Proudové omezení nabíječe
Moderátor: Moderátoři
Proudové omezení nabíječe
Potřeboval bych pomoct s omezením proudu,pomocí snižování napětí.při nabíjení 48v pb baterií ve skutru.
Sehnal jsem si tento zdroj: http://viewitem.eim.ebay.cz/350W_48V_73 ... 54645/item
Zdroj má plynulé nastavení napětí a je velmi (tvrdý)
Prud nelze nastavit.
Tak mě napadlo,zda by nešlo obejít ten trimr regulace napětí a snižovat napětí v závislosti na proudu.
V podstatě potřebuji omezení od 4A ale také zachovat (tvrdost) zdroje pokud už omezovač nebude pracovat-ke konci nabíjení.
Zatím nabíjím přes žárovku ale asi 1/3 s ni jde do tepla.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To je u 48V aku cca 40V vybitý a cca 57V nabitý? Při 4A ztráta na výkonovém prvku cca 70W při zcela vybitém aku....
jaké min a max napětí jde na zdroji nastavit?
šlo by to řešit lineárním stabilizátorem proudu ale bude to chtít pěknej chladič...
EDIT: tak už jsem to dočetl umí 56V, bude tam celkem vadit každý úbytek na stabci..
alles píše:nelineární odpor asi pomůže, ale bude to dost o protopeném výkonu.... u 12V Pb aku je hranice vybití někde na 10-10,5V a konečné nabíjecí napětí pro "cycle use" 14,4V ....
To je u 48V aku cca 40V vybitý a cca 57V nabitý? Při 4A ztráta na výkonovém prvku cca 70W při zcela vybitém aku....
jaké min a max napětí jde na zdroji nastavit?
šlo by to řešit lineárním stabilizátorem proudu ale bude to chtít pěknej chladič...
EDIT: tak už jsem to dočetl umí 56V, bude tam celkem vadit každý úbytek na stabci..
Ano umí od 39v do 58v.Potom zapínají ochrany.
Trimr je tam 4,6K a čím je větší odpor tím se napětí snižuje.
Puvodně jsem chtěl do obvodu bočník ale nevím,jaké zapojení by umělo zvyšovat odpor při přesáhnutí limitu +- 4A.
Re: Proudové omezení nabíječe
Můžeš mně to vysvětlit trochu blíže?Cabatiny píše:V podstatě potřebuji omezení od 4A ale také zachovat (tvrdost) zdroje pokud už omezovač nebude pracovat-ke konci nabíjení.
Jinak zdroj by se dal upravit na zdroj konstantního proudu (spíše jen regulovat hranici jeho omezení). Na netu jsem našel schema tohoto zdroje i popis úpravy
zde.
Re: Proudové omezení nabíječe
masar píše:Můžeš mně to vysvětlit trochu blíže?Cabatiny píše:V podstatě potřebuji omezení od 4A ale také zachovat (tvrdost) zdroje pokud už omezovač nebude pracovat-ke konci nabíjení.
Jinak zdroj by se dal upravit na zdroj konstantního proudu (spíše jen regulovat hranici jeho omezení). Na netu jsem našel schema tohoto zdroje i popis úpravy
zde.
Jde jen o to,aby to neomezovalo napětí třeba už od 250mA.
To by se ty baterie pořádně nenabily ani za 20hodin,když budu mít max napětí na baterii 13.8V.
Ve zdroji nejsou regulátory dva, ale jen jeden. Tento regulátor pracuje jako regulátor napětí nebo proudu, podle toho, která z regulačních smyček je právě ve funkci. Protože nemohou být ve funkci obě smyčky současně, není možné použít tvoji větu, cituji:" V podstatě potřebuji omezení od 4A ale také zachovat (tvrdost) zdroje pokud už omezovač nebude pracovat-ke konci nabíjení.".
Prostě to není možné.
Stačí se podívat na typickou VA charakteristiku zdroje napětí s proudovým omezením.
- Přílohy
-
Charakteristika.png- (11.7 KiB) Staženo 102 x
Na druhou otázku je odpověď ANO. Koneckonců i v tom tvém zdroji je proudové omezení 7,5A nastaveno bočníkem (viz schema). Proto jsem výše poznamenal, že by bylo možné tento zdroj upravit (změnou obvodu bočníku) tak, aby splňoval tebou požadované proudové omezení 4A. Jedno z možných řešení popisuje zmiňovaný článek.
Asi jsi ho nečetl.
p.s. Abych to dokončil - není tedy tak docela pravda to, co jsi psal v prvním dotazu:
Zdroj má plynulé nastavení napětí a je velmi (tvrdý)
Prud nelze nastavit.
Nejjednodušším řešením je zvětšení odporu bočníku pro dosažení proudu 4A. Na obrázku jsou tři bočníky paralelně. Např. vypájením (přerušením) jednoho z nich se sníží hodnota proudového omezení na 66% (o 1/3).
- Přílohy
-
bočník.png- (58.2 KiB) Staženo 152 x
Proud je podle rady omezen bočníkem na 4,1A.
Od této hodnoty nahoru se omezeje napětí až do zhruba 38V.
Pod mez 4,1A je zdroj zase velmi tvrdý(+-0,1V)a baterie nabije až do zminovaných 55,5V. Jelikož baterie má svůj odpor,tak od zhruba poloviny nabíjení je stejně proud nabíjení už menší než zminované 4A a jde až do 0A,kdy je nabíjení hotovo.
Pro baterie je taková ochrana zcela dostačující,protože napětí vybitých neklesne pod 40V.To už je ale destrukce.
Snad jsem to popsal správně.