Radioaktivita Japonsko

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

Jednoznačně šupléru, svinicím metrem se ten rozdíl nezměří.
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

Pokud bude ve středu pršet, tak vodu hodím na spektrák, ale obávám se, že ani tam nepoznám rozdíl od běžného pozadí.
procesor

#18 Příspěvek od procesor »

No veď, tak to poznáš, že tam je :)

Trisdaťpäť rokov mán v šuplíku nejakú "trubičku z vojny". Pod vplyvom paniky ju možno nejako zpochodním. Musím sa na to pozrieť, tuším bude zakrútena aj do "azbukového datasheetu".
Dratak

#19 Příspěvek od Dratak »

Mám elektronkový maďarský dozimetr z roku 1961, koupil jsem ho na Aukru. Hlavní důvod koupě byl jiný, byla v tom totiž naprosto nepoškozená zapomenutá anodová baterie (tím jsem mj. zjistil že je Bateria dělala pro armádu ještě v 80.letech 8O 8O ). Potřeboval jsem totiž sken toho obalu a vnitřní uspořádání kvůli výrobě replik těchto baterií. Je k tomu sonda s Geiger-Müllerovou trubicí, uvnitř je šasi se třemi elektronkami 1H33, trafem, držáky baterií a součástky na pájecích lištách. Ty lišty mají jako izolant ne pertinax, ale plexisklo 8O, to jsem opravdu ještě nikde neviděl, vše je navíc velmi precizně uspořádáno a zapojeno. Schéma nemám, mám v plánu ho omalovat ze zapojení, až bude chvíli čas.
Zatím to nemám zprovozněné, časem na to ale dojde. Mám na chalupě dva kousky smolince :twisted: , a DY87 (ze které jde udělat improvizovaná malá rentgenka) mám snad kýbl a nevím co s nimi. Takže bude na čem testovat. A až se konečně pojedu podívat do Černobylu a do Pripjati, tak se dozimetr bude hodit.

Kvůli Japoncům to zprovozňovat nemíním, pokud sem něco doletí, tak to bude neměřitelná koncentrace. Jsou to teď chudáci a zažili strašnou tragédii, ale myslím že kvůli Fukušimě se plaší zbytečně. FUKUŠIMA NENÍ ČERNOBYL. V Japonsku jim explodovala kyslíko-vodíková směs, vzniklá rozkladem chladicí vody a došlo k upuštění radioaktivní páry, aby se snížil tlak v reaktorech. Ale nedošlo tam k explozi samotného jádra reaktoru jako v Černobylu! Tam reaktor při svých pokusech přetlakovali tak, že pára odhodila betonový krycí panel o hmotnosti 1000 tun (to si osobně ani neumím představit), následně začala hořet grafitová náplň reaktoru (ta ve Fukušimě vůbec není) a oheň vynesl do vzduchu obrovské množství radioaktivního materiálu. Ale ani v Černobylu nenastal jaderný výbuch, který ani v reaktoru fyzikálně není možný.

Současná situace silně nahrává odpůrcům jádra, mám obavy z dalších blokád našich hranic s Rakouskem a protestů proti dostavbě Temelína. Přitom pokud chceme žít na takové úrovni jako dnes a nechceme se vrátit na stromy, tak se BEZ JÁDRA DO BUDOUCNA NEOBEJDEME ANI OMYLEM!
mtajovsky

#20 Příspěvek od mtajovsky »

Ještě bych dodal, že pokud je voda v reaktoru neznečištěná, tak ta radioaktivní pára obsahuje hlavně radioizotopy kyslíku a také dusíku z rozpuštěného vzduchu. Všechny mají poločas rozpadu, jestli se nemýlím, od desítek ms až asi do 30 s podle izotopu. Takže se prakticky nikam nestačí rozšířit. Horší je to po poškození zirkoniových obalů, to pak s párou uniká cesium a jód.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

A stejně i když by z Fukušimy něco uteklo, do Evropy to nemá šanci doletět v jiné, než s bídou měřitelné koncentraci. Dneska odpoledne paní Drábová na ČRo1 sdělovala, že v ovzduší stále detekujeme zbytky POVRCHOVÝCH jaderných zkoušek - výbuchů, které se uskutečnily v Mojave, u Semipalatinsku a u Nové Země, na atolech Mururoa, Bikini, Wrongelap a dalších včetně těch, které Velký Čínský Bratr udělal ve Vnitřním Mongolsku - všechny samozřejmě na povrchu nebo nad povrchem. Ani po nejsilnějších výbuších za ruským polárním kruhem nebo v Tichomoří nestoupla v Evropě radioaktivita nijak výrazně - samozřejmě, měřitelné to bylo, ale málo co umíme tak přesně zjišťovat a měřit už v tak mikrominimálním množství, jako nukleární aktivitu látek...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Maskot

#22 Příspěvek od Maskot »

Tohle bude horsi nez cela radioaktivita.
stefan31

#23 Příspěvek od stefan31 »

To sa ani o polčase rozpadu nedá uvažovať....

Stefan31
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Jop, to se naopak množí geometrickou řadou...!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Oldradio »

My si nasadíme jak za mlada igelitové sáčky na ruce a na nohy a těm výše zmíněným nejlépe na hlavu :?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslím, že největší strach mají z té Fukushima trojky a plutonia - co je to vůbec za pokusy s palivem ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Jedna z velmi PÁDNÝCH odpovědí na novinářskou senzacechtivost a bulvární fámyzdatelství: http://www.edgeoftheworld.cz/2011/03/15 ... -reaktoru/ ....
Dratak

#28 Příspěvek od Dratak »

Ono nejde ani tak o pokusy, plutonium se používá jako náplň do jaderných bomb :evil: :evil: . A když se naštěstí nepoužily a likvidují se, je načase jejich náplň využít konečně k něčemu pořádnému. Využití v energetice se tak nějak nabízí samo.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od forbidden »

Dneska mi říkala moje drahá, že kolegyně v práci (věděl jsem, že je vypatlaná, ale né tak moc), volala do školky a že prý si nepřeje, aby brali její fakánky na procházky. Prý má přijít radioaktivní mrak z Japonska a ona nechce aby byli ozáření zbytečně :lol:
Tady je názorně vidět, kam vede masáž médií :evil:
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Nejlepší je, jak ječej takový volové, co si doma udělají dlažbu nebo obložení z kamene, nejlíp ze žuly a ještě líp ze švédský - čímž si zdvihnou přirozený radioaktivní pozadí u sebe doma asi tak na 10násobek toho, co je všude kolem v přírodě - ale když má navíc k tomu přijít zlomek toho, co schytají od Slunce při jednom transatlantickým přeletu, padají strachem na prdel...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“