Zavírání trandu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
WLAB

#16 Příspěvek od WLAB »

50us pri 1kHz vadit bude, leda by tam mel nejaky blanking. Tj. ze se digit zacne zobrazovat xy us po sepnuti pozice a xy us pred jejim prepnutim se zobrazovat prestane. Pokud to bude multiplex jen tak "na hulvata", bude to pri 50us a 1kHz prosvecovat a ne malo.
de omnibus dubitandum est
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

"Zobrazí" se to určitě rychleji, než to "zhasne" a pokud mu 50us bude vadit, použije menší odpor v kolektoru budícího NPN a může jít třeba na 1us a pořád to s běžnou kapacitou hradla bude vycházet na reálný čísla, nikoliv na chlazení kapalným dusíkem.

P.S. Taky existuje třeba výkonový PNP tranzistor... :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Skay
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Skay »

Orloj chodí se zpožděním 500ns. R18 je asi pozůstatek po myšlence : co kdyby se nějak prošlehnul Q1 a potom by Q11sepnul do zkratu a náhodou prorazil přechod B-E přičemž by se dostalo +24V na výstup IO kde by za ně nebyl asi moc rád. Tedy jako případná ochrana.
Problém bude jinde myslím, že nestíhaj trandy na výstupech A - H (zdroj proudu takže daj takovej proud jakej nastavim pinem Rx) Diodu B-C jsem vyzkoušel, nic. Snížil jsem Ib u Q3 a přes bázový a přizemnovací rezistor stahnout bázi na zem snížíl se akorát svit LED ale problém přetrval.
Vyzkouším ještě ty FETy na místo Q3.
Teď mě tak napadá nemohlo by být na závadu že jsem display zapojil jako SA místo SC ?
mtajovsky

#19 Příspěvek od mtajovsky »

WLAB píše:A jak by se tak zajistilo, ze to nepujde do saturace?

Jednoduše. Na emitorovém odporu bude max. 3.8V, na ledkách 10x1.2 (třeba), napájení je 24V. Na tranzistor zbývá 24-3,8-12 = 8,2V a to přece není saturace, ale aktivni stav. Velikost emitorového odporu určí proud. Na tomhle je, myslím, založena ECL logika.

Krom toho emitorový odpor omezí proud bází a tím i náboj na přechodu B-E. Výkon se přesune z původně kolektorového odporu na tranzistor.
procesor

#20 Příspěvek od procesor »

1,2V? to bude viac...pridaj...
ešte nám Skay nenapísal ako to rýchlo preháňa...
Dúfam, že tých 500ns nie je takt...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co takhle nějakou fotku z osciloskopu ? Ta většinou ušetří tak pět stran teorie.
]
Skay
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Skay »

Napájení +24V je přibližná hodnota. Upraví se dle požadovaného pulzního proudu LED na 100mA. Také mtajovsky píše 1,2V(třeba) a pawalo už psal, že multiplex běhá na cca 1kHz. Proč by mě to nemohlo chodit se zpožděním 500ns?
Přílohy
IMAG0254.jpg
první je Ib-Q3 a druhý Uce-Q3 (zem skopu na +24V) ale s připojeným rezistorem 470ohm od +24V na kolektor Q3
(53.63 KiB) Staženo 62 x
IMAG0253.jpg
první je Ib-Q3 a druhý Uce-Q3 (zem skopu na +24V)
(60.38 KiB) Staženo 56 x
WLAB

#23 Příspěvek od WLAB »

mtajovsky: jasne, uz jsem si preslapnul.... jen je treba ohlidat, aby na ledkach nebyl moc veliky ubytek a neslo to do saturace.

Ale zas to bude vic topit....
Naposledy upravil(a) WLAB dne 27 led 2011, 23:00, celkem upraveno 1 x.
WLAB

#24 Příspěvek od WLAB »

Prubeh Uce a zem oscu na +24V ??

Ten prechodak vypada skoro jako prechodak vlastniho oscu + parazitnich kapacit po te, co se sonda puvodne pod napetim ocitla v luftu (Q3 i diody zavreno). Pri tech 470 Ohm "zmizi", pac se vstup oscu a vsechny v uvahu padajici parazitni kapacity vybijou pres nej rychleji.

Proc se tim vyresi prolnuti zatim nevim, ale jev to bude jiny a trvajici jen neco malo us po pozadovanem vypnuti. Ale napada mne, ze nektere LED vydrzi svitit i s proklate nizkym proudem... treba to zpusobuje nabijeni vystupni kapacity tranzistoru pres ty led... Co udela odpor treba 4k7?
Naposledy upravil(a) WLAB dne 27 led 2011, 23:19, celkem upraveno 1 x.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Skay »

Začínal jsem na hodnotě 6k8 a snižoval. Při hodnotě 470ohm už ty LEDky nejsou vůbec vidět. Tedy při 4k7 svítit budou ale slaběji než bez odporu.
procesor

#26 Příspěvek od procesor »

Na kolektore Q3 máš zavesených parazitných cca 50-100pF proti GND.
Treba to minimalizovať (plošný spoj?). Pri nižšej frekvencii by to nebolo viditeľné.
Ak by sa ušetril nejaký ten tranzistor hore výmenou za P-mos ala ZdenekHQ jeden PNP tranzistor budený cez kapacitu by mohol zastúpiť ten 470 ohm. odpor.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jjilek »

Pro rychlé spínání je vhodný DMOS BS170 60V/300mA Řešil jsem spínání relé při 12V a s darlingtonem jsem měl problémy. Ten MOS je beze zbytku a jednodušeji vyřešil.
Naposledy upravil(a) jjilek dne 28 led 2011, 14:33, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mě napadla ještě jedna věc - zkusil jsi dát do serie s bází toho spodního darlingtona 1N4148 a bázi přizemnit odporem ? (Sorry, trošku teď nestíhám všechno číst, možná je to OT..)
]
procesor

#29 Příspěvek od procesor »

Tu je pes zakopaný
WLAB píše:... treba to zpusobuje nabijeni vystupni kapacity tranzistoru pres ty led...

A ten jav je na začiatku zatvorenia tranzistoru s plným prúdom, kým sa Cparazit nenabije.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“