Regulátor otáček naftového motoru
Moderátor: Moderátoři
rezis píše: Náhodou nedaly by se snímat zuby setrvačníku?
To by nedělalo dobrotu,pokud myslíš zuby věnce.To by byla moc velká frekvence pro to čidlo a vyhodnocování.Lepší tam někam pod šroubky chytit nějaký plíšky(třeba 4)a použít indukční snímač.Dává už pořádenej tvarovanej signál.Čidla jsou buď NPN nebo PNP a stojí to pár korun.
A kutilmile - nelituju tě
Jinak jsem zkousel PLL k interpolaci polohy KH rizene ze zubu setrvacniku a byl hodne velky porod to udelat alespon laboratorne tak, aby to chodilo v rozsahu 100-8000 ot/min. S obvody 74HC(T)4046 to absolutne neslo, s 4046 klasikou horko tezko.....
Převodník F/U, komparator, generátor s 555 a modelářské servo. Na nějakou přesnost se moc nehraje. Stejně odezva motoru v zátěži bude zoufalá takže pokud se udrží +-500ot/min na motoru. Tak mi to při převodu na štěpkovač udělá +-25ot/min na nožích. To mě vzhledem k rozsahu použitelnosti 150-250ot/min nějak netrápí. Jde o to aby se neudusil. Nebo naopak nevylétl do otáček.
A kutilmile - nelituju tě
Každá sekačka má zatěžovou regulaci a to snad jen od vrtule chlazení a funguje to.
Navíc mám kupu koní v zásobě a toleranci mám slušnou takže si myslím že to bude bez problémů. Jakmile se oteplí začnu to zkoumat i venku v reálu.