 50Hz na osciloskopu je rozmazaná).

0ff58c píše:při střídavém žhavení- na 1. -10mV brumu, na 2. -20mV brumu
při stejnosměrném žhavení- na 1. -10mV brumu, na 2. není žádný brum
Slyšitelný není.

Tak jak to tedy je?

0ff58c píše:Uzemněný to je na 9, když se ještě uzemní rezistorama 120R tak to je stejný jako jenom s tou 9. Zkusím změnit anodový kondenzátor 1nF na 22nF.

To udělej, alespoň rozšíříš přenášené pásmo.

0ff58c píše:Ten kondenzátor na katodě je na zkreslení.

Ale h***o! Pořádně si to nastuduj.
0ff58c

#99 Příspěvek od 0ff58c »

To jsem odpovídal na tento příspěvek
Brudr píše:Tohle nikam nepovede! Už jsem to tady říkal - člověk dostává jiné odpovědi než na co se ptal. Experimentování s kondíkem na vstupu nebo na katodě nikam nepovede, ten problém bude jinde. Odpoj úplně druhou elektronku (tím myslím druhý systém, ne fyzicky druhou skleněnou věc) - rozpoj obvod za běžcem prvního potenciometru. Odpoj obvod zpětné vazby od katody 1. elektronky. Zkratuj vstup a měř na vazebním kondenzátoru nebo na jezdci potenciometru. Je tam brum, jak velký, je slyšitelný (pokud to v tomto místě připojíš na zesilovač)?

tímto
0ff58c píše:při střídavém žhavení- na 1. -10mV brumu, na 2. -20mV brumu

při stejnosměrném žhavení- na 1. -10mV brumu, na 2. není žádný brum

Slyšitelný není.

http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_134.gif

a těch 40mV je na konci druhé elektronky

„Uzemněný to je na 9, když se ještě uzemní rezistorama 120R tak to je stejný jako jenom s tou 9. Zkusím změnit anodový kondenzátor 1nF na 22nF.“

1, když se uzemní jenom 9
2, když se uzemní 9 a rezistorama na zem
- v obouch případech je brum stejný
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Brudr »

Na tohle nemám. Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky. :smash:
0ff58c

#101 Příspěvek od 0ff58c »

Po změně anodového kondenzátoru 1n na 22n se brum zmenčila snížilo se zesílení.
Naposledy upravil(a) 0ff58c dne 15 pro 2010, 19:41, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#102 Příspěvek od Sendyx »

Člověče :sorry: tady na fotce je zbytek higain preampu, zkušební provedení. Pouze 4 vstupní elky byly žhavené ss, 3 zbylé střídavě. I v takové drátařině to mělo při výstupním napětí cca 2V brum zanedbatelný, v "čistém" kanálu tuším pod 0,1mVef pro plné zesílení, ve zkresleném asi 4mV pro poloviční gain (což je srovnatelné se šumem).
Přitom to byla taková drátařina strčená do racku....
Pro rejpaly, už chybí 30% součástek a celý anodový zdroj.
Přílohy
HIGAIN24.jpg
(34.6 KiB) Staženo 87 x
0ff58c

#103 Příspěvek od 0ff58c »

u čistého kanálu mám asi 1-2mV, ale u overdriveru asi 40mV.Změnil jsem rezistor na mřížce z uhlik. vrstvy na metal. vrstvu a zmenšil se šum.,(1MΩ)

Sendyx píše:Člověče :sorry: tady na fotce je zbytek higain preampu, zkušební provedení. Pouze 4 vstupní elky byly žhavené ss, 3 zbylé střídavě. I v takové drátařině to mělo při výstupním napětí cca 2V brum zanedbatelný, v "čistém" kanálu tuším pod 0,1mVef pro plné zesílení, ve zkresleném asi 4mV pro poloviční gain (což je srovnatelné se šumem).
Přitom to byla taková drátařina strčená do racku....
Pro rejpaly, už chybí 30% součástek a celý anodový zdroj.
Sendyx

#104 Příspěvek od Sendyx »

Jestli poznáš zmenšení šumu při výměně toho odporu, tak to gratuluju. Jen tak dál, teď ještě střelit toho medvěda, co v těch drátech bručí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“